1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. MÜZAKERELERDE 'GÜVEN' VURGUSU
MÜZAKERELERDE GÜVEN VURGUSU

MÜZAKERELERDE 'GÜVEN' VURGUSU

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakereler, 7 aydan sonra bugün yeniden başladı

A+A-

SAAT 17:10

Yeni müzakere süreciyle birlikte bu sabah liderler arasındaki görüşmede varılan mutabakat uyarınca müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis saat 16.00’da bir araya geldi.

Ledra Palaca’ta yapılan görüşme, yeni süreçte müzakereciler arasındaki ilk görüşme  özelliğini taşıyor.

 

SAAT 14:39

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün gerçekleştirilen liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yaptı.

Akıncı'nın açıklamasının önemli ayrıntıları şöyle:

• Açıklanan metinde de görüleceği gibi müzakerelere liderler önderliğinde olacak, müzakereciler bu süreçte daha sık bir şekilde bir araya gelecekler,
• Hedef bellidir Kıbrıs’ta  iki kesimli, federal yapıya dayalı  bir çözüm,
• Bu yılın sonuna kadar bir çıkış yolu bulabilirsek herkes mutlu olacak,
• Bu sorun 47 yıldır sürüyor, kimsenin bir 47 yıl daha sürmesine tahammülü yoktur,
• 28 mayın tarlasının koordinatlarını içeren belge sunuldu, biz de hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı barikatlardaki vizelerin kaldırılacağı haberini ilettik. Bundan dolayı pek çok insan güneyden kuzeye geçmiyordu, vizeye tabi tutulmak istemeyen insanlar vardı, bu uygulama ile birlikte bu zorluk aşılmış oldu. Bugün sabah polis müdürü ile konuştum, kendisinden şunu istedim, polisin vatandaşın ayağına gitmesi gerektiğini, umarım ki yarın sabahtan itibaren uygulama o şekilde olacaktır,
• 23 Mayıs’ta sosyal içerikli bir görüşmemiz olacak, ortak bir kültür komitesinin kurulmasını kararlaştırdık.

----------------------------------------------


“ÇOK OLUMLU BİR HAVADA GEÇTİ”

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis Kıbrılsı Türk lider Mustafa Akıncı ile bugünkü görüşmelerinin “çok olumlu bir havada” geçtiğini söyledi.

Anastasiadis eski Lefkoşa Havaalanı’nda 4 saat süren ilk liderler görüşmesi sonrasında Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilere görüşmeyi değerlendirdi.

Akıncı ile görüşmesinin çok olumlu bir havada geçtiğine vurgu yapan Anastasiadis “bu şekilde çalışarak çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Anastasiadis iki tarafın güven yaratıcı önlemlerle ilgili önerileri sorulduğunda ise şunları söyledi:

“Daha ilk başlangıç aşamasında bulunuyoruz. Müzakerecilerimize önerilecek ve kararlaştırılacak bir dizi önlem üzerinde çalışmaları için yetki verdik. Dolayısıyla ön hazırlık için birkaç gün gerekiyor ki  muhtemelen 28 Mayıs’taki bir sonraki görüşmemizde vatandaşların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik daha çok ve daha somut önlemler açıklayabilelim.”

----------------------------------------

SAAT 13: 48

Liderler görüşmesi az önce sona erdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görüşme ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Eide’nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

• Her iki lider de ‘liderler üzerinde sürdürülecek bir müzakere süreci’ konusunda hemfikir oldu,
• Önümüzdeki ayın müzakere  takvimi bugün belirlendi,
• Liderler ayda en az iki kez görüşecek,
• Liderlerin bundan sonraki görüşmesi 28 Mayıs Perşembe günü olacak,
• Müzakereciler daha yoğun bir şekilde görüşecek, bu bağlamda Müzakereciler bugün öğleden sonra tekrar bir araya gelecek,
• İki lider de bugün güven artırıcı önlemler çerçevesinde adım attı. Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, kuzeyde bulunan 28 mayın tarlası ile ilgili haritaları aktardı. Kıbrıslı Türk lider Akıncı ise barikatlardaki vize formlarının yarından itibaren kalkacağını açıkladı,
• Liderler önümüzdeki dönem sosyal açıdan da bir araya gelecek, 23 Mayıs'ta liderler bir birilerini ziyaret edecek,
• Bu iyimserlik içerisinde iki lider kapsamlı bir çözüme ulaşmak için iyi niyetlerini tekrar ortaya koydu.

Eide'nin basın açıklamasının orijinal metni şöyle:

--------------------------------------

SAAT 13:11

Liderler görüşmesi üçüncü saatine girdi. Görüşme öncesi iki lider sosyal paylaşım sitesi Twitter'den müzakereler ile ilgili temennilerini paylaştı

Akıncı: " İlk sosyal görüşmenin ardından resmi olarak müzakerelere bugün başlıyoruz. İki toplumun iyiliğine olmasını diliyorum" 

 

Anastasiadis: " Müzakerelerin üçüncü asli aşamasında bugün başlıyoruz. Müzakerelere  samimi ve gerçek siyasi irade ile başlıyorum. Tüm Kıbrıslılar ve ülkemiz için parlak bir geleceğin başlangıcı olmasını umuyorum"

 

-----------------------------------------------------

SAAT 11:40

Liderler görüşmesi devam ediyor, toplantıya kahve molası verildi. 

----------------------------------------------------

SAAT 10:03

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anatasiadis müzakereler için ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’ne vardı. 

İki liderin görüşme yerine gelmesiyle birlikte müzakereler 7 aydan sonra tekrar başlamış oldu. İlk görüşmede müzakere sürecinin seyrinin ele alınması bekleniyor. görüşmeden sonra Eide açıklama yapacak.

Kıbrıslı Türk lider Akıncı’ya müzakereci Özdil Nami’nin yanı sıra müzakere heyeti üyeleri Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Dışişleri Bakanlığı’ndan müzakerelerde not tutucu olarak görev yapacak olan 3. Sekreter Sertaç Güven; Kıbrıslı Rum lider Başkanı Nikos Anastasiadis’e ise Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki müzakere heyeti eşlik ediyor.

----------------------------------

 

SAAT 10:00

Liderler görüşmesinin az sonra başlaması bekleniyor. Ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’ne gelen ilk lider Mustafa Akıncı oldu. Akıncı'yı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide karşıladı. Liderler arasındaki görüşmeye basın yoğun ilgi gösteriyor. 

 

-----------------------------------

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakereler, 7 aydan sonra bugün yeniden başlıyor.
Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, bugün saat 10.00’da, ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakere heyetinde müzakereci Özdil Nami’nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Dışişleri Bakanlığı’ndan 3. Sekreter Sertaç Güven yer alacak.

Liderlerin genel olarak konuların üzerinden geçip müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlaması bekleniyor.
Kıbrıslı Türk ve Rum lider, ilk kez pazartesi günü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliği yaptığı yemekte bir araya gelmişti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına “destek” verecek olan Eide, 17 Mayıs’a kadar adada kalarak, temaslarda bulunacak.

Annan Planı sonrasında 2008’de yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri, tarafların seçimleri nedeniyle zaman zaman verilen kısa aralar dışında 2014’e kadar sürdü. Doğu Akdeniz’de doğal gaz sondaj çalışması başlatan Güney Kıbrıs’ın, KKTC adına Türkiye’nin de doğal gaz arama çalışması başlatmasından rahatsız olup masayı terk etmesiyle, müzakereler geçen yıl yeniden kopmuştu. TAK

 

Bu haber toplam 3734 defa okunmuştur