1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KIBRIS TOZ ALTINDA
KIBRIS TOZ ALTINDA

KIBRIS TOZ ALTINDA

Ülkeyi etkisi alan toz zerrecikleri konusunda açıklama yapan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, “Toz zerrecikleri, Türkiye’nin Akdeniz sahillerine kadar ulaştı. Tozun bugün ve yarın da etkili olmasını bekliyoruz” dedi.

A+A-

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Kıbrıs’ın tamamının toz altında olduğunu, adanın 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadığını kaydederek, “Üzerimize yoğun şekilde toz taşınıyor. Taşınım henüz kesilmedi” dedi.

Buran, insan hayatını olumsuz etkileyen toz zerreciklerinin en son 2001’de bu kadar yoğun şekilde görüldüğünü kaydederek, “Libya, Mısır gibi ülkelerden toz taşınımı oluyor, ama verilerime göre 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadık” şeklinde konuştu.

Ülkeyi etkisi alan toz zerrecikleri konusunda  açıklama yapan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, “Toz zerrecikleri, Türkiye’nin Akdeniz sahillerine kadar ulaştı. Tozun bugün ve yarın da etkili olmasını bekliyoruz” dedi.

Doğulu hava akımlarıyla Suudi Arabistan üzerinden taşınan toz zerreciklerinin hava kirliliğiyle görüş mesafesinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Buran; yağış beklenmediğini, tozların rüzgârla dağılacağını söyledi.

UZUNYAYLA: “SEFERLER AKSAMADI ANCAK GÖRÜŞ MESAFESİ AZALIYOR”

Öte yandan Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Şube Amiri Ali Uzunyayla, uçak seferlerinin aksamadan sürdüğünü, ancak olumsuz havanın devam etmesiyle görüş mesafesinin azaldığını belirtti.

Hava şartları nedeniyle dün hiçbir seferin iptal edilmediğini, ancak bununla ilgili bazı asılsız haberler yayınladığını kaydeden Uzunyayla, uçak seferlerinde aksamaların her zaman yaşandığını anımsattı.

Ali Uzunyayla, ilerleyen saatlerdeki meteorolojik şartların ne olacağını bilmediklerini, ancak şu an itibarıyla seferler açısından olumsuz bir durum olmadığını belirtti.

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Bu arada Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Hava Kalitesi ÖlçümAğı’ndan elde edilen sonuçlara göre, son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküler madde konsantrasyonunun saatlik ortalamasının Lefkoşa’da 2577 µg/m ³ (mikrogram/metreküp), Güzelyurt’ta 245 µg/m ³ , Mağusa’da 1230 µg/m ³, Girne’de 1879 µg/m ³, Teknecik’te 2688 µg/m ³ , Kalecik’te 647 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 4623 µg/m ³ değerine kadar ulaştığı bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Partiküler madde konsantrasyonu için tespit edilen günlük ortalama sınır değer olan 50 µg/m ³ değerinin aşılması beklenmektedir.

Solunabilen küçük boyuttaki partiküler maddelerin sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı özellikle toza karşı hassasiyeti olan kişiler ile yaşlı ve çocukların bugünlerde zorunlu olmadan dışarıya çıkmamaları ve açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin kendilerini koruyucu önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.

 

"FARLARINIZI YAKIN"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği, ülkenin toz bulutu altında olması nedeniyle görünebilinir olmak ve olası bir kazayı önlemek amacıyla tüm araç sürücülerinin araç farlarını, kısık huzmede yakarak seyahat etmelerini önerdi.

Dernek Başkanı Mehmet Zeki Avcı Avcı yazılı açıklamasında, ülkenin toz bulutu altında olması nedeniyle sürücülerin görüş mesafesinin de azaldığına dikkat çekti.

İSKELE BELEDİYESİ MASKE DAĞITTI

İskele Belediyesi, ülkenin genelinde etkili olan tozlu hava nedeniyle maske dağıttı.

İskele Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, bölge halkının tozlu havadan korunmasına yardımcı olmak için İskele Belediyesi personeline, bölge esnafına, vatandaşlara, polise, itfaiye ekiplerine, bazı kreş ve okullara ücretsiz ‘maske’ dağıttı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu konuyla ilgili açıklamasında, toz zerreciklerinin insan sağlığına zararı yanında görüş mesafesini de olumsuz etkilediğinden trafikte dikkatli olunması çağrısında bulundu. (tak)

MAĞUSA BELEDİYESİ'NDEN TALEP EDENLERE ÜCRETSİZ MASKE 


Gazimağusa Belediyesi de ülkemizi etkisi altına alan toz bulutu için bazı tedbirler uyguluyor.  Personeline maske dağıtan Gazimağusa Belediyesi, vatandaşlara da maske dağıtmaya başladı. Gazimağusa Belediyesi,  personeli için aldığı önlemin yanı sıra, arzu eden vatandaşların Gazimağusa Belediyesi, Mağusa Gelişim Akademisi(MGA) ve Gazimağusa Belediyesi Atatürk Kreş ve Anaokulu’ndan ücretsiz olarak dağıtılacak maskeleri almaları için çağrı yaptı. Maskelerin duyurulan noktalardan mesai içi ve dışında herhangi bir saatte alınabileceği bildirildi.

Olumsuz hava koşullarının bugün ve Çarşamba günü de etkili olması beklendiği için toza karşı hassasiyeti olan kişiler ve sürücülerin tedbirli olmaları çağrısı da yapan belediye, 24 saat hizmette olan 630 0 500 numaralı telefondan acil durumlar için aranabileceğini açıkladı

UÇAK SEFERLERİ AKSAMALARLA DEVAM EDİYOR

Ulaştırma Bakanlığı, olumsuz hava koşulları nedeniyle aksamalar olduğunu ancak uçak seferlerinin devam ettiğini açıkladı.

Bakanlıktan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, uçak seferlerinin devam ettiği fakat olumsuz hava koşullarından dolayı zaman zaman rötar ve ertelemeler yaşandığı belirtildi.

 

GÜNEYDE 10 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Güneyde ise toz zerreciklerinin yoğun olarak Limasol’ın Zigi bölgesinde ve Larnaka’da etkili olduğu beirtildi. Toz zerreciklerin Zigi’de 2,910 µg/m ³ değerine kadar ulaştığı haber verildi.

Kıbrıs Rum basınında çıkan haberlere göre 10 kişi nefes darlığı sorunlarıyla hastanelere başvurdu.

Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı’nın çocukların dışarıda oynamaması konusunda okulları uyardığı, Çalışma Bakanlığı’nın ise inşaatlarda çalışan işçiler için gerekli tedbirin alınması konusunda işverenlere ve sendikalara duyuru yaptığı haber verildi.

Larnaka varışlı bazı uçuşların ise Baf Havaalanı’na yönlendirildiği belirtildi. Toz bulutunun Perşembe günü tamamen temizlenmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 4760 defa okunmuştur