1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kırsal kesim arsaları tartışıldı
Kırsal kesim arsaları tartışıldı

Kırsal kesim arsaları tartışıldı

Uluçay, altyapısı olmayan yerleri kırsal kesim arsası olarak dağıtmayacaklarını söylediklerini ve dağıtmadıklarını belirtti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında, milletvekillerinin güncel konuşmalarında ağırlıklı olarak muhtarların ödenekleri, kırsal kesim arazileri ve Kıbrıs sorunu konuları tartışıldı.

Toplantıyı muhtarlardan ve CAS çalışanlarından oluşan heyetler konuk locasında izledi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN MUHTARLAR İÇİN YASA ÖNERİSİ

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “hükümet icraatları” konusundaki güncel konuşması sırasında, muhtarların aldığı katkı konusunda yasa önerisi sundu.

Yasa önerisini Meclis Başkanlığı’na sunan Çavuşoğlu, gelecek hafta da bu konuda ivedilik talebinde bulunacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, gayretlerinin muhtarların sorunlarının çözülmesi yönünde olduğunu ifade etti.

ULUÇAY: SADECE ÖNERİ YAPMAK YETERSİZ

Daha sonra söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, muhtarların sıkıntılarının yıllardır sürmekte olduğunu belirtti.

Yasa geçerken Maliye’nin muhtarların makbuz göstermesinin zorunlu olduğunu ortaya koyması nedeniyle bugünkü düzenlemenin yapıldığını söyleyen Uluçay, muhtarların sorunlarının herkesin sorunu olduğunu ancak katkı konusundaki sorunu ortaya koymak gerektiğini söyledi.

Sadece öneri yapmanın yeterli olmadığını kaydeden Uluçay, muhtarların katkı konusunda makbuz göstermeden nasıl işlem yapabileceği konusundaki tartışmaların halen sonuç vermediğini, teknik içeriğinin mali mevzuat yönünden sonuç vermesi halinde çözülebileceğini söyledi.

Bakanlık olarak bu konuda çalışma başlattığını kaydeden Uluçay, UBP’nin önerisi ve Maliye’de yürütülen çalışma ışığında gerekli çalışmaları yapıp sonuca ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

TATAR: KOMİTEDE GEREKLİ DÜZENLEME YAPILACAK

UBP Milletvekili Ersin Tatar da ekonomik gelişmeler konusunda söz aldı.

Muhtarların yerel yönetime büyük hizmet verdiklerini ancak teknik sıkıntı olduğunu kaydeden Tatar, komitenin konuyu ele alarak gerekli düzenlemeli yapıp çözeceğini ifade etti.

Tatar, ülkede 240 muhtar olduğunu ve bu muhtarlara her aybaşında makbuz karşılığı ödeme yapılmasıyla ilgili sıkıntı yaşadığını söyledi.

Tatar’ın konuşması sırasında CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları ile tartışma yaşandı.

CAS çalışanlarının da salonda olduğunu ve bu kesimin de sıkıntı yaşadığını anlatan Tatar, CAS çalışanlara verilen sözlerin tutulmadığını savundu.

Elektrik ücretlerindeki indirimi de eleştiren Tatar, elektrikteki faturalarda maktu ücretin artırıldığını bunu kendisinin değil halkın dile getirdiğini belirtti.

Bazı bölgelerde eski hükümet döneminde verilen kırsal kesim arsalarının iptal edilerek partililere verildiğinin söylendiğini savunan Tatar, Yeni Erenköy’de, Dikmen’de bazı vatandaşların elinden kırsal kesim arsası alınarak şimdiki hükümetteki partililere verildiği söylemleri olduğunu bu konuda araştırma yapılmasını ve açıklanmasını istedi.

ULUÇAY: UBP ALTYAPISI OLMAYAN BİR ÇOK ARSA DAĞITTI

Yeniden söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, altyapısı olmayan yerleri kırsal kesim arsası olarak dağıtmayacaklarını söylediklerini ve dağıtmadıklarını belirtti.

UBP döneminde dağıtılan birçok arsanın altyapısı olmadığını kaydeden Uluçay, bütçede altyapıya yönelik kaynak olduğunu ifade etti.

Kırsal kesim arsası dağıtılmasının nedeninin gençlerin ve ekonomik aktivitelerin bölgede kalmasını sağlamak olduğunu kaydeden Uluçay, Dikmen’de sürecin uzamasının nedeninin altyapı sorunu olduğunu söyledi.

