1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Muhtemel anlaşma adanın potansiyelini artıracak”
Muhtemel anlaşma adanın potansiyelini artıracak”

"Muhtemel anlaşma adanın potansiyelini artıracak”

“Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı, adada daha ilk yıl en az 3 milyar euroluk bir ticaret hacmi meydana getirir"

A+A-

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs’ta muhtemel bir anlaşmanın adanın potansiyelini kat ve kat artıracağını belirterek, "Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı, adada daha ilk yıl en az 3 milyar Euro’luk bir ticaret hacmini meydana getirir" dedi.

"Güney Kıbrıs ile iş birliğine hazırız"

Doğu Akdeniz’de çıkacak doğal gazda Güney Kıbrıs ile iş birliğine hazır olduklarına işaret eden Bakan Atun, "Biz halen Güney Kıbrıs ile gaz konusunda iş birliğine hazırız. Eğer elde edilecek gazı bizimle beraber değerlendirmeyi düşünürlerse gazı beraber çıkaralım. Türkiye üzerinden Avrupa’ya arz edelim" dedi.

Atun, Kıbrıs’ta muhtemel bir anlaşmanın adanın potansiyelini kat ve kat artıracağını belirterek, "Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı adamızda daha ilk yıl en az 3 milyar Euro’luk bir ticaret hacmi meydana getirir diye düşünüyorum.

Olası bir anlaşma ile kapalı Maraş’ın yeniden yapılandırılması, turizm alanındaki yatırımlar, altyapı ile beraber bu boyutun çok daha fazla mesafeye ulaşacağına ben inanıyorum. Olası bir anlaşma adada yaşayanlar için çok büyük fayda sağlayacaktır. Kıbrıs adasında kalıcı bir anlaşmaya varılması ile beraber turizm alanında, adadaki altyapı alanında, hidrokarbon rezervlerinin değerlendirilmesi alanında çok önemli gelişmeler olacaktır" diye konuştu.

"Müzakerelerde kırmızı çizgilerimiz var"

Kıbrıs sorunun yarım asırdır devam ettiğine dikkati çeken Atun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Buna zaman biçmek kolay değil. Müzakerelerde kırmızıçizgilerimiz var. Bu da Türkiye Cumhuriyeti devletinin şu andaki etkin ve fili garantisidir.

Bunun sulandırılmasına, bölünmesine asla müsaade etmeyiz. Kıbrıslı Türkler olarak siyasi eşit statüden taviz vermemiz söz konusu değildir. Türk askerinin varlığı bizim için çok çok önemlidir. Sınırlarımız, toprak konusu da çok çok önemlidir.

Bunlar üzerinde de kolay kolay tavizler verilmesi pek mümkün değildir. Türk askerinin sadece fiziki güvenlik anlamında değil, manevi olarak da çok anlamı vardır. Bunun ötesindeki her konu her şekilde görüşülebilir.

tak

Bu haber toplam 1159 defa okunmuştur