1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. NEW YORK'TAN "TEŞVİK" ÇIKTI
NEW YORKTAN TEŞVİK ÇIKTI

NEW YORK'TAN "TEŞVİK" ÇIKTI

  Kıbrıslı Türk lider, görüşmeci Dr. Derviş Eroğlu, New York'ta BM Genel...

A+A-

 

Kıbrıslı Türk lider, görüşmeci Dr. Derviş Eroğlu, New York'ta BM Genel Merkezi'nde BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ile bir araya geldi.

BAN, Eroğlu'nu sonuç alıcı müzakereler için teşvik ederken, Eroğlu görüşme sonrası "Bundan sonraki adımları ele aldık" dedi
Görüşmede, Müzakereci Kudret Özersay, Siyasi İşler Müdürü Müzakere Heyeti üyesi Güneş Onar, New York Temsilcisi Mehmet Dana, ve Üçüncü Sekreter Sertaç Güven de hazır bulundu.
30 dakika süren görüşme sonrası Eroğlu, BM Genel Merkezi’nde görüşmeyi değerlendirdi ve basının sorularını yanıtladı.
Eroğlu, “Bundan sonraki adımları ele aldık” diyerek,  “Genel Sekreter sürece kişisel olarak kararlı bir taahhüt ortaya koyuyor” görüşünü ortaya koydu.
Eroğlu “süreçte bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş ve önerilerimizi Genel Sekreterle paylaştık. Sürecin sonuç alıcı olabilmesi için müzakerelerin adım adım yapılandırılması düşüncesine Genel Sekreterin de olumlu baktığını görmek bizi memnun etmiştir” şeklinde konuştu.
Genel Sekreterle olumlu bir ortamda çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Eroğlu, süreçle ilgili Kıbrıs Türk Tarafının görüş ve beklentilerini paylaştıklarını söyledi.
Genel Sekreterin Kıbrıs dosyasını gündeminin üst sıralarında tuttuğuna işaret eden Eroğlu, Ban’ın süreci çok yakından takip ettiğini vurguladı ve “ Her iki tarafı da teşvik edici düşünceleri olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.
Eroğlu “Biz de zaten kısa zaman içinde, çok uzatmadan, müzakereleri devam ettirip olumlu bir sonuçla noktalamak istediğimizi kendisi ile paylaştık. Temenniniz artık kronikleşmiş bu sorunun tarafların iyi niyeti ve pozitif düşünceleriyle bir sonuca varması, gayretlerin olumlu sonuçlanması ve bu yıl içinde bir anlaşmaya varılmasıdır. Bizim bütün düşüncemiz ve aklımızda olan budur” dedi…
Müzakerelerin geç de olsa başladığını belirten Eroğlu, “tarafların pozisyonlarını, karşı tarafın da pozisyonunu dikkate alarak değerlendirmesi, karşı tarafın da “haklılığı vardır” anlayışı içinde hareket ederek Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasıdır. Karşı tarafın da bu düşünce içinde olduğu takdirde anlaşmama için neden yok” ifadelerini kullandı.
Eroğlu, “Tarafların anlaşma arzusu masaya yansıtılmış olsa da, bu yıl müzakereler ilerledikçe, bizim masaya koyduğumuz programlama da dikkate alınırsa bu yıl içinde çözüme varmak mümkün. Mühim olan iyi niyetle müzakereleri sürdürerek iki halkın kabul edebileceği anlaşmayı halkların önüne koymaktır. Bizim düşüncemiz bu yönde” dedi..
Eroğlu bir soru üzerine görüşmede Doğalgaz konusunun gündeme gelmediğini, ifade etti.
“Taraflar arasında çok fark olduğunu söylediniz” sözünün anımsatılması ile ilgili de Eroğlu, “ Müzakereler taraflar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için yapılır. Biz Sayın Anastasiadis’le bu farklıkları müzakerelerle kaldırma gayreti içinde olacağız. Bunu tabi ki zaman gösterecek. Ama biz 50 yıldır devam eden müzakerelerin en kısa zamanda bir anlaşma ile sonuçlanmasını ve iki halkın referandumuna sunulması beklentisi içindeyiz” dedi.

Bu haber toplam 2153 defa okunmuştur