1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis Sınay'ın istifasını REDDETTİ
Meclis Sınayın istifasını REDDETTİ

Meclis Sınay'ın istifasını REDDETTİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifa istemini oy çokluğuyla reddetti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifa istemini oy çokluğuyla reddetti.

CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri Sınay’ın istifasına ret oyu verirken, UBP çekimser, TDP de kabul oyu kullandı.

Çekimser oylar, ret oylarından sayıldığından, Sınay’ın istifası 40 oyla reddedildi.

ÖZGÜRGÜN: “İSTİFA TEK TARAFLI BİR MÜESSESE”

CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın istifa talebinin okunmasından sonra ilk sözü alan UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, bir milletvekilinin istifa noktasına gelmesinin mutlaka toplumda ve halkta bir tepki yarattığına işaret etti. Özgürgün, Sınay’ın istifasının Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa gereği milletvekillerinin onayına sunulması gerektiğini belirtti.

Divanın görüşmesinin ve milletvekillerinin oylamasının iç tüzük gereği olduğunu ancak bunu yanlış bulduklarını ifade eden Özgürgün, “Bu tamam değil. İstifa tek taraflı bir müessesedir. İstifayı hangi konuda ve düşüncelerle almış olursa olsun bir kişi istifa ettim demişse etmiştir. Anayasa ve İç Tüzük bu konuda bir şeyler söylüyor. Önümüzde bulduk. Belki bu konu bir sonraki referandumda halka iyi anlatılırsa, halkın da onay vereceği bir konu olur. Ama Anayasa değişmesi gereken birinci konulardan biridir” dedi.

Hüseyin Özgürgün, halkın seçtiği bir milletvekilinin ancak halk tarafından görevden alınabilmesi gerektiğini söyledi.

Özgürgün “Milletvekilini halk seçti, görevden de o alır. Biz taraf olmayacağız. Sayın milletvekili bir daha düşünür, ama biz bugün böyle bir istifayı onaylayamayız, çekimser oy kullanacağız” dedi.

ÇAKICI: “NEDEN İSTİFA ETTİĞİNİ AÇIKLAMALI”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da milletvekillerinin seçilmesi ve görevine son verilmesinin halkın kararı olduğunu ancak meselenin başka olduğunu söyledi.

Sınay’ın hür iradesiyle aldığı çekilme kararına saygı duymak gerektiğini belirten Çakıcı, Sınay’ın istifa gerekçesini anlayamadıklarını ve açıklamasını tatmin edici bulmadıklarını ifade etti.

Sınay’ın istifasının halkın temsiliyeti açısından, bir kamu görevi istifa olduğunu belirten Mehmet Çakıcı, eğer geri dönerse de nedenlerini bilmek istediğini kaydetti.

TDP Milletvekili Çakıcı, Sınay’ın istifa istemine oylarının “evet” olacağını bildirdi ve gerek Sınay’dan, gerekse partisinden neden istifa ettiği ve dönecekse neden döneceği açıklaması beklediğini söyledi.

İstifanın reddi halinde, Sınay’ın “ısrar ediyorum Meclis’e gelmeyeceğim” demesi halinde ne olacağını da soran Mehmet Çakıcı, “Bu milletvekilinin hür iradesi ayrılma yönündeyse, bizim buna saygı duymaktan başka yapabileceğimiz bir şey yoktur” dedi.

ARABACIOĞLU

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, geçmişte de belediye başkanı seçildikleri için iki milletvekilinin görevden ayrıldığını, Meclis’in de buna onay verdiğini hatırlattı.

İstifa prosedürünün İç Tüzük ve Anayasa’da farklı olduğunu belirten Arabacıoğlu, halkın seçtiği kişinin istifasının Meclis’te onaylanmasının yanlış ve demokrasinin özüne aykırı bir uygulama olduğu görüşünü ifade etti.

Arabacıoğlu, DP-UG’nin Sınay’ın istifasını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Konuşmaların ardından Sınay’ın çekilme isteminin gerçekliği konusundaki Meclis Başkanlık Divanı kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra Sınay’ın 15 Ağustos 2014 tarihli Meclis Başkanlığı’na hitaben yazdığı çekilme istemi okundu ve Sınay’ın istifasının açık oylamasına geçildi.

CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri Sınay’ın istifasına ret oyu verirken, UBP çekimser, TDP kabul oyu kullandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber, tutanağa göre sonuçları şöyle açıkladı: “Kabul 3, ret 28, çekimser 12, katılmayan 7.”

Siber, çekimser oyların, fazla oylara ekleneceğini ve buna göre 40 milletvekilinin, Sınay’ın istifasını reddettiği sonucunu açıkladı. Siber, sonucun Abbas Sınay’a iletileceğini bildirdi.(tak)

Bu haber toplam 2011 defa okunmuştur