Dikmen’de alt yapısı olan bir yer bulunduğunu ancak yoğun talebi karşılamayacak durumda olması nedeniyle başka bir yer bulunduğunu anlatan Bakan Uluçay, talep edilenin fazlasını karşılamak için arsa sayısının artırılmaya çalışıldığını anlattı.

ARSA DAĞITIMI KURA ÇEKİMİ İLE…

Kırsal kesim hak sahibi kriterlerinin ortada olduğunu ve bu kriterlere göre arsa verildiğini belirten Bakan Uluçay, arsa dağıtımlarının gizli yapılmadığını ve tamamlanan yerlerin kura çekimi için toplu dağıtım organizasyonu yapıldığını, bunun siyasete alet etmemek için törensel mahiyete dönüştürmediklerini belirtti.

Verilen arsaların alındığı söylemine de atıfta bulunan Bakan Uluçay, Güzelyurt bölgesinde bir kişiye tarımsal arazi kiralandığını ancak Bakanlar Kurulu kararıyla bir tarımsal arazinin 4 kırsal kesim arazisine dönüştürüldüğünü ve ilgili kişiye hak sahibi olması gerekçesiyle bir tanesinin verildiğini ve bu kararların UBP hükümeti döneminde yapıldığını anlattı.

Uluçay, “Burada zeytin ağacı ekilmesi nedeniyle biz burayı ilgili kişiye kiralamadık ve buranın kırsal kesim arsasını da gündeme getirmedik. Biz buranın tarımsal arazi boyutunu düşünerek bu kararı alarak arsayı kiralamadık. Bizi eleştiriyorlar ancak bu kişi toplu dağıtım ilan edilmeden bu kırsal kesim arsasını aldı. Biz bu kişiyi çağırdık ve sorunu anlattık. Biz siyaset yapacağız diye iki komşu birbirine mi düşsün?” dedi.

OĞUZ LSD KONUSUNA DEĞİNDİ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da “Tarım ve İçişleri” konusunda söz aldı.

LSD hastalığıyla ilgili soruna dikkat çeken Oğuz, hayvanlarında hastalık görülen üretici ile ilgilenilmediğini, üreticinin zor durumda olduğunu iddia etti.

Hastalığın yayılmamasını dileyen Oğuz, bu konuda aşılama yağılacağının açıklandığını hatırlattı ve bunun ne aşamada olduğunu sordu.

Hastalığın yayılmasını sağlayan sineklerle ilgili olarak uzmanların çalışma yapması gerektiğini söyleyen Oğuz, bu konularda açıklama istedi.

Küçükbaş hayvancıların birçoğunun kredi alamadığı için yem alamadığını ifade eden Oğuz, kredi verilmeme nedeninin ise Ziraat Bankası’ndan alınan krediler olduğunu söyledi.

Yem kredisi verilmesini isteyen Oğuz, ambarlar arpa doluyken üreticinin alamadığını, alternatif yöntemler geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Patates konusunda da sıkıntılar olduğunu ifade eden Oğuz, patatesin yurtdışına gönderildiğini ancak geri geldiğini ve sıkıntı olduğunu söyledi.

TÜK’ün patates ihraç etmediğini bu nedenle fiyat istikrarı sağlanmayacağını belirten Oğuz, fiyatın tüccarın eline bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Oğuz, Merkezi Karantina Laboratuarı ile ilgili çalışma olup olmadığını da sordu.

ULUÇAY: BÜKÜKKONUK’TAKİ ARAZI, TOPLULUK ARAZİSİ

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, kırsal kesimlerle ilgili Güzelyurt’ta yaşanan bir olaya değinerek yaşanın partizanlık konusu olmadığını söyledi.

İnönü’deki bir dönümlük yerin bir kişiye yapılan değerlendirme sonucu kiralandığını ve bu yerin kimse tarafından kullanılmadığını söyleyen Uluçay,  buranın eskiden olduğu gibi kimseye kiralanmamak kaydıyla o şekilde kullanılmasını öngördüklerini, partizanlığın söz konusu olmadığını ifade etti.

Uluçay, söz konusu bir dönümlük arazinin herkesin kullanabileceği bir şekilde bırakıldığını kaydetti.

Büyükonuk Belediyesi’nde bir işletmeye 49 yıllığına kiralanan bir yerle ilgili konunun ayrıntısının incelendiğini, yapılan araştırma sonucunda bulguların Başsavcılık’tan da görüş alarak Bakanlar Kurulu’na götürüldüğünü ve iznin iptal edildiğini söyleyen Uluçay, “O dönem belediye tarafından 49 yıllığına kiralandı. Bu yerin büyük çoğunluğu topluluk arazisidir. Bu nedenle orada yaşayanların onayıyla kiralanmalıydı. Yasaya uygun yapılmadığı için kararın geçersiz olduğuna karar verildi” dedi.

