1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. MECLİSTE GÜNDEM YİNE 'SU'
MECLİSTE GÜNDEM YİNE SU

MECLİSTE GÜNDEM YİNE 'SU'

Şahali, özerk olan belediyelerin rıza gösterip, bu haklarını devlete veren bir karar alması gerekir

A+A-

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Mecliste su konusuna değindi.

Şahali, dün belediyeler ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

Hükümetin “çatırdadığı” konusunda çok haber olduğunu ancak Türkiye’de 4 bakanın çok verimli görüşme yaptıklarını kaydeden Şahali, amacın Türkiye’den gelecek suyu en etkili şekilde kullanmak olduğunu vurguladı.

“UZLAŞI BAŞBAKAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK”

Bakanlar Kurulu’nda uzlaşının dün teyit edildiğini ve Başbakan tarafından açıklanacağını kaydeden Şahali, konunun Türkiye’de de aynı şekilde yapılacağını ifade etti.

Şahali, “Kararlar alınacak imzalar atılacak” dedi.

Belediyelerin de bu kararda önemli bir yeri olduğunu ifade eden Şahali, “Su devlet tarafından yönetilecek, kontrol edilecek. Hem yerel, hem Türkiye’den gelen su. Anlaşmada yer alan ‘idare’, Su İşleri’dir. Temel yaklaşım verimli bir işletme yaratılmasıdır. Yatırımlarda halkın her noktada suyu kullanması amaçlanıyor” dedi.

“HÜKÜMET UYUM İÇİNDE”

Su konusunun hükümette tam bir uyumla yönetildiğini ve görüş ayrılığı olmadığını söyleyen Şahali, “Ortak bir karardır. Hükümette sallanma söz konusu değil. Hükümet kamu yararıyla konuya hassasiyetle yaklaşıyor” dedi.

“SIKINTI BELEDİYELERLE İLGİLİ”

En geniş uzlaşıyla su konusunun kabul edilmesini amaçladıklarını ifade eden Şahali, 4 bakanın Türkiye’de imza atmadığını, çünkü orada 2 metin ortaya çıktığını söyledi.

Sıkıntının belediyelerle ilgili olduğunu ve belediyelerin bazı haklarıyla varlıklarının anlaşmaya göre devlete geçmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden Şahali, özerk olan belediyelerin rıza gösterip, bu haklarını devlete veren bir karar alması gerektiğini söyledi.

Şahali, imza atılmamasının sebebinin tamamen bu olduğunu ve Türkiye için bunun değerlendirme konusu olduğunu ifade ederek, “Günün sonunda karar KKTC’de uygulanacağı için KKTC’nin vereceği kararın uygulanması önemlidir. Su, baraj, boru ve depolarda halkın kullanımı için bekliyor. Yakın bir zamanda sorun çözülecek” dedi.

Belediyelerle yapılan toplantıya 28 belediyeden 24’ünün katıldığını ve 4 bakan tarafından net bilgi verildiğini kaydeden Şahali, çekincesi olan belediyelerin bulunduğunu ancak uyumlu ve verimli bir sonuç ortaya çıkacağına inanç belirtti.

“YENİ BİR SU YÖNETİMİ ORTAYA ÇIKACAK”

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, ülkede yeni bir su yönetimi ortaya çıkacağını vurguladı.
Belediyelerle yapılan toplantıda yönetimle ilgili sorun olmadığını ifade eden Şahali, burada asıl konunun işletme olduğunu belirterek, devretme veya devretmeme konusunda belediyelerde değerlendirme yapıldığını söyledi.

BELEDİYELER DEĞERLENDİRECEK

Belediyelerin bu konuda ciro kaybı ve su konusundaki personelin ne olacağı konularını değerlendireceğini ifade eden Şahali, sisteme katılmayacak belediyelere saygı duyulacağını ve buna olanak sağlanacağını ancak katılmazlarsa mevcut su kaynaklarıyla suyu işletmeye devam edeceklerini belirtti.

Şahali, katılmayan belediyelerin tarife tüzüğünde değişim sağlanacağını ve ülkede su fiyatının tek olacağını kaydetti.

Erkut Şahali, tartışmaların sadece evsel kullanım için yapıldığını, ancak tarımsal amaçlı kullanımın da önem taşıdığını, bu yüzden açılacak ihalenin evsel ve tarımsal kullanım için açılacağını belirtti.

Milletvekillerinin yoğun sorularına da yanıt veren Şahali, suyun kullanımı, yönetimi, kontrolü, halkın doğru bilgilendirilmesi, suyun belediyelerle ilişkisi gibi birçok konuda gerekli net bilgilendirmenin yapılacağını söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 1759 defa okunmuştur