1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kürsüden Derya'ya eleştiri
Kürsüden Deryaya eleştiri

Kürsüden Derya'ya eleştiri

Tatar: “CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’nın çirkin söylemleri basında da yer buldu. Böylesine önemli bir kürsüde nasıl konuşulacağının bilinmesi gerekir. Bu söylemlerden sonra Türkiye’den KKTC’ye nasıl bakıldığı ortadadır”

A+A-

Meclis Genel Kurulu Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.45’de de toplandı.

Gündeminde güncel konuşmalar ve sorular bulunan Genel Kurul’de ilk olarak bilgiye ve onaya sunuşlar yapıldı.

Başbakanlık İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin gündeminde bulunan Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi isteminin okunmasının ardından konuya ilişkin yapılanları anlattı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, DAÜ’nün daha demokratik bir yapıya kavuşturulması amacı ile yeni bir yasanın gündeme gelmesi gerekliliğinin konuşulduğunu söyleyerek, hükümet olarak hazırladıkları yeni yasa tasarısını Meclis gündemine taşıdıklarını ve ivedilikle görüşülmesi gerektiğini anlattı.

Başbakan, diğer partilerin uygun görmesi halinde bir ad-hoc komite oluşturulabileceğini de kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, DAÜ konusunun sıkıntı yaratan bir noktada olduğunu kaydederek, orada her anlamda sıkıntılar yaşandığını ve bunu da hükümetin yarattığını savundu.

Özgürgün, “Şu anda bunun üniversitenin önünü açacak şekilde şekillenmeyeceğini düşünüyoruz bu yüzden yasaya oyumuz ret olacak” dedi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, DAÜ’de rektör olmamasının sıkıntıların başında geldiğini söyleyerek, DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite olabilmesi amacıyla bu yasa tasarısına olumlu oy vereceklerini belirtti.


DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, amaçlarının her maddesini tartışarak demokratik, özerk ve şeffaf bir üniversitenin oluşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Bu sürecin yasaya uygun bir şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Denktaş, DAÜ’ye, rektör adayı olarak başvurma kriteri olan herkesin başvurabileceğini belirtti.

Süratle en doğrusunun yapılıp geçirilmesi gerektiğini belirten Denktaş, kim seçilirse yola onunla beraber devam edeceklerini kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

Hüseyin Özgürgün yeniden söz alarak, Serdar Denktaş’ın konuşması ardından amacın daha da netleştiğini belirterek, tezkerenin ivediliğine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Tezkere genel kurulun oylamasına sunularak oy birliğiyle kabul edildi.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesinin kabul edilmesinin ardından güncel konuşmalara geçildi.
 

SUCUOĞLU

Güncel konuşmalarda ilk sözü UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu aldı.

Son ekonomik gelişmeler ve sağlık konularında söz alan Sucuoğlu, LSD hastalığının Karpaz bölgesindeki büyük baş hayvanların itlafına neden olduğuna dikkat çekerek, av köpekleri yardımı ile taşınan bu hastalık için sadece belli bölgelerin ava kapatılmasının yanlış olduğunu savundu.

Turizm sektöründe büyük sıkıntılar yaşandığını anlatan Sucuoğlu, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan Turizmin ihmal edildiğini savundu.
Sucuoğlu, Turizm sektörüne 2015 bütçesinde de yeterli kaynağın ayrılmadığını dile getirerek, turizm alanında yapılan sözde tanıtımların artık düzeltilmesi gerektiğini ileri sürdü.

2014 turizm gelirlerine bakıldığında çok büyük düşüklükler olduğunun görüldüğünü söyleyen Sucuoğlu, turizmle ilgili sektör temsilcilerinin bu yıl turizmde yüzde 15 ve 20’lik bir düşüşün yaşanabileceğine dikkat çektiklerini anlattı.