Arazilerinin kiralanması ile ilgili kişisel husumetlerin söz konusu olduğunu söyleyen Uluçay, “Genel anlamda bizim yaklaşımız husumetlerin kaldırılması yönünde olmuştur. Sorun çözülmezse tercihimiz ikiye bölmek veya başka bir yerden bir yer sağlamak ya da sonraki yıl diğer kişiye kiralamak gibi yöntemlerle bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. İhtilaf sayısının yüzde 20’lerden 12’lere çektik hedefimiz yüzde 5’e çekmektir” dedi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, elektrik konusunda maktu ücretlerde ve sokak aydınlatmalarında zam olduğu iddialarının doğru olmadığını kaydetti.

Sennaroğlu, “Maktu ücretler ve tarifeler 30 gün esasına göre programlanmıştır. Faturada farklılıklar yazılım günüyle ilgilidir” dedi.

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili konuya değinen Sennaroğlu, faturaların nasıl hesaplandığını anlattı.

“LED IŞIKLARLA SOKAK AYDINLATMALARINDA ÜCRET DÜŞECEK”

Led ışıklara geçildikten sonra sokak aydınlatma ücretlerinde radikal bir düşüş görüleceğini belirten Sennaroğlu, hedefin bu olduğunu ifade etti.

“Basının da halka karşı sorumluluğu var. Bilinçli olarak halkı yanıltanlar vardır” diyen Sennaroğlu, tarifelerdeki indirim tarifelerinin 1 Şubattan itibaren geçerli olacağını, indirimin Şubat sonunda faturalara yansıyacağını kaydetti.

LSD hastalığı ile ilgili hayvancılarla istişare halinde olduklarını söyleyen Sennaroğlu, LSD görülen hayvanların itlaf edildiğini ancak yapılan uygulamaların işe yaramadığını, Karpaz’dan sonra Nergisli’de de hastalığın görüldüğünü kaydetti.

Hayvancıların bilgisi olmadığı söylemlerine katılmadığını söyleyen Sennaroğlu, bilinçlendirme konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Aşının komplikasyonları bulunduğunu ancak aşının yapılması gerektiğini belirten Sennaroğlu, hangi aşının alınması gerektiğine yönelik ihale yapılarak sonuçlandırıldığını kaydetti.

Sennaroğlu aşının bir hafta 10 gün içinde ülkeye geleceğini, hedeflerinin bir ay içinde tüm aşılama çalışmalarını tamamlamak olduğunu belirtti.

Patatesin pazarlanamaması konusuna değinen Sennaroğlu, ilkbahar ürünü patatesin daha zor pazarlandığını, sonbahar ürünün iyi ambalajlanması için paketleme tesislerini üreticiye açtıklarını kaydetti.

Sennaroğlu, laboratuar ve bakanlık binasının komple yapılması konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

SOYER: ANLAŞMA SAĞLANMADIKÇA GÜVENLİK HAVADA KALIR

CTP-BG milletvekili Ferd Sabit Soyer, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili konuşma yaptı.

Soyer, görüşme sürecinin tıkandığını, bunun gerginlik ve çatışmalara sebep olduğunu kaydetti.

Bölgede ve dünyada gerginlikler yaşanan bir dönemde bulunulduğunu kaydeden Soyer, görüşmelerin tıkanmasının bu gergin dünya ortamında iyi bir gelecek ve güvenlik sağlamadığını belirtti. Soyer, anlaşma sağlanmadıkça güvenlik konusunun havada durduğunu ifade etti.

Soyer, önemli olanın tıkanıklığın sorumlusunun kim olduğunun bulunması değil, çözüm sağlanması olduğunu belirtti.

Soyer, bir toplantıda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Irak Meclis Başkanı’na İSİPAB’ta Kıbrıs Türk devleti olarak Kıbrıslı Türklerin temsil edilmesine dönük Mısır’ın başlattığı girişimlerin desteklenmesi konusundaki görüşünü ilettiğini ve bunun basına yansıdığını anlattı.

