1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Mustafa Diker cinayet davası"nda KARAR
Mustafa Diker cinayet davasında KARAR

"Mustafa Diker cinayet davası"nda KARAR

Bir yılı aşkındır süren 7 yaşında öldürülen Mustafa Diker cinayetiyle ilgili dava sonuçlandı.

A+A-


Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, 7 yaşındaki oğlu Mustafa Diker’e tecavüz ederek öldürmek suçlamasıyla yargılanan Erol Diker’e müebbet hapis cezası verdi.

Lefkoşa Ağır Ceza Heyet Başkanı Bahar Saner, Kıdemli Yargıç Nüvit Gazi ve Yargıç Musa Beyoğlu’ndan oluşan mahkeme heyeti, Erol Diker’i hakkında getirilen 13 davanın 12’sinden mahkum etti.

Savcı Ahmet Varol’un mahkemede verdiği bilgilere göre, toplamda 54 tanığın dinlendiği ve 85 emarenin mahkemeye sunulduğu davada Diker, “(1) taammüden adam öldürme, (2) 13 yaşından küçük çocukla cinsi münasebette bulunma, (3) doğaya aykırı cinsi münasebet, (4) Vahim zarar, (5-6-7) Farklı tarihlerde gelişen ciddi darp olayları, (8) namus ve ahlâka aykırı saldırı, (9) Erkek çocuğuna namus ve ahlâka aykırı saldırı, (10-11) Delilleri imha etme, (12) Polise yalan bilgi verme ve (13) 16 yaşından küçük çocuğa işkence etmek” suçlarından yargılandı.

Diker, bu suçlardan sadece “vahim zarar” suçundan ceza almadı; geriye kalan 12 suçlamadan hüküm giydi.

SANER: “SUÇ ÇOK AĞIR... TOPLUMU OLDUKÇA ETKİLEDİ"

Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Bahar Saner kararı açıklarken, olayın toplumu oldukça etkileyen bir olay olduğunu ve doğaya aykırı cinsi münasebetin 14 yıl gibi bir cezayı gerektiren, cinayetten sonra en ağır suç olduğunu hatırlattı.

Saner Kıbrıs Türk toplumunun çocuklarına oldukça değer veren, çocukları için her şeyi yapan bir toplum olduğuna da dikkat çekerek, bu sebeple bir babanın oğluna karşı işlediği bu suçun çok ağır olduğunu vurguladı.

KKTC yasalarına göre müebbet hapislik, 40 yıl mahkumiyeti içeriyor.

(tak)


Ülke genelinde infiale neden olan minik Mustafa’nın kaybolması ve cinayeti, gazetemizde  şu şekilde yer almıştı

9 Nisan 2012

Kimsenin olmadığı bir anda evden ayrılan 7 yaşındaki Mustafa Diker adlı çocuk tüm aramalara rağmen bulunamadı

Kayıp çocuk bulanamıyor…

Tanju KONURALP

Haspolat’ta geçtiğimiz gün sabah saatlerinde, evden tek başına ayrılan yedi yaşındaki Mustafa Diker, geri dönmedi. Boşanmış olan Şemse İri ve Erol Diker’in çocuğu Mustafa Diker, sabah saatlerinde evde hiç kimse yokken evden ayrılarak, kayıplara karıştı. Baba Erol Diker’in yanında yaşayan Mustafa Diker’in kayıp olduğu, geçtiğimiz gün öğle saatlerinde, anne Şemse İri tarafından fark edildi. Oğlunun kaybolduğunu anlayan anne İri, derhal polis ve çevre halka başvurarak destek istedi.
Daha öncede kaçmıştı
Oğlunun ikinci kez evden kaçtığını belirten anne İri, bu kadar uzun süre dışarıda kalmayacağını ve başına birşey geldiğinden şüphelendiğini açıkladı. Olayın ihbar edilmesi ile birlikte Değirmenlik Polis ekipleri ve Sivil Savunma Teşkilatı, gün boyunca bölge ve çevresini araştırdı fakat bir sonuç elde edemedi. Dünde arama çalışmalarını sürdüren polis ekipleri, olaya dair bulguları değerlendirdiklerini ve kayıp Mustafa’yı bulmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

***
15 Nisan 2012


‘Baba’, ‘Amca’ ve ‘Üvey anne’ yargı huzurunda…
‘Döve döve’ öldürüp gömdüler!


