1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Örgütler Akim'in açıklamalarını kınadı
Örgütler Akimin açıklamalarını kınadı

Örgütler Akim'in açıklamalarını kınadı

Bazı üretici ve iş çevrelerinin örgütleri, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’i eleştirdi.

A+A-

Bazı üretici ve iş çevrelerinin örgütleri, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’i işadamlarına yönelik açıklama ve kurumu yönetme şeklinden dolayı eleştirdi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Genç İşadamları Derneği, Genç Profesyoneller, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ve Narenciye İhracatçı Birlikleri adına yapılan yazılı açıklamada, İsmet Akim iş adamlarına “hakaret” etmekle suçlandı ve şiddetle kınandı.

Kıb-Tek’in yapısının sürdürülemez olduğu savunulan açıklamada, murakıptan onaylı mali tabloların, maliyet analizlerinin, fueloil alış ihalelerinin ve fiyatlarının orijinallerinin, AKSA'dan kaça elektrik alındığının, kablo ile elektrik ile yenilenebilir enerji konusunda yatırımların neden yapılmadığının kamu ile paylaşılması istendi.

Açıklamada, "Asgari ücretli, işsiz ve emeklilerin iş insanlarının elektrik faturasını ödediğini iddia edilmesi dar gelirli insanlar üzerinden yapılan siyasetin en alçakçasıdır. Tüm toplum Elektrik Kurumu’nun yanlış yönetiminden ve yapısal bozukluklardan kaynaklanan yüksek maliyetli elektriğinin bedelini ödemektedir” denildi.

“BORCUNU ÖDEMEYEN İŞLETMELERİN ELEKTRİĞİ KESİLSİN”

Elektrik borcunu ödemeyen işletmelerin ve iş insanlarının elektriğinin kesilmesinin gerektiği kaydedilen açıklamada, “Kurum kendisine borcunu ödemeyen bu işletmeleri ve iş insanlarını kamuoyuna açıklayarak tüm iş insanlarımızı töhmet altında bırakmaktan da vazgeçmelidir” denildi.

Açıklamada Kıb-Tek’in iki aylık oluşabilecek alacakları için müşterilerinden teminat talep ettiği de savunuldu ve söz konusu uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde görülmediği kaydedildi.

“ELEKTRİK MALİYETİ TÜRKİYE’DE 17-20 KURUŞ”

Türkiye gibi ülkelerdeki reel sektörün elektrik maliyetinin 17-20 kuruş arasında olduğu, KKTC’de de sanayi, tarım, turizm, basın, yükseköğrenimde elektriğin kilowattının 40 kuruşa kullandırıldığı kaydedilen açıklamada, “Amansız ve haksız rekabete maruz kalan bu sektörlerimizin rekabet edebilirliklerini artırmak için Maliye Bakanlığı’ndan kw/s başında verilen 10 kuruşluk bir sübvanseye rağmen bu sektörlerin kullandıkları elektrik maliyeti TC’deki fiyatların yüzde 50 üzerindedir” denildi.

Açıklamada ayrıca kuruma ihtiyaç ve teknik kriterler gözetmeden sınavsız ve partizanca 130 kişinin istihdam edildiği de savunuldu.

Gerçeği yansıtmayan ve bilimsel verilere dayanmayan açıklamalarla kafa karışıklığı yaratılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, elektrik maliyetinin kilowatt başına 26 kuruş olduğu ancak 50.6 kuruşa satıldığı ileri sürdü.

KKTC ile TC arasında elektrik kablosu döşenmesine karşı çıkılmasından dolayı da Kıb-Tek yönetiminin eleştirildiği açıklamada, “Elektrik ve özel sektörde işletme tecrübesi olmayan kişilerin kamu iktisadi teşebbüslerinin yılda yarım milyar TL’den daha fazla cirosu olan bir kurumun başına atanmaları, Tiyatrolar Müdürlüğü’ne öğretmen atanmasından çok daha vahim olmakla birlikte, tüm toplumun pahalı elektriğe mahkum olmasına neden olmaktadır” iddiasına yer verildi.

(tak)

Bu haber toplam 1214 defa okunmuştur