1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Pile'de Kumarhane KRİZİ
Pilede Kumarhane KRİZİ

Pile'de Kumarhane KRİZİ

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte yaşadığı Pile köyünde ‘internet cafe’ adı altında üç kumarhanenin işletildiği konusundaki iddialar doğrulandı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte yaşadığı Pile köyünde ‘internet cafe’ adı altında üç kumarhanenin işletildiği konusundaki iddialar doğrulandı. YENİDÜZEN’e açıklama yapan Birleşmiş Milletler yetkilileri durumdan haberdar olduklarını belirterek, konuyla ilgili her iki toplum polisiyle görüşme içerisinde olduklarını belirtti. YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Türk diplomatik kaynaklar ise ‘internet cafe’lerin usulsüz olduğunun Türk polisi tarafından tespit edildiğini aktardı.
Resmi kaynaklar, 1976 Cenevre Antlaşmasına göre Kıbrıslı Türklerle ilgili bir olayda Türk polisinin, Kıbrıslı Rumlarla ilgili bir olayda da Rum polisinin gözetiminde BM polisinin müdahale etme yetkisinin bulunduğunu vurguladı.

YENİDÜZEN gündeme getirdi
YENİDÜZEN dünkü manşetinde Pile köyünde ‘internet cafe’ adı altında üç kumarhanenin işletildiğini gündeme getirmişti. Türk mülkiyeti üzerinde kira usulüyle 2 yıldır faaliyet gösterdiği iddia edilen kumarhanelerden birinin Kıbrıslı Rum ve Türkler tarafından ortaklaşa çalıştırıldığını yazmıştı. Ayrıca diğer iki kumarhaneden birini Kıbrıslı bir Türk’ün diğerini de Kıbrıslı Rum bir şahısın çalıştırdığını belirtmişti. Bölgenin Birleşmiş Milletler polisinin yetkisi altında bulunduğunu ve ne Kıbrıs Rum polisinin ne de Kıbrıs Türk polisinin kumarhanelere müdahale edemediğini yazmıştı. 

BM, görüşmeler yapıyor
YENİDÜZEN, konuyla ilgili olarak dün BM yetkililerine ulaşarak bilgi istedi. Yetkililer, durumdan haberdar olduklarını açıklayarak, her iki tarafın polis teşkilatıyla konuyu görüşmekte olduklarını vurguladı. Öte yandan YENİDÜZEN’in ulaştığı diplomatik kaynaklar internet cafe’lerin usulsüz olduğunun Türk polisi tarafından tespit edildiğini aktardı.

BM’den adım bekleniyor
Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının konuyla ilgili olarak BM’ye her türlü işbirliğinde bulunduğunu ancak BM’nin bu konuda geri dönüş yapmadığı belirtildi. Konunun 1-2 ay önce BM yetkililerine aktarıldığı ancak işbirliği konusunda adım atılmadığı öne sürüldü. Usulsüz bir uygulama karşısında tolerans gösterilmeyeceğinin belirtilmesine rağmen BM’nin işbirliği konusunda geri bildirimde bulunmadığı öğrenildi.

Yetki BM’de
Resmi kaynaklar ise 1976 Cenevre Antlaşmasına göre yasal düzenlemeler bağlamında Pile’nin özel statüde olması nedeniyle bölgedeki yetkilerin BM’de olduğunu belirtti. Resmi kaynak, antlaşmaya göre Kıbrıslı Türklerle ilgili bir olayda Türk polisinin, Kıbrıslı Rumlarla ilgili bir olayda da Rum polisinin gözetiminde BM polisinin müdahale etme yetkisinin bulunduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur