1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Mavi dil, Kuzeyde tespit edilmedi”
“Mavi dil, Kuzeyde tespit edilmedi”

“Mavi dil, Kuzeyde tespit edilmedi”

“Mavi dil” hastalığı ile ilgili Kıbrıs’ın kuzeyindeki ve güneyindeki Veteriner Dairesi teknik komiteleri ortak toplantı yaptı

A+A-

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Kıbrıs’ın güneyinde küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığıyla ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde herhangi bir vaka tespit edilmediğini yineledi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde veteriner dairelerinin teknik komitelerinin mavi dil hastalığıyla ilgili çarşamba günü toplantı yaptığını belirten Ataben, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

“Numuneler AB laboratuarına gönderildi”

Ataben, Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi teknik komitesinin kendilerine Güney’de toplam 6 köyde, 8 işletmede hastalık tespit edildiğine dair bilgi verdiğini söyledi.
Yine bu bilgi doğrultusunda Güney’de 71 hayvanın mavi dil nedeniyle telef olduğunu aktaran Ataben, Güney’in hastalığın suşunun tespiti için Avrupa Birliği’nin Mavi Dil Referans Laboratuarı’na numune gönderdiğini ve sonuç beklediğini kaydetti.
Sonucun kendileriyle paylaşılacağının bildirildiğini söyleyen Ataben, laboratuardan gelecek sonucun aşının gerekli olup olmadığıyla ilgili kararı belirleyeceğini, bunda mavi dilin bulaşma seyrinin de göz önünde bulundurulacağını dile getirdi.

“Sınır bölgelerinde ilaçlama yapıyoruz...”

Şu an Güney’de hastalıkla mücadele çerçevesinde işletmeklerde, ağıllarda hastalığa neden olan sokucu sineklere karşı ilaçlama yapıldığını ve bunun zorunlu kılındığını aktaran Hüseyin Ataben, “Güney’in aldığı tedbirler kapsamında biz de sınır bölgelerinde, Akıncılar’da, Beyarmudu’nda, Pile’de, ara bölgede ve Derinya’da ilgili belediyelerle işbirliği içinde hastalığı bulaştırabilecek sineklere yönelik ilaçlama yapıyoruz” dedi.
Sınır köylerinde gerekli kontrollerin yapıldığını, üreticilerin bilgilendirdiğini belirten Ataben, “Şu an itibarıyla KKTC’de vaka tespit edilmedi” dedi.

Hayvan geçişleri ikinci bir karara kadar durduruldu...

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, KKTC’de kayıtlı üreticilere ait hayvanların Pile’den ve ara bölgeden geçişlerinin durdurulduğunu duyurmuştu.
Ataben, mavi dil hastalığıyla ilgili bu kararın, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını da belirtilmişti.

“Büyükbaşlarda kendini belli etmiyor”

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, “gulicoides” cinsi sokucu bir sinek türü aracılığıyla bulaşan mavi dil hastalığının küçükbaş hayvanlarda klinik semptomlarla kendini gösterdiğini, ancak büyükbaş hayvanlarda gözle görülür belirti vermediğini kaydetmişti.

Göz ve burun çevresinde akıntı, kabuklanma, ağızda yara ve vücut ısısında artış...

Ataben, hastalığın küçükbaş hayvanlarda göz ve burun çevresinde akıntı ve kabuklanma, salya artışı, ağızda yara, vücut ısısında artışı, özellikle göz ve burun çevresinde şişkinlik, deri üstü veya deri altında kanama, solunum problemleri gibi klinik belirtilerle teşhis edilebildiğini aktarmış, hastalığın Güney Kıbrıs’ta en son 2014’te görüldüğünü bildirmişti.

“Güney’deki üreticilerin hayvanlarını otlattıkları bölgelerden uzak durun”

Ataben, açıklamasında şunları de ifade etmişti:
“Hayvan üreticilerimize bu hassas dönemde Güney’deki üreticilerle karşılıklı ziyaretlerini askıya almalarını tavsiye ettik. Üreticilerimizin hayvanlarını mavi dil hastalığından korunmak için Güney’deki üreticilerin hayvanlarını otlattıkları bölgelerden de uzak tutmaları gerekiyor.”

“Mavi dil hayvanlardan ve hayvansal gıdalardan bulaşmaz...”

Ataben, mavi dil hastalığının hayvanlardan veya hayvansal gıdalardan insanlara buluşmadığını, bu nedenle halk sağlığını riske atan bir durum olmadığını belirtmişti. (TAK)

Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur