1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Mobil iletişim’ ucuzlayacak mı?
‘Mobil iletişim’ ucuzlayacak mı?

‘Mobil iletişim’ ucuzlayacak mı?

“Mobil iletişimi ucuzlatacak” beklentisiyle gündeme gelen “mobil çağrı sonlandırma - ara bağlantı ücretlerinin düzenlenmesi” için “Piyasa Analiz Raporu” yayınlandı, gözler Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nda

A+A-

Mobilde ‘çağrı sonlandırma’ için sancılı bekleyiş. Rapor yayınlandı, ‘uzlaşı yok’ iddiası var, son kararı ‘Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’ verecek

YENİDÜZEN

Ülkemizde mobil iletişimi ‘ucuzlatacak’ adımların atılması beklenirken, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun hazırladığı “Mobil Çağrı Sonlandırma – Ara Bağlantı ücretlerinin düzenlenmesi”ne yönelik henüz uzlaşı sağlanmadığı öğrenildi.
Kurum, vergiler dışında şu anda dakikası 10.4 kuruş olan “Çağrı Sonlandırma - Ara Bağlantı Ücretleri”ni kademeli olarak Avrupa ortalamasına ve Türkiye’ye paralel şekilde 3 kuruşa düşürmeyi önerdi.
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), “Mobil Çağrı Sonlandırma - Ara Bağlantılı Ücretleri” ile ilgili “Piyasa Analizi”ni web sayfasında yayımladı. Raporun, Avrupa Birliği uzmanları tarafından hazırlanarak, BTHK tarafından görüşe sunulduğu öğrenildi.
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, piyasa analizlerine yönelik olarak, en az 30 iş günü süre vermek suretiyle Rekabet Kurumu ve kamuoyu görüşünü almak zorunda.
Son görüş tarihi olarak önce 17 Nisan, daha sonra 12 Mayıs şeklinde açıklanan sürenin ardından ‘müzakereler’ başlayacak.
Raporda “ara bağlantı” ücretlerinin önce 10.4 kuruştan 7.5 kuruşa, Ocak 2015’te 5.5 kuruşa, Haziran 2015’de ise 3 kuruşa düşürülmesi ön görülüyor.
Kuzey Kıbrıs Turkcell, Telsim Vodafone, Telefon Dairesi ve Rekabet Kurulu’nun ilgili taraflar olarak “Piyasa Analizi”ne görüş vermesi bekleniyor.
Taraflar arasında herhangi bir “uzlaşı” sağlanmaması durumunda son kararı Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu verecek.

Raporda neler yazıyor

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun hazırladığı raporda, ara bağlantı ücretleri Avrupa ortalaması ile kıyaslanıyor.
Rapora göre çağrı sonlandırma pazarında ülkemizde faaliyet gösteren mobil operatörler Avrupa ortalamasının ‘iki katından daha fazla’ bir ücret alırken, Telefon Dairesi, bu ortalamanın altında bir rakama hizmet veriyor.

Avrupa’da 4.37, bizde 10.40

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun raporuna göre, ‘çağrı sonlandırma ücretleri’nde Avrupa Birliği’nde şu anda ağırlıklı ortalama 10.4 dakika/kuruş.
Kıbrıs’ın kuzeyinde ise Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Telsim Vodafone 10.40, Telefon Dairesi ise 2.60 dakika/kuruşa hizmet veriyor.

Yeni ‘sonlandırma ücretleri’ önerisi

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, raporuyla birlikte “Yeni Sonlandırma Ücreti” önerisini şöyle açıkladı:
Yeni sonlandırma ücretleri Kurumumuzun alacağı Yönetim Kurulu Kararında belirteceği tarihten itibaren yürürlüğe girecektir. Buna göre nihai sonlandırma ücretleri aşağıdaki gibi olacaktır; Sabit Şebekede Sonlandırma Ücreti 0,34 Kuruş/Dakika -  Mobil Şebekelerde Sonlandırma Ücreti

3,05 Kuruş/Dakika

Mevcut sabit ve mobil sonlandırma ücretlerinin, yeni sonlandırma ücretleri ile yüksek farklılık göstermesinden dolayı ücretlerdeki indirimin kademeli iniş uygulanarak üç aşamalı olarak indirilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.

Bu haber toplam 2687 defa okunmuştur