1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kredi kartlarının faiz oranları düştü
Kredi kartlarının faiz oranları düştü

Kredi kartlarının faiz oranları düştü

Kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami aylık faiz oranları TL’de yüzde 1,90’dan yüzde 1,88'e; dövizde ise yüzde 1,33'den yüzde 1,31'e düştü.

A+A-

Kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami aylık faiz oranları TL’de yüzde 1,90’dan yüzde 1,88'e; dövizde ise yüzde 1,33'den yüzde 1,31'e düştü.

58/2014 sayılı yasa kapsamında kredi kartları azami faiz oranları ile ilgili gelişmeleri değerlendiren KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nın 12. maddesi ile kredi kartları azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarının hesaplanması görev ve yetkisi bankamıza verilmişti. Söz konusu oranlar ülkemizde ilk kez bu yılbaşında uygulamaya girmiştir. Yasa gereği en geç üç ayda bir yeniden belirlenmesi gereken yeni dönem kredi kartları azami aylık akdi faiz oranları TL işlemlerinde yüzde 1,88; döviz işlemlerinde yüzde 1,31 olarak belirlenmiştir.

İlk ilân tarihi 2 Ocak 2015 olan söz konusu oranlar Türk Lirası ve yabancı para işlemlerinde sırayla yüzde 1,96 ve 1,34 olarak açıklanmıştı. 3 Nisan tarihinde ikinci kez ilan edilen oranlar Türk Lirası ve yabancı para işlemlerinde sırayla yüzde 1,90 ve 1,33 seviyelerine gerilemiş, mevcut dönemde ise düşüş trendi devam etmiştir. Azami aylık gecikme faiz oranları ise, yasa gereği bu oranların yüzde 0,5 üzerinde olacak şekildedir. Diğer bir deyişle TL işlemlerde yüzde 2,38; döviz işlemlerinde ise yüzde 1.81’dir.”

Merkez Bankası Başkanı Bilal San, söz konusu oranların yenisi kamuoyuna ilan edilinceye kadar geçerliliğini koruduğunu, yasada tanımlandığı gibi tüketici kredileri ağırlıklı ortalama faiz oranları üzerinden hesaplanıp ilan edildiğini ve bu oranların bankalarca kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek üst sınır olduğunu ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 1465 defa okunmuştur