1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste güncel konuşmalar yapıldı
Mecliste güncel konuşmalar yapıldı

Mecliste güncel konuşmalar yapıldı

CTP Milletvekili Armağan Candan, Meclis heyetlerinin AB temaslarıyla ilgili Meclis Genel Kurulu’na bilgi verdi

A+A-

Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilleri güncel konuşmalar yapıldı.

TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Çevre” ile ilgili söz alarak, Aksa Elektrik Santralindeki gaz salımına işaret etti, dumanın insan sağlığını bozduğunu kaydetti.

Buradan çıkan dumanı gördüğünde Çevre Dairesi’nin çalışmalarını merak ettiğini ifade eden Angolemli, ayrıca AKSA’nın hükümetin mazotla ilgili kararını hiçe sayarak yine de mazotu getirdiğini, hükümetin de bu yasağı kaldırıp sorunlu mazotu içeri aldığını anımsattı, eleştirilerde bulundu.

Angolemli, Teknecik’te de sıkıntıların olduğunu belirterek, Kıb-Tek’in maktu ücret uygulamalarını ve Teknecik’e filtre takılmamasını eleştirdi.

Filtre konusunda da şeffaf olunmasını ve gerçekten takılıp takılmadığını, denetimlerin, kesiliyorsa cezaların açıklanması gerektiğini ifade eden Angolemli, çevrenin ülke ve insan sağlığı açısından önemine işaret etti.

Angolemli, bu konuda basını da göreve çağırarak, ülkedeki yanlışlıkları rüşvetleri gündeme getirmesini istedi, hükümeti çevre konusunda hassas olmaya çağırdı. Angolemli, ayrıca bugün basına yansıyan Girne’de bir araziyle ilgili konuda da açıklama istedi.

DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de, bakan olduğu dönemde Aksa Elektrik Santrali’ne filtre takıldığını, bunun çalıştığını ve Çevre Dairesi’nin orayı izlendiğini kaydetti.

Dinçyürek, ancak şu anda arıza olduğunu ve filtrenin çalışmadığını, şu anda görevde olmadığını fakat burayı izlediklerini ifade ederek, burada yapılması gereken çalışmaları anlattı, hükümeti göreve çağırdı.

Teknecik ile ilgili de görevi sırasında net tavır ortaya koyduğunu, Kıb-Tek’in bütçesini reddettiklerini, filtreyi bütçeye koymalarını istediklerini ifade eden Dinçyürek, Kıb-Tek’in filtre ücretini halktan topladığını ancak takılmadığını kaydetti, vatandaşın bunun hesabını sorması gerektiğini söyledi.

Dinçyürek, hükümetin de Teknecik ile ilgili çalışma yapıp yapmadığını sorarak, hükümetin Aksa ve Teknecik ile ilgili denetim, net tavrını ortaya koymasını istedi.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu da, söz alarak, Angolemli’nin gündeme taşıdığı arazi konusuna değindi. Sucuoğlu, bu konuda yaşanan hukuk mücadelelerine işaret ederek, imzalanan kira sözleşmesini okudu.Sucuoğlu, burada iki şirketin davalaştığını ifade ederek, bu konuda alınan Başsavcılık görüşünü milletvekillerinin gündemine taşıdı, davanın da tamamlandığını kaydetti.

Mahkemede arazinin kimseye kiralanmaması kararı çıktığını ifade eden Sucuoğlu, mahkemenin bu kararıyla, ilk kiracının aldığı ara emrinin düştüğünü işaret etti.

Sucuoğlu, Türkiye Turizm Fuarına katıldıklarını, buraya Kıbrıs kökenli 7 kişinin davet edildiğini, Fatih Terim’in de buraya geldiğini, yanında davet etmedikleri Serdar Adalı’nın da geldiğini, ancak ne vatandaşlık ne arazi istediğini, sadece turizm ve oteller üzerine konuştuklarını anlattı.

Sucuoğlu, aralarında geçen diyaloğu anlatarak, burada Fatih Terim’in otellerin sahalarında düzenleme yapılması durumunda Türk takımlarının veya Milli Takımın KKTC’ye gelmesi için çalışma yapılabileceğini söylediğini, ancak bu olayda kendisine haksızlık yapıldığını, bu konudaki haberlere üzüldüklerini kaydetti.

Sucuoğlu, olayın sadece bir konuşma olduğunu, görüş alışverişi yapıldığını, ancak haberlere yansıyanların gerçek olmadığını, kaybedenin yine ülke olduğunu işaret etti.

Arazi konusunda “2 milyon Euro ödendi” haberleri üzerine bunu bilmediğini, kendisini ilgilendirmediğini, yasal sürecin bugün belli olduğunu, isteyenin bu konuda istediği araştırma ve davayı açabileceğini ifade eden Sucuoğlu, yanlış yapılan haberlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Sucuoğlu, milletvekillerinden gelen sorulara da cevap vererek, araziye yapılması öngörülen yatırım projelerini anlattı, bu aşamadan sonra iki şirket avukatlarının işi çözeceğini kaydetti.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ise söz alarak, Rose &Akasan Enterprises Ltd. isimli şirkete ilk rezerv ayıran bakanın kendisi olduğunu dile getirdi.

Bu tür yerlerin altı aylık rezerv ile verildiğini anlatan Denktaş, toplam 2 yılda tüm işlemlerin bitip artık inşaata başlar noktaya gelinmesi gerektiğini söyledi.

İlgili süreç hakkında bilgi veren Denktaş, projenin çok uzun süre tamamlanmadığını ve devlet tarafından verilen kaynak üzerinden devrederek rant elde edilmeye çalışılması konusunun gündeme geldiğini ve konunun mahkemeye taşındığını anlattı.

Denktaş, bu yerin yatırımı yapacak olan şirkete verilmesinde büyük fayda olduğunu kaydetti.

Ülkeye uluslararası şirketlerin yatırım yapmasının önemine değinen Denktaş, böyle bir şirket turizm yatırımı yaparsa booking.com, expedia gibi internet üzerinden rezervasyon sitelerinde KKTC’deki otellerin yer alabileceğini söyledi.

Denktaş, Bakan Sucuoğlu’nun da yerinden benzeri bir tespit yapması üzerine Şehircilik Dairesi’nin yatırımcıların önüne sorun çıkarmaması için de gerekenin yapılması gerektiğini kaydetti.

ŞAHALİ

Elektrik santralleri konusunda sorulara cevap vermek için söz alan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, AKSA’nın filtre yatırımı yapması nedeniyle KIB-TEK ile AKSA’nın kükürt standartlarının farklı olduğunu anlattı.

Öte yandan yakıt ithali konusunda AKSA’ya iltimas geçildiği eleştirisine maruz kaldıklarını anlatan Şahali, hükümetin 20 Ocak 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla filtre sistemi olsun ya da olmasın enerji üretimi için ülkeye yüzde 1’in üstünde kükürt içeren yakıt sokulmasını yasakladığını dile getirdi.

KIB-TEK bütçesine filtre yatırımıyla ilgili çalışmaları olduğunu söyleyen Şahali, yüzde 1’in altında kükürtün filtre kullanılmasını zorunlu kılmadığını ancak çevreye olası en az zararın verilmesi açısından filtre kullanılmasının esas olduğunu söyledi.

TÖRE

Daha sonra UBP Milletvekili Zorlu Töre “Başta tarım sektörü olmak üzere ekonomide yer alan daralmalar” başlıklı konuşma yaptı.

UBP Milletvekili Zorlu Töre, ülkede gerçek sorunlar varken, su konusunda uzun tartışmalar yaşandığını söyledi.

Süt konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Töre, tarımda sorunların ciddi olarak masaya yatırılmadığını savunduTarım Reformu’nun mevcut haliyle daha büyük sorunlar çıkacağını, küçük üreticinin yok olacağını savunan Töre, Bakan Şahali'nin de ilgi alanı olmadığı için görevde zorlandığını iddia etti.

Töre “KKTC’de, maliye bütçesini düzeltecek diye, sosyo ekonomik hayat darmadağın olmuş durumdadır bu böyle devam edemez” dedi.

