1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. LTB Meclisi’nden, ‘yeni reklam tarifesi’ne ret!
LTB Meclisi’nden,  ‘yeni reklam tarifesi’ne ret!

LTB Meclisi’nden, ‘yeni reklam tarifesi’ne ret!

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi, önceki akşam toplandı, Mali Araştırma ve Gelir Artırıcı Komite’nin onaylayarak önerdiği YENİ REKLAM HARÇLARINI gündeme almadı. Yeni tarife, bazı Belediye Meclisi Üyeleri’nin ‘tüzük olmadan yasal değil’ uyarısı ile gündemde

A+A-

LTB Mali Araştırma ve Gelir Artırıcı Komite’nin onaylayarak Belediye Meclisi’ne sunduğu reklam harçları, Lefkoşa Türk Belediyesi İlan, Reklam ve Levha Resmi Tüzüğü’nden farklılıklar gösteriyordu…

Öngörülen yeni ücretlendirmede, bir süredir Reklam Tüzüğü’nde düzenlemesi tüzükte tam olarak bayrak tanımlaması olmamasına karşın toplanan ve esnafın şikayetçi olduğu, bayrak ve flamalar için de ücretlendirme vardı…

Meltem SONAY'ın haberi gazeteniz YENİDÜZEN'de

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi, dün akşam toplandı, Mali Araştırma ve Gelir Artırıcı Komite’nin onaylayarak önerdiği reklam harçlarını gündeme almadı. Belediye Meclisi’nin ‘tüzük olmadan yasal değil’ uyarısı ile gündemden kaldırıldı…

Belediye Meclisi gündemine gelen, Sosyal Hizmetler ve Reklam Şubesi evrakları ve yapılan öneriler değerlendirilerek hazırlandığı belirtilen, reklamların teşhirinin gelişen çevre şartlarına ve gelişen iletişim teknolojisine göre karar verilen ücretlendirme tarifesi, yasal olmadığı için gündemden geçildi.
Komite’nin öngördüğü ücretler, Lefkoşa Türk Belediyesi İlan, Reklam ve Levha Resmi Tüzüğü’nden farklılıklar gösteriyordu.

Tüzük’te yok, yeni tarifede var…

Öngörülen yeni ücretlendirmede, bir süredir Reklam Tüzüğü’nde tanımı olmamasına karşın toplanan ve esnafın şikayetçi olduğu, bayrak ve flamalar için de ücretlendirme bulunuyordu.
Ayrıca, Fasıl 50 Reklamların Teşhir Yasası’na göre, bir dükkânın zemin katındaki vitrini içerisinde teşhir edilen reklamlara ücretlendirme uygulanamaz.
Buna göre, vitrinlere yapıştırılan ilanlarla ilgili alınan ücretler de yasal değil.

Esnaf şikayetçi!..

Lefkoşa esnafı Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ilan, reklam ve levhalarla ilgili geçtiğimiz yıllara göre vergi artışına gittiğini savunarak, bu duruma tepki göstermişti.
YENİDÜZEN’e ulaşarak tepkileri dile getiren oto galeri sahipleri, ‘esnafa yüklenildiğini’ savunmuştu. Sosyal medyada da şikayetlerini dile getiren bazı oto galeri sahipleri, dükkanlarındaki levhalar ile ilgili geçtiğimiz dönemlerde yıllık olarak belediyeye ödedikleri verginin çok üzerinde vergi istendiğini öne sürmüştü.
Bununla birlikte dükkanların önünde duran ve reklam bayraklarla ilgili de kimi galeri sahipleri ise haftalık 100 TL, kimi galeri sahiplerinden ise haftalık 150 TL istendiği de iddia edilmişti.
Ortada bir karmaşanın olduğu, galeri önündeki bayraklardan vergi alınmasının yasal olmadığını dile getirilmişti.

YENİ TARİFE’de neler vardı?

2 bin TL ile 5 bin TL arasında…

Büyüklüklerine göre led ekranlar için yıllık 2 bin TL ile 5 bin TL arasında ücretlendirme öngörülüyor.
Geçici süreli reklamlar içinse öngörülen ücretler şöyle; vitrin cam reklamları 3 aylık metrekaresi 10 TL, arazi ve dükkân üzerindeki satılık veya kiralık reklamları 3 aylık metrekaresi 100 TL.

Bayraklar, flamalar… 2’den fazlasına %50 artışlı ücret…

Olta bayraklar ve flamalar 6 aylık, ilk 2 tane için metrekaresi 20 TL, direğe asılı bayrak flamalar için de öngörülen ücret 6 aylık, ilk 2 tane için metrekaresi 20 TL.
Öngörülen ücretlendirmede, 2’den fazla bayrak ve flama için %50 artışlı ücret alınması da öngörülüyor…

El broşürü ve ilanlar için her noktada günlük 20 TL!..

Lefkoşa Türk Belediyesi bundan böyle el ilanı ve broşürler için de ücret alacak. Öngörülen tarifeye göre; el ilanı ve broşürü dağıtımlarında her nokta için günlük 20 TL ödenecek.

Tüzük ne diyor?

Lefkoşa Türk Belediyesi İlan, Reklam ve Levha Resmi Tüzüğü olarak adlandırılan ve Bakanlar Kurulu onayı ile yürürlüğe giren tüzükte, belediyenin alacağı vergiler net bir şekilde belirtiliyor.
2004 yılında hayata geçen tüzükte; belediyeye ait reklam levhası veya yeri üzerine bildiri veya afiş veya reklam koymak için şartlı veya şartsız olarak en çok bir hafta müddetle verilen her izin için Belediye Meclisi tarafından tespit edilen miktarlarda resim alınacağı yer alıyor.

100-150 TL…

2 metrekareyi aşmayan bildiri veya afişler için 100 TL, 2.01 metrekare ile 4 metrekare büyüklükteki bildiri, afiş veya reklamlar için 150 TL, 4 metrekareyi aşan her metrekare ve kısmı için 20 TL alınacağı belirtiliyor.
Bununla birlikte alınacak miktarın 2 bin TL’yi aşmayacağı da kaydediliyor.
Öte yandan ışıklı veya ışıksız özel reklam levhası dikmek veya asmak maksadıyla verilen her izin için her yıl veya yılın herhangi bir kısmı için alınacak miktarlarda tüzükte yer aldı.

Alınacak resmin 2.000 TL’yi aşmaz…

Ayrıca tüzükte bina içinde veya dışında kapıya veya duvara asılan işyeri, şirket ve bayilikleri gösteren ve en fazla 30x50 cm ebadında olan plaket kapı levhası nitelikli levhaların vergisiz izinlendirileceği kaydedildi.
Buna göre; 0-2.00 metrekareye kadar her bir reklam levhası için 150 TL, 2.01-5 metrekareye kadar her bir reklam levhası için 250 TL, 5.01-10 metrekareye kadar her bir reklam levhası için 350 TL, 10.01-20 metrekareye kadar her bir reklam levhası için 1.000 TL, 20.00 metrekareyi aşan levhalarda, aşan her metrekare için 100 TL, prizmatik ve rollerler de ise 0-10.00 metrekareye kadar her prizmatik ve roller için 800 TL, 10.01-20 metrekareye kadar olan her prizmatik ve roller için 1.250 TL, 20.01 metrekareden büyük her prizmatik ve roller için de 2.000 TL alınacağı yazıyor.
Alınacak resmin 2.000 TL’yi ve reklam panolarının toplam yüzey alanının ise 40 metrekareyi aşmayacağı da belirtiliyor.

 

Bu haber toplam 1935 defa okunmuştur