Sucuoğlu, gereken tedbirlerin bir an önce alınması, tanıtım ve reklam alanlarında daha etkin olunması ve turizm sektörünün canlandırılması için çaba harcanması gerektiğini anlatarak, ülkede elektrik fiyatlarının da yüksek olması ile bu sektöre büyük darbe vurduğunu ifade etti.

SENNAROĞLU

Sucuoğlu’nun eleştirilerini yanıtlamak için söz alan Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennraoğlu da, LSD hastalığının şu ana kadar nereden geldiğinin tespit edilemediğini söyledi.

Hastalığın tespitinin ardından Bakanlar Kurulu’nun hemen ertesi gün tedbir aldığını anlatarak, hastalığın bu güne kadar Siphai, Yeşilköy ve Erenköy’de görüldüğünü anımsattı.

Hastalık görülen işletmelerin hayvanlarının hemen itlaf edildiğini belirten Sennaroğlu, hastalığın balyalardan geldiğinin iddia edildiğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda, hastalık tespit edilen işletmelere sadece Bulgaristan’dan balya geldiğini, ancak bu hastalığın Bulgaristan’da görülmediğini anlatan Sennaroğlu, dolayısıyla hastalığın balyalardan gelmediğini düşündüklerini belirtti.

Hastalığın göçmen kuşlardan gelmiş olabileceğini ifade eden Sennaroğlu, hastalığın nereden geldiğinin tespit edilemediğini söyledi.

Önemli olanın hastalığın yayılmasını engellemek olduğunu vurgulayan Bakan Sennaroğlu, AB yetkililerinin ülkede inceleme yaptığı ve hükümetin aldığı tüm önlemlerin yeterli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Önemli olanın hastalığın başka bir bölgeye sıçramaması olduğunu ifade eden Sennaroğlu, itlaf edilen hayvanlar dışında hastalığın başka bir bölgede görülmediğini kaydetti.

Hastalığın görüldüğü bölgenin karantinaya alındığını ve ava kapatıldığını anımsatan Sennaroğlu, oradaki avcıların köpeklerini alarak başka bölgelere ava gitmelerinin de risk olduğunu belirtti.

Hastalığın sadece av köpekleri yoluyla değil, sinekle de geçebileceğini ifade eden Sennaroğlu, hükümet olarak mümkün olabildiğince tedbir aldıklarını kaydetti.

Sennaroğlu, bölgelerdeki belediyelere sinekle mücadele için çağrı yaptıkların, ilaçlar aldıklarını söyledi.
 

TATAR

Bakan Sennaroğlu’nun ardından, UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar söz alarak, ekonomi ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Tatar, içinde bulunulan Şehitler Haftası nedeniyle yapılan etkinliklere değinerek, şehitleri saygıyla andı. Tatar, şehitlere borçlu olunduğunu vurguladı.
Tatar KKTC’nin geldiği noktada hükümetin vatandaşa güven vermediğini söyleyerek, koalisyon hükümetinin birbirinden haberdar olmadan iş yapmaya çalıştığını savundu.

“CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’nın çirkin söylemleri basında da yer buldu. Böylesine önemli bir kürsüde nasıl konuşulacağının bilinmesi gerekir. Bu söylemlerden sonra Türkiye’den KKTC’ye nasıl bakıldığı ortadadır” şeklinde devam eden Tatar, ülkedeki eğitimin ne durumda olduğunun görüldüğünü ve tüm bunların ekonomiye olumsuz yansıdığını söyledi.

Bengü Şonya’nın ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Tatar, haberi duyduğunda sarsıldığını belirtti. Tatar,  ülkeye önemli hizmetleri dokunan Şonya’ya Allah’tan rahmet dileyerek, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diledi.

