1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'MÜLKİYET' 1TEMMUZ'DA
MÜLKİYET 1TEMMUZDA

'MÜLKİYET' 1TEMMUZ'DA

Akıncı, 1 Temmuz’daki görüşmelerinde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacaklarını; bütün yakınlaşmalara rağmen mülkiyet başlığı altında henüz anlaşmazlık noktası olan 3-4 tane konu olduğunu belirtti.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının görüşünün, bugüne kadar varılan ortak anlayışlar ve mutabakatların geçerliliğinin korunması yönünde olduğunu söyledi ve bu teyidi bugün yaptıklarını ifade etti.

Ancak bu konular üzerinde konuşulamaz, ortak anlayışı daha iyi hale getirmek için karşılıklı öneride bulunulamaz diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Akıncı, varılan mutabakatların değiştirilmemesi ve geriye götürülmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bugün federal yetkiler kapsamındaki çalışmalara devam ettiklerini de kaydeden Akıncı, 1 Temmuz’daki görüşmelerinde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacaklarını; bütün yakınlaşmalara rağmen mülkiyet başlığı altında henüz anlaşmazlık noktası olan 3-4 tane konu olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yaklaşık 3,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

TEMMUZ AYINDA 6 GÖRÜŞME…

Akıncı, ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu ve Temmuz ayında toplam 6 görüşme  gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.

Federal yetkiler başlığının 3 alt başlığı olduğunu dile getiren Akıncı, bunlardan  birinin federal yetkilerin kendisi olduğunu kaydetti.

Geçmişten beri var olan mutabakatın, federal devlete verilecek olan yetkilerin sıralanması ve yetkilerin dışında kalan artık yetkilerin de iki kururcu devlete ait olması şeklinde olduğunu söyleyen Akıncı, eğitim, sağlık, kültürel konular, tarım gibi konularda iki kurucu devletin yetkili olacağını anlattı.

Akıncı, federal yetkiler konusunda zaten uzlaşmanın mevcut olduğunu, bugün daha da yakınlaşma sağlandığını ve müzakerecilerin de yapacağı çalışmalarla bu konuyu aşacaklarını belirtti.

Bugün federal yetkiler başlığının diğer iki alt başlığı olan “İki kurucu devlet arasında ve kurucu devletlerle federal merkezi hükümet arasında yapılacak işbirliği ve koordinasyon anlaşmaları” ve “Kurucu devletlerin kendi yetki alanlarında anlaşma yapma yetkileri” başlıklarını ele aldıklarını söyleyen Akıncı, hangi alanlarda ne tür bir uluslararası anlaşmaya girebilir, bu anlaşmaya varılırken izlenecek prosedürler ve mekanizmalar ne olmalıdır konularında müzakereler yürüttüklerini kaydetti.

Akıncı, bu başlıklarla ilgili kapsamlı bir müzakereyi ilk defa liderler düzeyinde yapmış olduklarını ve az sayıdaki farklılık konusunda bir birlerini daha iyi anlayacak bir müzakere yürüttüklerini; konuyu finalize etmeye yakın olduklarını belirtti.

Federal yetkiler konusunda son iki toplantıda ortaya çıkan çerçevede müzakerecilerin de bir araya gelmeye devam edeceklerini söyleyen Akıncı, müzakerecilerin yarın bir görüşme gerçekleştireceğini belirtti.

“BÖYLE BÜYÜK BİR FELAKET KARŞISINDA BİLE İŞ BİRLİĞİ YAPAMAMIŞ OLMANIN ÜZÜNTÜSÜNÜ İFADE ETTİK”

Kıbrıs Rum halkının Trodos’taki yangın ve yangından dolayı 2 kişinin ölümünden duyduğu acıyı paylaştıklarını Anastasiadis’e ilettiklerini vurgulayan Akıncı, böyle büyük bir felaket karşısında bile iş birliği yapamamış olmanın üzüntüsünü de ifade ettiklerini anlattı.

İki tarafın bir türlü bir araya gelip yardımlaşma gösterememiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunun altını çizdiklerini söyleyen Akıncı, “Bunun sadece ormanlar ve çevre açısından bir tahribat olarak kalmayacağını, toplumlarımızda bir araya gelememenin yaratacağı hayal kırıklıkları ve umutlara vuracağı darbenin de çok önemli olduğunun aşikar olduğunun da altını çizmiş olduk” diye konuştu.

Tüm bunlara neden olanın Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Akıncı, “Bu sorunun bir takım politik hassasiyetler yarattığını ve bunların böylesi büyük felaketlerde bile 2 toplumun işbirliğini engellediğini, bu gibi durumlarda bu tür politik engellerin aşılması gerektiğinin altını çizmek ihtiyacı hissettim” dedi.

KRİZ KOMİTESİ…

İki toplumun kararıyla kurulmuş olan bir kriz komitesi olduğunu kaydeden Akıncı,  bu gibi durumlarda bu kriz komitesinin nasıl devreye gireceği ve iki tarafın da kabul edeceği modaliteler çerçevesinde nasıl işbirliği altyapısını hazırlayacağı hususunun yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur