1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özgür: Müzakere masasında enerji de olmalı
Özgür: Müzakere masasında enerji de olmalı

Özgür: Müzakere masasında enerji de olmalı

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, mecliste enerji konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

A+A-

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, mecliste enerji konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Özgür ilk olarak dün akşam düzenlenen senfoni orkestrasından dolayı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür ederek, Kıbrıslı Türk sanatçılara destek vermesinden dolayı kutladı.

Özgür, Kıbrıs’ta ve bölgesinde enerjinin önemli bir yer tuttuğunu; Türkiye’nin enerji sektörü ile geliştiğini, diplomatik girişimlerini geliştirdiğini, büyük gelişim sağladığını, ekonomisini enerjiyle büyütmeyi başardığını, açılımlar yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin bölge barışına ve Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik yapıcı tavrın da enerji ile bağlantılı olduğuna inanç belirtti.

Birikim Özgür, Türkiye’nin bu çerçevede bölge ülkeleriyle de ilişkilerini geliştirdiğini, ekonomisini geliştirdiğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın da yakın zamanda derin ekonomik kriz yaşadığını, bu yüzden onların da daha yapıcı olduğunu; Türkiye ile ilişkilere daha fazla önem verdiklerini anlattı.

Avrupa Birliği’nin de enerji konusunda çalışmalar yaptığını, çevreye duyarlılığa ve enerji verimliliğine önem verdiğini belirten Özgür, kaynakların çeşitlendirilmesi üzerinde de ciddiyetle durduğunu, enerji konusunda Türkiye ile de işbirliklerine önem verdiğini kaydetti.

Bu konuda AB’nin Güney Kıbrıs’a, Türkiye’nin enerji konusunda işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini; Kıbrıs sorununun çözümünün enerji konusunda AB’ye rahatlama getireceğini ifade eden Özgür, Kıbrıs Türk tarafı olarak da enerji konusunda bir takım işbirliklerine önem verilmesi gerektiği görüşünü dile getirerek, girişimlerde bulunup politikalarını bu çerçevede düzenlemenin önemine işaret etti.

Özgür, bunların müzakere masasında ele alınması, ileriye taşınması gerektiğini, Güney’le masada görüşürken enerji konusunda girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade ederek,”Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiades’in masada enerji konusunda birlikte hareket edecek kararları alabilmesi gerektiğini” söyledi.

Türkiye ile KKTC’nin enerji konusunu ele alabilmesi gerektiğini ifade eden Özgür, enerji konusundaki gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözümünde de önemli rol alacağına inanç belirtti.

Kablo ile adaya enerji getirme konusunun da iyi planlanması gerektiğini ifade eden Özgür, enerji konusunda şeffaf bir yapı kuramadıklarını, bu yüzden bir kaygı yaşadığını dile getirerek, toplumsal bütünlük gözetilerek enerji politikası üretilmesi gerektiğini, bunun Cumhurbaşkanının, müzakere masasında elini de güçlendireceğine dikkat çekti.

(tak)

Bu haber toplam 1730 defa okunmuştur