1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mülteciler için yasal düzenleme çağrısı
Mülteciler için yasal düzenleme çağrısı

Mülteciler için yasal düzenleme çağrısı

Mülteci Hakları Derneği, mültecilere yönelik sığınma haklarıyla ilgili yasal düzenleme yapma konusunda hükümete çağrıda bulundu.

A+A-

Mülteci Hakları Derneği, mültecilere yönelik sığınma haklarıyla ilgili yasal düzenleme yapma konusunda hükümete çağrıda bulundu. Mülteci Hakları Derneği’nden, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye izinsiz geçen Suriyeli mültecilerin Güney Kıbrıs’a iade edilmesi ve buna bağlı olarak ülkedeki yasal eksikliklerle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, her devletin, sığınma iddiasıyla düzenli veya düzensiz bir şekilde sınırlarına gelen kişilerin başvurularını değerlendirmesi gerektiğini, gerekli araştırma yapılmaksızın söz konusu şahısları can ve beden tehlikesi bulunan yerlere yollamanın uluslararası hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

“Sınır kapılarında sığınma talepleri değerlendirilmeli”
KKTC’ye geçen Suriyeli mültecilerin Güney Kıbrıs’a iade edilmesi olayına atıfta bulunularak, bölgede yaşanan iç savaşlara KKTC’nin kayıtsız kalma şansı olmadığı ifade edilen açıklamada, “Mülteci Hakları Derneği olarak, ilgili yetkililere bu konuyu acil olarak gündemlerine almaları ve konuyla ilgili gerekli ilk somut adımları atmaları konusunda çağrıda bulunuruz. Meclis, sığınma hakkına yasal zemini hazırlamak için gerekli düzenlemeleri yapmalı. Muhaceret yetkilileri, sınır kapılarında sığınma talepleri olduğunu belirten kişiler ile ilgili geri gönderme işlemlerinden önce taleplerini değerlendirmeli veya değerlendirme kapasitesi olan bir kuruma yöneltmelidir” denildi. “Kıbrıs’ın güneyinden Kıbrıs’ın kuzeyine geçen mülteciler hakkında düzensiz geçiş gerekçesiyle cezai işlem başlatılmamasının önemli bir gelişme olduğu” kaydedilen açıklamada, düzensiz geçen çocukların ebeveynlerinden zorla ayrılmaması konusunda da inisiyatif alınmış olmasının da çocuğun menfaatini gözeten bir yaklaşım olduğu kaydedildi. Derneğin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği başta çeşitli sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle işbirliği içerisinde ülkede sığınma hakkını güçlendirme programını yürütmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, Derneğin yaşamları, fiziksel bütünlükleri, insanlık onurları tehlikede olan mültecilere hizmet sağlamaya çalıştığı aktarıldı. TAK

Bu haber toplam 1321 defa okunmuştur