1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. MÜLKİYETLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA
MÜLKİYETLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

MÜLKİYETLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Akıncı bu sabah saat 09.30’da basın – yayın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Kahvaltılı toplantı Golden Tulip Otel’de gerçekleşiyor.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı'nın BASIN TOPLANTISI başladı.

Akıncı:

- "Görevi devraldıktan dört gün sonra BM Kıbrıs Danışmanı Eide geldi, iki gün sonra Ankara'ya gittim, hemen başladık.

- 7 kez liderler, çok daha fazla müzakereciler görüştük.

- Güven Yaratıcı Önlemler'e yönelik elektrik hatları adım adım birleşiyor. Mobil telefonlarla ilgili siyasi karar aldık, teknik çalışmalar sürüyor. Aplıç ve Derinya kapılarının açılması için çalışmalar sürüyor

- GEÇMİŞTE varılan mutabakat noktalarını kayıt altına aldık. MÜZAKERECİLER ve heyetleri haftada üç, dört bir araya geldi. TARAMA süreçleri tamamlandı.

- DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK konusu sonuca ulaştırılamadı ancak bunu 'siyasi eşitlik' prensibinin vazgeçilmez parçası görüyoruz

- MASADA 6 başlık var. Bu başlıklar dönüşümlü olarak konuşulmaktadır.

- Şimdi konuşma sırası MÜLKİYET ve TOPRAK başlıklarında. GARANTİLER konusu en son konuşulacak, doğaldır, çünkü şu anda garanti edilmesini istediğimiz yapıyı oluşturuyoruz. GARANTİ anlaşmaları uluslararası bir konudur ve 5 taraf vardır.

- KIBRIS TÜRK halkının çözüm sonrası eşitliği,özgürlüğü ve güvenliği önemlidir

- SÜREÇ Birleşmiş Milletler sürecidir. Avrupa Birliği temsilcisi masada yoktur. Avrupa Birliği temsilcisi daha önce de müzakerelerde vardı, yine atandı, onay verdik çünkü Avrupa Birliği değerlerine inanıyoruz. Ancak süreç BM sürecidr.

- REFERANDUM mutlaka olacak, süreci oldu bittiye getirmek mümkün değildir.

- ÇÖZÜM insan haklarına saygılı olacak. O nedenle "çözümle birlikte insanları gemiye koyup gönderecekler" sözleri yalandır.

- SÜREÇ Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürüyor, sürekli destek gördük, Türkiye'den destek dışında da bir müdahale görmedik. Türkiye'deki sıkıntıların demokratik yollarla aşılması, Yunanistan'daki ekonomik

- ŞU ana kadar toprakta yüzdelik, harita, köy adı, bölge adı MASAYA GELMEDİ. en son aşamada gündeme gelecektir.

- Mülkiyetle ilgili KRİTLERLER konululuyor. bireysel mülkiyet hakkı eskiden beri vardır. Ancak 40 yıldır burada yaşayan insanın hakkı da önemlidir.

 

-------------------------------------------

SORULAR
 

- HÜKÜMET sürecin neresinde? CUMHURBAŞKANLIĞI'nı hükümet yalnız bıraktı mı?

- BAĞIMSIZ ve tarafsız bir görev yapacağıma söz verdim. REFORM hedeflerine ulaşılmasını temenni ederim. HÜKÜMET ile uyum içinde görev yapmak önemlidir. Meclis, hükümet, sivil toplum ve basınla birlikte yürümek isterim. Bu süreç birlikte yürünürse devam ettirilebilir.

MÜZAKERECİ Özdil Nami:

- Bugüne kadar sağlanan yakışmaların dörtte üçü GÜÇ PAYLAŞIMI ve YÖNETİM başlığı altında oldu. Artık MÜLKİYET ve TOPRAKTAN söz ediyor olmamız siyasi eşitlik açısından anlamlı ilerlemeler sağlandığının göstergesidir.

- KIBRIS TÜRK tarafının Annan Planı öncesi 'global takas' ve 'tazminat' pozisyonu vardı, Rum tarafı ise herkesin evine dönmesini öne çıkarıyor. Ancak bu Annan Planı'nda bu değişti. TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU'nu oluşturduk, mülkiyete saygının sadece İADE olmadığı ortaya çıktı

- OLAYIN yeni boyutu, ilk kez Rum tarafı olması gereken formülü kabul etti, 'Takas-Tazminat-iade'nin hangisine gidileceğine mülkin ilk sahibi değil eşitlikle oluşan komisyon karar verecek, ilk söz hakkı kriterlerle karar verilecek. kararı BAĞIMSIZ MÜLKİYET KOMİSYONU verecek. Şimdi kriterler oluşturuluyor. HER kategorşye göre kriterler oluşturuluyor, henüz kriterler tartışmasına girilmedi.