Meltem SONAY


Günlerdir kayıp olan 7 yaşındaki Mustafa Diker’in Taşkent çöplük alanında ölü bulunmasının ardından, babası Erol Diker, amcası, İbrahim Diker ve üvey annesi Özlem Diker dün mahkeme huzuruna çıkarıldı.
‘Adam öldürme’ suçundan yargılanan baba, amca ve üvey anne aleyhine soruşturma maksatlı 3 gün tutukluluk emri alındı.
Küçük Mustafa’nın babası Erol Diker ve amcası İbrahim Diker, verdikleri gönüllü ifadede Mustafa’yı ‘döve döve öldürüp gömdüklerini’ itiraf etti. Üvey anne Özlem Diker de olayı ve delilleri sakladığı için ‘Adam Öldürme’ suçuyla yargılanacak.

‘Adam öldürme’ suçuyla tutuklandılar…
Küçük Mustafa’nın babası Erol Diker, amcası Hüseyin Diker ve üvey annesi Özlem Diker dün mahkemeye çıkarıldı.
Olayla ilgili tahkikat memuru Müfettiş Arslan Çoşkun, zanlıların 6-7 Nisan tarihilerinde ‘adam öldürme’ suçundan tutuklandığını belirtti.

Önce ‘kayıp’ dedi…
7 Nisan tarihinde babası zanlı Erol Diker tarafından küçük Mustafa’nın kayıp olduğunun Değirmenlik polisine bildirildiğini aktaran Müfettiş Çoşkun, polisin 13 Nisan tarihine kadar geniş çaplı araştırma yaptığını kaydetti.

İleri sorgulamada itiraf ettiler
Küçük Mustafa’nın cesedinin, 13 Nisan Cuma günü Taşkent Mezarlığı yakınındaki çöplük alanında gömülü bulunduğunu aktaran Müfettiş, yapılan otopsinin ardından, ileri sorgulamalarında Mustafa’nın babası zanlı Erol Diker ile amcası İbrahim Diker’in suçlarını itiraf ettiklerini mahkemeye belirtti.

Dersine çalışmıyordu… DÖVDÜ…
Küçük Mustafa’nın babası zanlı Erol Diker,  6 Nisan Cuma akşamı dersine çalışmadığı için Mustafa’yla tartıştığını, kendisine karşı geldiği için darp ettiğini itiraf etti.

Küçük Mustafa kasılmalarla uyandı… banyoda tekrar dayak yedi…
Gönüllü ifadesinde küçük Mustafa’nın gece ‘kasılmalarla’ uyandığını da söyleyen zanlı baba Erol Diker, Mustafa’yı banyoya götürdüğünü, yıkarken de darp etmeye devam ettiğini itiraf etti.

Babası ve amcası götürüp Taşkent’e attı!
Zanlı babanın gönüllü ifadesinde küçük Mustafa’nın banyoda yıkanırken düşüp başını çarptığını da söylediğini belirten Müfettiş Çoşkun, küçük Mustafa’nın ertesi gün, 7 Nisan’da ölü bulunarak babası ve amcası tarafından Taşkent’e götürülerek gömüldüğünü aktardı.
Zanlı üvey anne Özlem Diker’in de olayı ve delilileri sakladığı için ‘Adam öldürme suçuyla’ mahkeme huzurunda olduğunu aktaran Müfettiş Arslan Çoşkun, olayla ilgili alınacak birçok ifade ve toplanacak delil olduğundan soruşturma maksatlı zanlılar aleyhine 3’er gün poliste tutukluluk emri talep etti.