SOYER

CTP-BG Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de Tatar’ın eleştirilerini yanıtladı.
Soyer, temel yapısal sorunların giderilmediği takdirde Meclis’te hep aynı konuşmaların olacağını söyledi.
Soyer, Ersin Tatar’a “Bugün söylenen her şey yarın ne olacağı bilinmediği için havada kalabilir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Soyer’den sonra söz alan Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ülke sorunları ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.
Uzun bir bütçe dönemi geçirildiğini ancak, hükümetin sorunları ortadan kaldıracak tedbirler almadığını savunan Çavuşoğlu, “Muhalefet milletvekilleri olarak biz bunları söyledik. Ve şimdi ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz” dedi.
DAÜ yasa tasarısının ivedilikle görüşülmesi konusuna onay verdiklerini anımsatan Çavuşoğlu, “Bugün Yasa üretemeyen bir hükümetten bahsediyoruz. DAÜ’de bugün mezun olacak öğrencilerin diplomalarına imza atacak rektör yok” dedi.
Olaya, “DAÜ olduğu yerde bekleyebilir” gibi bir anlayışla yaklaşıldığını ileri süren Çavuşoğlu, bugün basına da yansıyan ülkesel fiziki plan tartışmalarına değindi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Ülkesel Fizik Plan'ın hayat bulmasının ülke için artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bakanlar Kurulu’na planın sunuşunun yapıldığını ancak bazı görüşlerin ortaya çıktığını ve bu görüşleri ilgili sivil toplum örgütleri ile istişare edeceklerini söyleyen Bakan Uluçay,Ocak ayı sonuna kadar gelecek tüm görüşleri değerlendireceklerini ve sonra Bakanlar Kurulu’na yeniden sunacaklarını söyledi.

Uluçay, Ülkesel Fizik Plan’ın her yıl olacak gelişmeler göre güncellenebileceğinin de altını çizdi.

ÇAKICI

Daha sonra TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı Milli Eğitim Bakanlığı’nda uyuşturucu önleme programıyla ilgili konuşma yaptı.
Ülkede uyuşturucu madde kullanımının ciddi boyutlara ulaştığını ifade ederek. Dünyada bunun nasıl önlenebileceğine dair ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.

Uyuşturucu kullanım oranının gittikçe arttığına işaret eden Çakıcı, özellikle lise ve üniversitelerde önleme çalışmaları yapılmasının önemine değindi.
Önleme çalışmalarının gençlere yönelik, uzmanlara yönelik ve halka yönelik eğitim programları olmak üzere 3’e ayrılabileceğini dile getiren Çakıcı, bunun da hiç kullanmayanlara, kullanmaya başlamış olanlara ve ciddi bağımlılara yönelik eğitim programları olarak 3’e ayrılabileceğini aktardı.
Konuşmasında lise öğrencilerine yönelik eğitim programlarına değineceğini ifade eden Çakıcı, eğitim programının ilkokullarda sigara alkol, ortaokul ve liselerde ise uyuşturucuya yönelik olabileceğini anlattı.

Çakıcı, uyuşturucuyu önlemenin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, eğitimin herkesin ortak gailesi olduğunu ifade etti.
Bu bağlamda Çakıcı’ya konuşması için teşekkür eden Berova, hem öğrencilerde hem de işsiz gençlerde uyuşturucu kullanım yaşının gittikçe düştüğünü dile getirdi.

Uyuşturucu kullanımının gittikçe arttığını dile getiren Berova, bakanlık olarak bu konuda önleyici ve koruyucu görevlerinin bilincinde olduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili çalışmalara devam edeceklerini anlatan Berova, Uyuşturucuyu Önleme Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi ve konuyla ilgili Gençlik Dairesi bünyesinde kurulan birimin faaliyetlerinden bahsetti.

Berova, Çakıcı’nın bahsettiği kitaplardan da yararlanabileceklerini söyleyerek, uyuşturucunun zararları bakımından öğrencilere yönelik bir takım sunuşların başlatıldığını kaydetti.

Güncel konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşimi sona erdi. Sonraki birleşim 25 Aralık Perşembe saat 10.00’da gerçekleşecek.


(tak)

Bu haber toplam 1703 defa okunmuştur