1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis ‘GÜNCEL’ konuştu
Meclis ‘GÜNCEL’ konuştu

Meclis ‘GÜNCEL’ konuştu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.20’de toplandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla çeşitli konular Meclis gündemine taşındı.

Yüksek öğrenimde af öngören tasarıya oy birliğiyle ivedilik
Toplantıda ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapıldı. Bu bölümde Başbakanlık’ın İdari Kamu ve Sağlık İşler Komitesi gündeminde bulunan, “KKTC Yükseköğretim Yasası Tahtında Faaliyet gösteren Yükseköğretim Kurumlarından İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere okundu.
Tezkere üzerine söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoığlu, üniversite öğrencilerine verilecek eğitim hakkının yerinde bir düşünce olduğunu ifade ederek, partisinin bu tezkereye olumlu oy vereceğini söyledi.
Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından tezkere oy birliği ile onaylandı.

Derya AD- HOC Komite Başkanı
Genel Kurul’da daha sonra Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) komitesi başkanlığına Doğuş Derya, Başkan Vekilliğine ise İzlem Gürçağ’ın getirilmesine ilişkin tezkere bilgiye getirildi.

Nami yerine ‘vekaleten’ Uluçay
Özdil Nami’nin müzakereci atanması üzerine Dışişleri Bakanlığı görevine, yenisi atanana kadar İçişleri Bakanı Uluçay’ın vekalet edeceğine ilişkin tezkere de milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Özgürgün: “Toptan istifa… Erken seçim kaçınılmaz”
Tezkere üzerine söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, hükümetin dağınık bir görüntü ve kaos içinde olduğunu ileri sürerek bu durumu eleştirdi.
Serdar Denktaş’ın bakanlık görevlerinden istifa ettiği haberlerine rağmen bugün Meclis’te kendisini göremediğini dolayısıyla istifa edip etmediğini bilmediklerini kaydeden Özgürgün, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Özgürgün, “Hükümetin toptan istifa etmesi gerekir. Ondan sonra erken seçim de kaçınılmazdır. Bu iş böyle sürmez, nasıl bölük pörçük gidecek... Parti içi meseleler hükümet işlerinin önüne geçmeye başladı. Bu gidişat tamam değil. Bunu değiştirecek ve karar alacak olan yer de parlamentodur. Bu karar bir an önce alınmalı ve bu dağınıklık toparlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Angolemli çevre sorunlarına dikkat çekti
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bazı çevre sorunlarına dikkat çekti, yol güvenliği ve plajların sağlıklı olmadığını ifade ederek gerekli önemlerin alınmasını istedi.

Uluçay: “Plajlarda ceza sistemiyle güvenlik sağlanacak”
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, yol ve plajların güvenliği için bir takım çalışmalar yapıldığını belirtti. Bakan Uluçay, plajlarda çok yakın zamanda ceza sisteminin uygulanacağını ve denetimlerle plajların güvenliğinin sağlanacağını belirtti.

Uluçay: “Evlilikten yurttaşlık 3 yılda…”
İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakan Vekili Teberrüken Uluçay, muhaceretle ilgili çalışmaları hakkında bilgi vererek, 2014’te af çıkarılırken, gelen şikayetler üzerine, aileler bazında açılım yaptıklarını, diğer bireylerin de bundan olumsuz etkilenmemesi için önlemler aldıklarını anlattı.
Evlilikten yurttaşlık işleminin 3 yıla çıkarılmasının öngörüldüğünü belirten Uluçay, yıllar itibarıyla, yapılan evliliklerin paravan olup olmadığının ortaya çıkması açısından bu sürenin yeterli olduğu düşüncesinde olduklarını, bu sürenin Türkiye’de de 3 yıl olduğunu kaydetti.
Uluçay, konunun ilgili taraflarla değerlendirilmesinin ardından yasa tasarısının son şeklini alarak geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Beyaz kimlik uygulamasıyla ilgili bilgiler de aktaran Uluçay, bunun 3 ayaklı sistemin önemli bir parçası olduğunu anlattı.
Uluçay, bu çalışmaların, ülkeye yatırım yapmak isteyenlerin önünde engel olmadığını vurguladı.

Erhürman, “İyi İdare Yasası’nda Katılım İlkesi” ile ilgili konuştu…
“Bu işin ucu kişisel tazminat ödemeye kadar gidebilir”
CTP-BG Milletvekili Erhürman, “İyi İdare Yasası’nda Katılım İlkesi” konulu güncel konuşmasında, İyi İdare Yasası’na dayanarak açılan bir davanın sonuçlandığını, çevreyi de yakınen ilgilendiren ve “tarihi” diye nitelediği bu kararı paylaşmak istediğini ifade etti.
Yüksek İdare Mahkemesi kararına göre, çevre konusunda her vatandaşın dava açabileceğine işaret eden Erhürman, çünkü çevrenin tüm vatandaşların ortak varlığıdır anlamına geldiğini anlattı.
Tufan Erhürman, Bellapais Manastırı yakınında arıtma tesisi yapılmasıyla ilgili davada, izin kararını hukuka aykırı bulan bu mahkeme kararını çok önemli ve tarihi olarak değerlendirdi.
Yüksek İdare Mahkemesi’nin bu kararının, imar ve çevre konusunda herhangi bir karar alınmadan önce o bölgede vatandaşlarla birlikte halka açık toplantı yapılması zorunluluğunu getirdiğini kaydeden Erhürman, aksi durumda, kamu yararına olsa bile alınan kararın iptal edilebileceği anlamına geldiğini belirtti.
Bu yasanın meclisten oy birliğiyle geçtiğini anımsatan Erhürman, bunun gerek Meclis, gerekse vatandaş açısından önemli olduğunu, icraatın başındaki bakan, müsteşarları da dostça uyarmak istediğini, bu işin ucunun kişisel tazminat ödemeye kadar gidebileceğini kaydetti.

