1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Organ Nakli Çalıştayı'nda Kıbrıs da konuşuldu
Organ Nakli Çalıştayında Kıbrıs da konuşuldu

'Organ Nakli Çalıştayı'nda Kıbrıs da konuşuldu

15 ülkeden basın mensupları, medyanın organ bağışı ve nakli üzerindeki etkisini İstanbul’da düzenlenen çalıştayda ele aldı

A+A-

Türkiye Organ Nakli Vakfı Koordinatörlüğünde 2015’ten beri yürütülmekte olan Uluslararası Organ Nakli Ağı (International Transplant Network) projesi kapsamında dünya ülkelerinden basın mensupları, medyanın organ bağışı ve nakli üzerindeki etkisini İstanbul’da düzenlenen çalıştayda ele aldı.

Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Mozambik, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Moritanya, Pakistan, Malezya, Kırgızistan, Özbekistan, Uganda, Afganistan, Nijer, Somali’den basın mensuplarının katıldığı çalıştayda organ bağışında ve naklinde medyanın rolü, basında çıkan haberlerin organ bağışçısını ve nakil bekleyen hastaları nasıl etkilediği, basın mensuplarının bu konudaki sorumlulukları masaya yatırıldı.

Organ nakli ve bağışı konusunda bu yıl ikinci kez düzenlenen medya çalıştayı kapsamında hem sağlık profesyonelleri hem Türkiye’de görev yapan gazetecilerle bir araya gelen 15 ülkeden basın mensupları 3 günlük program dahilinde organ nakil merkezlerine de ziyaretler gerçekleştirdi.

Ayrıca çalıştaya canlı vericiden ve kadavradan nakil olan hastalar da katıldı ve organ bağışı beklerken yaşadıkları süreci, nakilden sonra değişen hayatlarını konuk basın mensuplarına anlattı.

Çalıştayda söz alan sağlık profesyonelleri ise organ nakli konusundaki gelişmeleri, Türkiye’deki ve dünyadaki durumu değerlendirdi. Kıbrıs ta konuşulan ülkeler arasında oldu.


Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorusu üzerinde Kıbrıs'ın kuzeyindeki durum hakkında da değerlendirme yaptı.

Eyüp Kahveci, geçtiğimiz mart ayında ülkedeki yoğun bakım uzmanlarıyla bir araya geldiklerini ve bir eğitim programı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kadavradan ilk organ naklinin de Kıbrıs'ın kuzeyinde kısa bir süre sonra gerçekleştirildiğini anımsatan, böbreklerin ülkede kullanıldığını, kalp, karaciğer, kornea gibi organların değişim programına tabi tutularak Türkiye’de kullanıldığını belirten Kahveci, “Yapılan çalışmanın faydalarını Kıbrıs’ta bariz şekilde gördük” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 2080 defa okunmuştur