1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Milletvekilleri Askerlik Yasasını yorumladı
Milletvekilleri Askerlik Yasasını yorumladı

Milletvekilleri Askerlik Yasasını yorumladı

Milletvekilleri Pazartesi Meclis'te görüşülecek olan Asker Yasa(Değişiklik) Önerisini yorumladı.

A+A-

Milletvekilleri NE DEDİ? 

CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe:
 

“Öneri mümkün olanın en iyisi”

Komitenin uzun bir süre, konuyu ciddiyetle ele alıp değerlendirdiğini ifade eden Komite Üyesi CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Prensipte tamamen askerliğin kalkmasını savunan bir kişiyim, mümkün olsa da sadece 1 gün askerlik yapılsa” dedi, yasa önerisinin ‘Mevcut sistemde olabilecek en iyi şekle getirildiğini’ belirtti.
Askerlikle ilgili değişiklik önerilerinin ‘ne yazık ki’  konuşulmadan, tartışılmadan, ne olup olamayacağı araştırılmadan ve ilgili çevrelerde görüş alınmadan hazırlanıp sunulduğunu savunan Özdenefe, gençlerinde heyecanlandırılarak beklentilerin artırıldığını ve belirtti, bu tutumu ‘siyasi şov’ olarak niteledi.
Askerlik gibi oldukça önemli ve hassas bir konunun ilgili çevrelerle detaylıca konuşulup, tartışılması gereken bir konu olduğuna işaret eden Özdenefe, “Polisin bile henüz sivilleştirilemediği ülkenin içinde bulunduğu durumda, askerlikle ilgili iyi çalışılmadan hazırlanan önerilerde, komite üyelerinin elindeymiş gibi bir algı ve beklenti yaratmak da kabul edilemez” şeklinde konuştu.
“Elimizden geleni yaptık, ciddi bir irade ortaya koyduk, çok ciddi düzenlemeler de yaptık” diyen Özdenefe, günün sonunda önerinin gençlerin askerliğin düşeceği beklentisini karşılamadığı için de üzgün olduğunu belirtti.
Yasa önerisinin bugünkü durumda olabileceğin en iyi olduğunu yineleyen ve önemli değişikliklere de işaret eden Özdenefe, özellikle TDP’nin bu konudaki beklentileri yükselttiğini ve ‘siyasi şova dönüştürdüğünü’ savundu.
Özdenefe, Anayasa’nın ‘vicdani red’de cevaz vermediğine işaret ederken, vicdani redde ilişkin değişiklik maddesinin de ‘bile bile’ öneriye konduğu, gençlerin de ‘yanlış bilgi bombardımanına’ tutulduğu görüşünü belirtti.

 

TDP Milletvekili Zeki Çeler:

“Beklentileri karşılamayan bir öneri”

Askerlikle ilgili değişiklik önerisi sunan ve komite çalışmalarına da katılan TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, hazırlanan yasa önerisinin beklentilere yanıt vermediği görüşünü belirtti.
“Öneriler kuşa çevrildi” diyen Çeler, hazırlanan ya önerisinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunurken, ara eleman yetiştirilmesinde teşvik edici olacağı gerekçesi ile meslek lisesi mezunlarına yapılan açılımın da sonuç vermeyeceği düşüncesini ifade etti.
“Ortaokulda okuyan bir çocuk ‘Meslek lisesine gideyim de 3 ay daha az askerlik yapayım’ düşüncesini taşıyamaz” diyen Çeler, yurtdışındakiler için KKTC’de kalma süresinin 120 güne çıkarılması önerisinin kabul edilmemesinin de anlaşılır olmadığı görüşünü belirtti.
Öneride düz lise veya üniversite mezunları için herhangi bir düzenleme bulunmazken, şu anda içerdeki askerleri de kapsamayan düzenlemeler yapıldığına işaret eden Çeler, “Askerliğin önerdiğimiz gibi 8 aya düşürülmesi mümkün olmayabilirdi ancak Başbakanlık gerekli çalışmayı yapsa en az 2 ay düşürülmesi mümkündü” şeklinde konuştu.
Başbakanlığın konuya gerekli ilgiyi göstermediğini savunan Zeki Çeler, “Gönül isterdi ki Başbakanlık daha çok ilgi gösterip, herkese hitap eden, eşitlik ilkesine bağlı bir öneri Meclis gündemine gelseydi” dedi.
Zeki Çeler, Yasa Önerisi’nin Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında öneriler sunacağını belirtti, tüm gençlik ve sivil toplum örgütlerine de destek çağrısı yaptı.

 

UBP Milletvekili Dr. Erdal Özcenk: 

“Beklentiler o kadar büyük ki korkarım askerlikle ilgili beklentiler hiçbir zaman karşılanamayacak”

“Beklentiler o kadar büyük ki korkarım askerlikle ilgili beklentiler hiçbir zaman karşılanamayacak” diyen Komite Üyesi UBP Milletvekili Dr. Erdal Özcenk, komitenin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da yetkilerle çalışma yaptığını ve yapılabilecekler çerçevesinde bir öneri üzerinde uzlaştığını belirtti.
Güvenlik Kuvvetleri’nden komiteye katılan yetkililerin, askerliğin düşürülmesi durumunda personel yetersizliğinden dolayı nöbet sürelerinin artmasına yol açacağını ve bunun mümkün olmayacağını ortaya koyduğunu belirten Özcenk, yapılabilecek bir diğer düzenlemenin ‘paralı asker’ almak olduğunu ancak onun da şu andaki maddi durumdan dolayı mümkün olamadığını kaydetti.
Ülkede çok sayıda işsiz üniversite mezunu olduğuna ancak ara elemanların da eksikliğine işaret eden Özcenk, meslek okullarının teşvik edilmesi için, bu okullardan mezun olanların askerliğin düşürmeye yönelik bir önerinin onaylandığını belirtti.

Bu haber toplam 2439 defa okunmuştur