1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Medya Etik Kurulu'ndan YENİDÜZEN kararları!
Medya Etik Kurulundan YENİDÜZEN kararları!

Medya Etik Kurulu'ndan YENİDÜZEN kararları!

Medya Etik Kurulu, gazeteciler ile basın kuruluşlarını; medya etik kurallarına uymaya çağırdı.

A+A-

Kurul, gazetecilerin haberlerde kaynak belirtilmesi ve haber fotoğrafını çeken foto muhabirinin gazetede adının yazılmasının haberin de kalitesini artıracağına vurgu yaptı.

Medya Etik Kurulu, gazetecilere; uzmanlık gerektiren alanlarda yazılan haberlerde daha dikkatli olma çağrısında da bulunarak, haberlerde kaynak kullanımını artırmanın, haber kalitesine direkt katkı sağlayacağını kaydetti.

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, Bekir Azgın başkanlığında toplanan Medya Etik Kurulu, kendisine iletilen şikâyetleri görüşerek, kararlar aldı ve gazeteciler ile basın kuruluşlarına uyarılarda bulundu.

Medya Etik Kurulu, gazeteci Evrim Kamalı’nın “Yenidüzen Gazetesi’nin kendisinden izin almadan iki haberini ve üç haber fotoğrafını kullandığı” yönündeki şikâyetini değerlendirdiğini belirterek, gazeteye “kaynak kullanımı konusunda daha hassas olması” uyarısında bulundu.

Yenidüzen’in “gazeteler arası işbirliği” çerçevesinde başka bir gazeteden aldığı haberleri kullanırken kaynak belirtmesi gerektiği görüşünü benimseyen Medya Etik Kurulu, kararıyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Medya Etik Kurulu’nun Gazetecilik Meslek İlkelerinin 17. Maddesi gazetecilerimize yol gösterici olabilir: ‘Gazeteci, haber ajanslarından veya başka medya kuruluşlarından alarak doğrudan kullandığı veya geliştirdiği haberlerde kaynak belirtmelidir.’”

“YENİDÜZENİ İKAZ EDİYORUZ”

Fotoğrafların kullanımı konusuyla ilgili kararda da fotoğrafın haberin ayrılmaz bir parçası ve tamamlayıcısı olduğu gerçeğinden hareket eden kurul, muhabirlerin ve fotoğrafı kimin çektiğinin yazılması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Fotoğrafı çekenin isminin yazılmadığı durumlarda gazete fotoğrafı da sahiplenmiş olur. Bu gibi durumlarda fotoğrafçının emeğinin ve hakkının yenilmiş olduğunu hatırlatmalıyız. Gazetecilerin haberlerde kullandıkları kaynakların belirtilmesi ve fotoğrafçıların isimlerinin yazılması konularında daha fazla özen göstermesi gerektiğini bir kez daha vurgular, Evrim Kamalı’nın şikâyetlerinde haklı olduğunu belirterek, Yenidüzen’i bu konuda daha hassas olması konusunda ikaz ediyoruz.”

YENİDÜZEN BAŞKA BİR KARARDA “HAKLI” BULUNDU

Medya Etik Kurulu, Yenidüzen Okur Temsilcisi İbrahim Özejder’in, gazeteye gönderilen şikâyet yazısına sansür uygulamadığı ve etik kurallar içinde hareket ederek, mahkemesi tamamlanmış bir olayın tekrardan basın yoluyla deşifre edilmesine izin vermediği sonucuna vardı.

Avukat Cansu Nazlı tarafından kurula yapılan başvuruda; “Gaile” dergisinde yazdığı bir makale sonrasında, Yenidüzen Okur Temsilcisi İbrahim Özejder’in kendisine “haksız fiil” suçlamasında bulunduğu ve Özejder’e gönderdiği cevap metninin “sansür yapılarak yayımlandığını” iddia etti.

Kurul, konuyla ilgili her iki tarafın da gönderdiği belgeleri ve cevapları inceleyerek, şu sonuca vardı:

“Sayın Nazlı’nın vurguladığı gibi ‘kadın beyanı’ soruşturma için esas olmalıdır. Ne var ki mahkeme kararı çıkıncaya kadar ister kadına ait olsun ister erkeğe, bir gazeteci açısından beyanlar sadece bir iddiadır. Ve bir gazeteci, kanıtlanmadığı sürece iddialara dayanarak haber yapamaz, iddialara dayanarak yorum yapamaz.

Bu nedenle İbrahim Özejder’in iddia edildiği gibi ‘sansür’ yapmadığı sonucuna varılmıştır. Sansür bir olayı veya düşünceyi kısıtlamak, çarpıtmak, boğmak veya tamamen yasaklamak demektir. Burada böyle bir fiil söz konusu değildir. Kişiyi tarif eden bölüm yerine noktalar konarak kişi adının deşifre edilmesinin istenmediği ama oradan bir şeyler çıkarıldığı işaret edilmiştir.

Buna ek olarak sayın Ejder’in etik kurallar içinde hareket ederek mahkemesi tamamlanmış bir olayın, üstelik de mahkeme safhasında sözü edilmeyen iddiaların tekrar basın yoluyla yayımlanmasını engellemiş olduğu ve söz konusu kişinin veya kişilerin deşifre edilmesine katkı koymaktan kaçındığı sonucuna varılmıştır.”

UZMAN GÖRÜŞÜ ALINMALI”

Açıklamada, Trafikte Kazasız Yasam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay’ın, Lefkoşa’da Un Fabrikası olarak bilinen bölgedeki trafik ışıklarının düzenlenmesi konusundaki Suna Erden imzalı haberle ilgili Medya Etik Kurulu’na yaptığı şikâyette; “haberde uzman görüşüyle birlikte bilimsel verilerin bulunmadığını trafik ışıklarındaki düzenlemenin kaosa yol açmadığını” savunduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama hakkı tanınan gazeteci Suna Erden’in ise, Medya Etik Kurulu tarafından kendisine gönderilen elektronik postaya yanıt vermediği ifade edilen açıklamada, kurul üyelerinin, söz konusu konuda yapılan şikâyeti haklı bularak bu tür haberlerde gazetecilerin uzman görüşüne başvurması ve yetkili birimlerden görüş alması gerektiği sonucuna vardığı kaydedildi.

Bu haber toplam 1868 defa okunmuştur