1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nükleere Hayır Platformu'ndan Çernobil anısına ektinlik
Nükleere Hayır Platformundan Çernobil anısına ektinlik

Nükleere Hayır Platformu'ndan Çernobil anısına ektinlik

Nükleere Hayır Platformu, Çernobil felaketinin yıldönümü nedeniyle, Selimiye Meydan’ında konser ve etkinlik düzenliyor.

A+A-

Nükleere Hayır Platformu, Çernobil’de yaşanan nükleer santral kazasının yıldönümü nedeniyle, Selimiye Meydan’ında konser ve etkinlik düzenliyor.

Platformun konu ile ilgili açıklaması şöyle;



Nükleere Hayır Platformu Kıbrıs olarak kurulduğumuz gün olan  22 Aralık 2014’den bu güne konuyu Kuzey Kıbrıs medyasının gündeminde tutmaya çalışıyoruz.

Yaptığımız imza kampanyası , yürüyüş ve panel çalışmalarıyla konuya bilimsel yaklaşımlar çerçevesinde yaklaşıyoruz. Mücadelemizde  gerek Türkiye’ deki nükleer karşıtları, gerekse Güney ve  diğer ülkelerdeki karşıt örgütlerle irtibattayız. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki  sanılanın aksine nükleer santral kazaları nadir değildir. Bugüne kadar 600’ün üzerinde nükleer kaza olmuştur

Aslına bakılırsa nükleer santrallerin  kaza olmadan da gerek deniz eko sistemine,  çevresinde yaşayan insanlara ve  gerekse tüm canlılara zararları vardır. Santrallerin normal çalışma şartlarında açığa çıkarttığı radyoaktif atıklar başlı başına sorun teşkil etmektedir. Bugüne kadar dünyada atıklara bulunmuş bir çözüm yoktur. Almanya’da yapılan bir araştırmada santral çevresinde yaşayan çocuklarda lösemi riskinde artışı saptanmıştır.

26 Nisan 1986 insanlık tarihinin en karanlık günlerinden biridir. 26 Nisan 1986 günü Ukrayna’nın Çernobil bölgesinde o güne kadar  görülmemiş boyutta bir  nükleer santral kazası yaşanmıştır. Kaza öncesinde herhangi bir doğal felaket yoktur. Kazanın Santralin güvenlik denemesi yapılırken olması dikkate değer bir ayrıntıdır. Kazanın olumsuz etkilerinden binlerce kilometre ötedeki insanlar bile nasibi almıştır.  Özellikle çocukluk tiroid kanserlerinde artış vardır. Bugün için aradan 40 yıla yakın zaman geçmesine rağmen bölge hayalet bir şehir görünümündedir

Kazada kaç kişinin öldüğü, kaç kişinin zarar gördüğü, dahası kaç neslin etkilendiği hesaplanamamaktadır.

Biz Nükleere Hayır Platformu Kıbrıs olarak santral yapılmasının karşısında yer almaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Nükleer enerji kanser yapıcıdır. Nükleer enerji insanlık neslinin genetik yapısını bozucu bir güçtür.

Çernobil’in hüzünlü anısına 25 Nisan günü Lefkoşa Selimiye Meydan’ında konser ve etkinlik düzenlenecektir.

Yaşam için çal söyle, nükleere hayır de sloganıyla gerçekleştirilecek etkinlikte ülkemizin pek çok duyarlı sanatçısı sahne alacaktır.

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu olarak, yaşama doğaya ve gelecek nesillere sahip çıkan tüm halkımızı başka Çernobiller yaşanmaması için gerçekleştireceğimiz bu etkinliğe katılmaya ses vermeye nükleere seyirci kalmamaya çağırırız.

Nükleere Hayır platformu Kıbrıs olarak, Çernobil’in hüzünlü anısına her bireyi sivil toplumun gösterdiği bu duyarlılığa ses vermeye çağırırız.

Bu haber toplam 1456 defa okunmuştur