- GELİNEN aşama son derece önemlidir, KIBRIS RUM tarafı KULLANICI hakkına da saygı göstereceğini ilk kez kabul etti, kararı BAĞIMSIZ MÜLKİYET KOMİSYONU VERECEK, bireyler değil, komisyon eşitlik temelinde oluşacak.

 

M.AKINCI:

- Günün sonunda halk karar verecek. DEĞİŞİM sancılıdır.  YURTTAŞLARIMIZ çözümünün ertesi gününün bir önceki günden daha iyi olduğunu görebilmeli. Daha iyi bir geleceğe oy verdiği duygusunu yurttaşlar o gün, referandum günü yaşamalı.

- HERKESİN iyi bir örneğe ihtiyacı var. Hem Avrupa Birliği hem de bölgenin. BÖLGE kan gölüne döndü. ÇÖZÜME ve Avrupa Birliği'ne evet diyen toplumun cezalandırılması anomalidir. Bu anomali ortadan kalkmalıdır.

- TÜRKİYE çözüm sürecini ARTARAK destekliyor. "Sonuna kadar gidelim de sonra bakarız" anlayışı mı bu, sanmıyorum. Çünkü Türkiye'nin de bu çözüme ihtiyacı var.

- AVRUPA BİRLİĞİ çözümü istiyor, Türkiye ve Yunanistan istiyor, Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin 15'i de istiyor, sadece iç dinamikler değil dış dinamikler de Kıbrıs'ta çözümi istiyor. İşinli aslı biziz, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıs Türkler asıl aktörlerdir. Anastasiadis de çözüm konusunda ciddi olduğu mesajını veriyor.

- İsim konusu sorulduğunda, içeriğin önemli olduğunu söyledim, "örneğin Birleşik Kıbrıs Federasyonu olabilir", dedim. Böyle bir uzlaşı yoktur, önemli olan bu aşamada içeriktir.

--------------------------

- GÜNEYDE mal bırakmadan Rum malı satın alanların TAZMİNAT konusu nasıl çözülecek?

- Ö.NAMi: Henüz kriterleri oluşturmanın başındayız. Şu anda önemli olan yakaladığımız OLUMLU noktayı yaşamak. Bugüne kadar Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurulan konularda, Komisyon herhangi bir yurttaştan para istedi mi? Önmeli olan kriterlerin oluşmasıdır.

B.BURCU ( sözcü ): BİR mülk üzerinde hem şu anki kullanıcı hem de eski kullanıcı hak iddiasında bulunuyorsa, sanki, iki müracaatçıdan biri kazanacak, bir diğeri kaybedecek gibi bir algı yaratılıyor. OYSA komisyonun görevi her iki tarafa da hakkını teslim etmek üzerinden ortaya çıkacaktır. Yani BAĞIMSIZ MÜLKİYET KOMİSYONU'nun görevi kimsenin mağdur olmayacağı, kimsenin kaybetmeyeceği formüller üretmektir.

 

-----------------

M.AKINCI:

KAPILARDA uzmanlar yerinde inceleme yaptı, farklı güzergahlar inceleniyor. ELEKTRİKTE ilerleme var, teknik komiteler çalışıyor, MAHSUPLAŞMA konusu görüşülüyor, GSM'de de öyle.

28 MAYIN ALANI ile ilgili önce koordinatlar verildi, ek bilgiler istedi. BM Barış Gücü devreye girdi, teknik heyet de geldi. 25 MAYIN alanında herhangi bir risk olmadığı görüldü, 3 bölge de ( ki biri askeri bölge içinde ) tellendi ve güvenlik önlemleri alındı. Bu 3 bölgede ileri çalışma da yapılacak. Herhangi bir risk unsuru kalmadı.

- MÜLKİYET en çetrefilli !.. 25 bin dönüm Rum arazisi kullanılmış, 10 bini zaten yol, 1 milyon dönüm ise henüz kullanılmamış ancak ekonomik gelişim alanı ?! Ne olacak? 

- MÜLK çoğunluğu kendi bölgemizde Kıbrıslı Türklerde olacak. En şaşmaz kriter mülk ve nüfus çoğunluğu. En temel soru elbette 'kaynak' !.. Bunun da ilgili çalışmalar yapılacak. Güneyde bıraktığımız mülkler değerlendirilir, diğer farklı seçenecekler olabilir, bunları göreceğiz.

 

Bu haber toplam 5284 defa okunmuştur