Lefkoşa’da dört bir yanda “en meşhur Hollandalı aramızda” posterlerinin asılı olduğunu ancak diğer yandan hellimcinin ürününü satamadığını söyleyen Töre, sadece büyük şirketlerin ayakta kalacağı bir reformu doğru bulmadığını dile getirdi.

Töre, tarım sektörüne gereken ilginin gösterilmesini istedi.

ŞAHALİ

Bunun üzerine söz alan Bakan Şahali, hükümet milletvekili olan Töre’nin bu soruları kürsüden değil kendisine yüz yüze sormasını ve doğru bilgi ve belgelerle konuşmasını tercih edeceğini anlattı.

Şahali basına yansıyan süt üreticilerinin sorunlarıyla ilgili çözüme ulaşıldığını söyledi.

Hükümetin Türkiye’ye yapılan süt ürünleri ihracatı teşvik primini yükselttiğini dile getiren Şahali, yaptıkları düzenlemelerle hem geçmişten gelen soruların çözülmesi hem de sektörün geliştirilmesi için olduğunu kaydetti.

Desteklerin durdurulacağı argümanlarının gerçeği yansıtmadığını anlatan Şahali, miktardan çok kaliteye yönelmenin önemine değindi.

Kooperatifçilikle ilgili yoğun bir çalışma içinde olduklarını ve geçen hafta Patates Üreticileri Kooperatifi dün de enginar üreticileri kooperatifiyle bir araya geldiğini söyleyen Şahali, kooperatifleşmeyi her zaman için destekleyeceklerini kaydetti.

Şahali, “Bizim için aslolan ülkenin tarımsal üretim açısından kendine yetmesi ve olası en yüksek katma değerle ülke ekonomisine katkısını sağlamaktır” dedi.


CANDAN: “AVRUPA BİLRLİĞİ İLE  GÖZDEN GEÇİRME ÇALIŞMALARI YOĞUN ŞEKİLDE SÜRÜYOR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, Meclis heyetlerinin AB temaslarıyla ilgili Meclis Genel Kurulu’na bilgi verirken, “AB’la gözden geçirme çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini” anlattı.

Meclis’in bugünkü birleşiminde konuyla ilgili gündem dışı konuşma yapan Candan, şu ana kadar AB’de görüştükleri herkesin dünyayla ilgili iyi haberler bekledikleri tek konunun Kıbrıs sorunu olduğunu iletti.

Her hafta AB’den heyetlerin Kıbrıs’a gelerek ara bölgede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum temsilcilerle bir araya geldiğini ve AB’ye uyumla ilgili gözden geçirme çalışması yaptığını dile getiren Candan, bu çalışmanın son 3 aydır yoğun şekilde sürdüğünü dile getirdi.

Türkçenin resmi dil olması için taleplerini AB yetkililerine ilettiklerini anlatan Candan, olası bir çözümden sonra AB parlamentosu seçimlerine ilişkin duruşlarını da ilettiklerini kaydetti.

2 liderin geçtiğimiz dönemde 3 adet güven artırıcı önlem kararı aldığını hatırlatan Candan, bunların AB raporuna girebileceğini ifade ettiklerini kaydetti.

Meclis’in bugünkü birleşiminde, UBP Milletvekili Ersin Tatar da cezaevinin durumuyla ilgili güncel konuşma yaptı.

Yeni cezaevi konusunun gündemden düştüğünü ancak 400’e yakın hükümlünün bulunduğu cezaevindeki durumun vahim olduğunu söyleyen Tatar, ısınma ve sıcak su sorunu olduğunu dile getirdi.

Tatar, gardiyanların da ciddi sorunları olduğunu belirterek, hükümeti göreve çağırdı.

Konuşmaların ardından genel kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Milletvekili ve bakanların yurt dışı temasları nedeniyle Meclis’in pazartesi günkü yasama gündemli birleşimi gruplar arası mutabakatla yapılamayacak.

Bir sonraki toplantı, 11 Şubat Perşembe günü yasama öncelikli olarak yapılacak.

(tak)

Bu haber toplam 1563 defa okunmuştur