Gaz konusuyla meydana gelen gelişmelerde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun izlediği siyaseti eleştiren Soyer, Anastasiadis’in toprak konusu görüşülürken, bu konuyu gaz konusu ile ilişkilendirerek hata yaptığını, Eroğlu’nun da sunulan bir kağıdı alarak “tuzağa düştüğünü” iddia etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun konumuna değinen Soyer, bu konunun AİHM değerlerine uygun bir yasa yapılmakla sağlandığını kaydetti. Soyer, “İç siyasete endeksli kısa vadeli oy almaya dayalı atılan adımlar ne kadar yanlış ve gereksizdir” dedi.

“Eroğlu’nun hatalı tavırlarından dolayı toprak konusu gaz ile ilişkilendirilmiştir” iddiasında bulunan Soyer, Kıbrıs Türk halkının kazanımlarının oy hesabı uğruna harcanmakta olduğunu savundu.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ekonomik gelişmelerle ilgili konuşma yaptı. Ülkede kanser hastalığına bağlı kayıpların giderek arttığını söyleyen Sucuoğlu, “Maalesef üretimin dörtte birinde pestisit maddelerine yoğun bir şekilde rastlanıyor. Analizlerde hala bunu tespit ediyoruz. Kaçak şekilde de bunlar piyasaya sürülüyor, insanlar bunu yemeye devam ediyor” dedi.

Bunların üreticinin bilgisizliğinden yaşandığını belirten Sucuoğlu, üreticilere eğitim verilmesinin şart olduğunu kaydetti. Bu konuda analizler dışına bir şey yapılmadığını belirten Sucuoğlu, bu durumu eleştirdi.

Alanında tek olan çocuk onkoloğunun sağlıktaki sistemsizlik ve kendisine yapılan haksızlıklar dolayısıyla istifa ettiğini söyleyen Sucuoğlu, bu kişinin 75 takip ettiği ve 6 da çok kritik durumda hastası bulunduğunu belirtti. Sucuoğlu, “Bu doktorumuz bu noktaya neden getirildi? Şimdi bu hastaların durumu ne olacak? Ayrıca sınır dışı edilen 772 kişiden 163 kişide AIDS tespit edildi. Bu kişilerin burada kaldıkları sürede kiminle temas ettikleri konusunda bir araştırma yapıldı mı? Nerelerde çalıştılar, neler yaptılar?” diye sordu.

3 milyon Euro’luk yatırım yapacak bir yatırımcıya, eğitim veya sağlık alanında 100 bin Euro’luk bir katkı yapması halinde vatandaşlık verileceği yönünde bir duyum aldıklarını belirten Sucuoğlu, “Yatırım için cazip olmayan bir ülkeye yatırım yapacak yatırımcılara teşvik verilmesi gerekirken, yatırım yapmaktan vazgeçirecek uygulamalar mı yapılacak?” diye sordu.

ULUÇAY: YURTTAŞLIK YASASINDA YATIMCILARLAR İÇİN SOMUT KRİTERLER

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, adaya yatırım yapacak her yatırımcıdan 100 bin Euro yatırım yapma talebi olmayacağını söyledi.

Göreve geldiklerinde vatandaşlık konusunda yeni bir yasa hazırlamaya başladıklarını söyleyen Uluçay, bir tasarı şekillendirildiğini, yasanın Bakanlar Kurulu’nda tartışılmakta olduğunu belirtti.

Uluçay, yasada, yatırımcılara dönük somut kriterlere bağlı iki madde bulunduğunu anlattı.

Maddelerden biri ile ilgili bilgi veren Uluçay, “Şu an bizim yurttaşlık yasamızda yabancı yatırımcıların yurttaşlık almasıyla ilgili bir açılım veya kriter yoktur. Bu idare edenlerin tasarrufuna bırakılmıştır. Bakanlar Kurulu’nun onaylamasıyla yurttaşlık alabilirler. Yeni tasarıda ilkemiz, vatandaşlık mevzuatının idare edenin yorumlamasına gerek kalmadan kesin kurallara bağlanmasıdır. Yatırımcılarla ilgili de hedef budur. Yatırımcı 3 milyon Euro’luk yatırım öngörürse yurttaşlığa başvurabilir. Eğitim ve sağlık alanında idarenin göstereceği bir projeye 100 bin Euro’luk bir hibe yapmasını öngördük” dedi.

Ülkeye girecek her yatırımcıya bu maddenin uygulanmayacağını belirten Uluçay, yatırım yapan ve yurttaşlık başvurusu yapmak isteyenlere bu maddelerin uygulanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından yazılı sorular ve yanıtlarının okunmasıyla Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sona erdi. Genel Kurul bir sonraki toplantısını 2 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da yapacak.

(tak)

Bu haber toplam 2326 defa okunmuştur