Sucuoğlu: “Yeni sınır kapıları Güney’i canlandırıyor”
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Son Ekonomik Gelişmeler” konulu güncel konuşmasının başında hükümetin durumunu değerlendirdi.
Mayın tarlalarının haritalarının GYÖ adı altında Türk tarafına verileceği yönündeki açıklamaların ardından detaylı bilgi verilmemesini eleştiren Sucuoğlu, bu tarlaların durumunu gerçekten merak ettiklerini, bu mayınların ne durumda olduğunun bir an önce açıklanmasını beklediklerini söyledi.
Sucuoğlu, yeni sınır kapısı açılması konusuna değinerek, karşılıklı geçişlere açılan sınır kapılarının olduğu bölgelerin güneyi ekonomik olarak canlanırken kuzeyin gerilediğini gözlemlediğini ifade ederek, alışverişin güneye kaymaması için bu konuya dikkat edilmesini istedi.
Turizm konusunda ise Sucuoğlu, uluslararası fuarlara katılımı yetersiz bulduğunu ifade ederek, ülke turizminin daha iyi pazarlanabilmesi için daha etkin katılım gerektiğini kaydetti.

Uluçay: “Mayın tarlaları ile ilgili detaylı harita yok”
Sucuoğlu’nu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Vekili Teberrüken Uluçay, mayın tarlalarıyla ilgili Rum tarafının bir liste sunduğunu ancak detaylı bir haritanın henüz verilmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konuda BM nezdinde girişimi olduğunu ifade etti.

Angolemli: “Acil önlem alınmalı”
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Plaj ve Yol Güvenliği” konulu konuşmasında yol kenarlarındaki kuru otların yarattığı tehlikelere dikkat çekerek bu konuda acilen önlem alınmasını istedi.
Yangın veya kaza olduktan sonra önlem alma gibi bir kültür oluştuğunu anlatan Angolemli, bunun kabul edilemeyeceğini belirtti.
Bazı kavşaklarda görüş açısını olumsuz etkileyen tabelalar olduğuna da işaret eden Angolemli, “tuzak” diye nitelediği bu tabelaların dikkatle incelenerek kaldırılmasını istedi.
Angolemli, ağır araçların denetiminin yapılmadığı, dolayısıyla yollarda ciddi tahribatlar oluştuğunu anlatarak, bunun can güvenliği açısından sakıncalı olduğunu kaydetti.
İskele Boğaz’da yolun güzergahının değişmesi talebiyle, orada oluşturulan bir inisiyatifin eylem yaptığına işaret eden Angolemli, yolun durumuyla ilgili bilgi istedi.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli,  Cumhurbaşkanı ile partilerin görüştüğünü, mayın konusunda verilenlerin koordinat olduğunu ve bu konuda ileri girişimin yapılmakta olduğunu söyledi.

Taçoy: “Yollarla ilgili çalışmalar devam ediyor”
Eleştirileri yanıtlayan Bakan Taçoy, trafik ve yol güvenliğine verdikleri öneme işaret ederek dün sabah yaşanan ölümlü kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Yol kenarlarındaki ve refüjlerdeki kuru ot temizliğine başlandığını anlatan Taçoy, çeşitli bölgelerde devam eden yol yapım çalışmaları, hakkında da bilgiler aktardı. Bazı bölgelerde aksamalar olabileceğini bunların da süratle tamamlanması için çalışıldığını kaydetti.
İhaleye çıkılacak bazı projelerle ilgili de bilgi veren Taçoy, sınır kapılarında yapılan uygulamayı takdir ettiklerini kaydederek, ancak karşılığında mayın koordinatı verildiğini, harita verilmediğini ve koordinatların tüm adayı kapsadığını söyledi.
GKK’nin bütün bu alanları daha önce taradığını da belirten Taçoy, Güven Yaratıcı Önlem olarak ambulansın veya yolcu ve eşya taşıyan araçların sınırdan geçebilmesi gibi uygulamaların yapılmaya başlanmasının beklendiğini söyledi.
Bilişim teknolojileri konusunda iki tarafın ilişkilerini geliştirebileceğini de kaydeden Taçoy, iyi niyet olarak Kıbrıs Türk tarafının araçlarının Yeşil Hat Tüzüğü’ne göre geçmesini talep edebileceğini ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 1316 defa okunmuştur