1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lefkoşa'nın 'SANAYİ' Gerçeği
Lefkoşanın SANAYİ Gerçeği

Lefkoşa'nın 'SANAYİ' Gerçeği

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Sanayi Bölgesi’nde su baskınlarına neden olan altyapı sıkıntılarına dikkat çekerek, Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunun aşılması için devletin ilgili tüm kurumlarının birlikte hareket etmesinin şart ol

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Sanayi Bölgesi’nde su baskınlarına neden olan altyapı sıkıntılarına dikkat çekerek, Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunun aşılması için devletin ilgili tüm kurumlarının birlikte hareket etmesinin şart olduğunu belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, LTB Basın Bürosu aracılığıyla yaptı yazılı açıklamada, su baskınlarının yaşanmaması için LTB olarak tüm imkanlarını seferber ettiklerini ifade ederek “Ancak Sanayi Bölgesi'ndeki sorunun köklü çözümü için Lefkoşa Kaymakamlığı, Sanayi Dairesi gibi devletin ilgili tüm kurumlarının ortaklaşa hareket etmesi şarttır. Bu sorunun altından başka türlü kalkılamaz” dedi.

“DERE YATAKLARI DOLDURULDU, YÖNLERİ DEĞİŞTİRİLDİ…”

Son günlerde yaşanan su baskınlarına yıllar içinde yapılan hatalar ile günübirlik karar ve uygulamaların neden olduğunu kaydeden Harmancı, imara açılmaması gereken yerlerin imara açıldığını, tüm risklere rağmen dere yataklarının yönünün değiştirildiğini, yanlış yapılaşma sonucu dere yataklarının doldurulduğunu, özellikle Sanayi Bölgesi’nde altyapısı yapılmayan yerlere tesis açılmasına onay verildiğini kaydetti.

Sanayi Bölgesi etrafındaki bazı gelişmelerin de sıkıntıların artmasına neden olduğunu kaydeden Harmancı, bölgede yeni bir çevre yolu yapılmakta olduğunu, bölgedeki askeri birliğin bazı düzenlemeler yaptığını, Üniversite tarafından mezarlık karşısında yeni alanlar oluşturulduğunu kaydetti. Sanayi Bölgesi’nde su baskınlarının yaşanmasında kısa sürede meydana gelen yoğun yağışların da etkili olduğunu belirten Harmancı, Sanayi Dairesi’nin yaptırdığı ve Sanayi’de biriken tüm suların Doktoroğlu Mağazası önünde toplanmasını öngören uygulamanın, suyun tahliyesinin bütünlüklü düşünülmemesi nedeniyle ciddi sıkıntıya neden olduğunu belirtti.

Söz konusu bölgede toplanan suyun aynı zamanda aktarılmasının da gerektiğini belirten Harmancı, “Oraya topladığınız suyun bir de aktarılması gerekiyor, çünkü oranın kot farkları, drenaj altyapısı o suyu taşıyacak, kaldıracak kapasitede değil. Drenaj kapaklar sadece daha önce oluşturulmuş küçük bazı büzlerle dereye aktarılıyor, ancak dere ile birleştiği noktada da derenin seviyesinin altında kalıyor, böyle olunca tüm suyu geri tepiyor, tüm bunlar da beraberinde ciddi bir sıkıntı yaratıyor” dedi.

“SANAYİ BÖLGESİ’NİN ÜST BÖLÜMÜNEKİ BEND YETERLİ DEĞİL, TAŞMA RİSKİ VAR…”

Sanayi Bölgesi’nin üst bölümüne yapılan yeni bendin yeterli olmadığı ve taşma riski olduğunu dile getiren Harmancı, "Yerinde yaptığımız incelemelerde bendin çok da verimli olmadığını tespit ettik. Bent, suyu bir noktaya kadar alıyor, o noktada biriktiriyor. Ancak, suyun da taşma riski bulunuyor, eğer taşma gerçekleşseydi, Altınbaş Petrol’ün yanındaki derenin taşma ihtimali daha da yükselecekti, böyle bir durumda yerleşim yerleri de risk altında kalacaktı” ifadelerini kullandı.

“SIKINTILAR ÖNLENEBİLİR… AŞILMASI İÇİN BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN ŞART”

Tüm bu sıkıntıların çağdaş ülkelerde tüm riskler göz önüne alınarak altyapı oluşturulduğu için önlenebilir durumda olduğunu vurgulayan Harmancı, sıkıntının aşılması için bütünlüklü çözümün şart olduğunun altını çizdi.

Harmancı, göreve gelmelerinin ardından yağmur sularının şehre yarattığı sıkıntıların çözümü konusunda hassas davrandıklarını, 3 aylık sürede de çeşitli projelerin hayata geçirilmesine ivedilik kazandırdıklarını belirtti.

YAPILAN ÇALIŞMALAR

Şehit Mustafa Ruso Caddesi ile Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nın kesiştiği bölgede, yağmur suyu drenaj hattı döşemesi çalışmaları ilk etabının tamamlandığını belirten Harmancı, ikinci etap olan yolun doğu tarafındaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yağmur Suyu Drenaj hattı kazandırılan bir bölgenin de Yenişehir olduğunu ifade eden Mehmet Harmancı, Kurtuluş Meydanı’ndan Yenişehir trafik ışıklarına kadar olan bölgeye drenaj hattın döşendiğini ifade etti.

Yağmur suyunun drenajını hızlandırmak için LTB ekiplerinin, drenaj hatları ve ızgaraları, ana arterlerdekiler daha sık olmak üzere düzenli olarak temizlediğini kaydeden Harmancı, yağmur suyu drenajı ile ilgili olarak master plan çalışmaları için kaynak başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

Harmancı “Biz, sıkıntıların aşılması noktasında, tüm irademizi ortaya koymakta kararlıyız, ancak, bunun çoklu bir mücadele gerektiğinin de bilinmesinde fayda vardır. LTB’nin yanı sıra, Sanayi Dairesi, Karayolları ve Planlama İnşaat Dairesi’nin etkin bir şekilde olayda hemfikir olması ve işbirliği yapması şarttır” dedi.

DOKTOROĞLU ÖNÜNDE BİRİKEN SUYUN TAHLİYESİ İÇİN PROJE…

LTB Başkanı Mehmet Harmancı “Bu sorunu 2015’de kökten çözemesek de en aza indirmek zorundayız. Doktoroğlu önünde biriken suyun tahliyesine ilişkin projelerimiz var. Tabii ki bunu gerçekleştirirken, başka bir noktayı özellikle yerleşim yerlerini tehlikeden uzak tutmamız gerekiyor. Çünkü taşıyacağımız su, başka bir derenin taşmasına neden olabilir. O nedenle tüm bunların bütünlüklü olarak ele alınması gerekir. Örneğin, biz projeyi uygularken, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın da aynı anda dere yataklarının içerisindeki genişlemeyi ve akışkanlığı sağlaması gerekiyor” dedi.

“SORUMLULUK BİZDE…”

Lefkoşa'nın sorumluluğunun kendilerinde olduğunu belirten Harmancı şunları ifade etti:

“Lefkoşalı’ya bunu yaşatmak, bu kentin insanına bunu yaşatmak benim içime sindirebileceğim bir şey değildir. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak bu sorunları çözmek üzere geldiğimizi söyledik. Ancak yılların sorunlarının da 100 günde kökten çözülmesine maalesef imkân yoktur. Bu sorunları en kısa sürede aşmak için elimizden ne gelirse yapacağız, bu konuda kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Çözemediğimiz noktada da bunu da açık yüreklilikle topluma söyleyeceğiz.” (tak)

Bu haber toplam 1426 defa okunmuştur