Yargıç: “Tüyleri ürperten bir olay…”
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Bertan Özerdağ, olayın toplumda çok ciddi infial yarattığını ve tüyler ürperttiğine işaret etti.
Kıdemli Yargıç Özerdağ, olayla ilgili tahkikatın sürdürülmesi için zanlılar aleyhine 3’er gün tutukluluk emri verdi.

***

Mahkeme önünde ‘öfke’ vardı!
Küçük Mustafa’yı döverek öldürmek suçundan babası Erol Diker, amcası İbrahim Diker ve üvey annesi Özlem Diker’in getirildiğini duyan ‘öfkeli kalabalık’ mahkeme önünde toplandı.

Lanet yağdırdılar…
Polis mahkeme çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, basın mensupları dışında kimsenin de mahkeme avlusuna girmesine izin vermedi. Mahkeme çevresindeki tellere dizilen öfkeli kalabalık, zanlı baba, amca ve üvey anneye ‘lanet’ yağdırdı.
Öfkeli kalabalıktan sık sık ‘onları bize verin’, ‘hayvanlar bile yavrusuna bunu yapmaz’ sözleri duyuldu.

Polis Memuru fenalaştı
Polis, mahkemeye girmeye çalışan öfkeli kalabalığı uzaklaştırmakta zaman zaman zorluk çekerken, bir polis memuru da arbede esnasında fenalaştı. Kalabalık arasında fenalaşan Polis Memuru, diğer polisler ve basının yardımıyla kenara alındı.

Acılı annenin feryatları!
Küçük Mustafa’nın annesi Şemsi İri, mahkeme avlusunda fenalık geçirdi. Küçük oğlunu öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan baba Erol Diker, amca ve üvey annenin bulunduğu tutuklu aracına saldıran Mustafa’nın annesi İri’yi polisler güçlükle uzaklaştırdı.
Ayakta durmakta zorluk çeken küçük Mustafa’nın annesi Şemsi İri, mahkeme avlusunda sık sık baygınlık geçirdi, isyan etti.

Polise tepki!
Küçük Mustafa’yı öldürmek suçuyla mahkemeye çıkarılan zanlıları linç etmek isteyen öfkeli kalabalık, önlem alan polise de tepki gösterdi. Polisle zaman zaman tartışan öfkeli kalabalık, tutuklu aracını tekmeledi, zanlıların güvenliğini sağlamaya çalışan polisleri de alkışlarla protesto etti.


Polis Basın Subaylığı’ndan ‘cinayet’in açıklaması;
Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, Erol Diker (E-30), 6 Nisan gecesi, Haspolat’ta bulunan ikametgahta oğlu Mustafa Diker’i (E-7) “ders çalışmadığı ve kendisine karşı cevap verdiği” gerekçesiyle darp etti.
Çocuğun 7 Nisan tarihinde saat 02.30 sıralarında rahatsızlanması üzerine, babası Erol Diker banyoya götürürken, burada duş aldırdığı sırada “çocuk dengesini kaybedip başının arka kısmını banyo musluğuna çarptı”.
Mustafa Diker burada aldığı darbeler sonucu saat 06.30 sıralarında yaşamını yitirdi. Bunun üzerine çocuğun babası  ve kardeşi İbrahim Diker (E-25) ile birlikte Mustafa Diker’e ait cesedi, Taşkent yolu üzerinde bulunan dere yatağı içerisine attıkları tespit edildi.
Bahse konu şahıslar ve mesele ile bağlantısı olduğu tespit edilen Özlem Diker (K-29) tutuklandı.

***

Özlem Diker ve İbrahim Diker’e 5’er yıl

Sanık İbrahim Diker, “Fer-i fail (suçu örten), delilleri imha etme ve polise yalan bilgi verme” ile sanık Özlem Diker “Ağır bir suçu işlemeyi önlemede ihmal, delilleri imha etme ve polise yalan bilgi verme” olmak üzere aleyhlerine getirilen toplam 3’er davadan suçlu bulunup mahkum edilmişti. Üvey anne ve öz amca, Lefkoşa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Hale Ahmet Raşit tarafından 5’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu haber toplam 31664 defa okunmuştur