1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz”
“Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz”

“Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da bir araya geldi; görüşme sonrasında ortak açıklama yaptı. Kıbrıs sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, çözümün Şubat ayında liderler tarafında imzalanan ortak metin temelinde olması gerektiğini dile getirdi. Kıbrıs sorununun çözümünün yalnızca Kıbrıslı Türklere değil Kıbrıslı Rumlara da fayda sağlayacağını belirten Yorgancıoğlu, çözümün bölge barışına da katkı sağlayacağını vurguladı. T.C Başbakanı Davutoğlu ise, KKTC’ye Türkiye’nin desteğini yineleyerek, Kıbrıs’ın ekonomik münhasır bölgesinde iki halkın da eşit hakkı bulunduğunu ve bu hakların kullanılmasında hiçbir tereddüt gösterilmeyeceğini söyledi. Adadaki tıkanıklığın aşılması temennisinde bulunan Davutoğlu, doğalgazın çözüm perspektifinin altyapısını oluşturması gerektiğini kaydetti.

“Ortak metin aslında ortak aklımızdır”

Konuşmasına “Biz Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Bu sorunun nasıl çözüleceği, hangi temellere dayanacağı şubat ayında yayımlanan ortak metinde çok açık ve net şekilde ifade diliyor, ortak metin aslında ortak aklımızdır” şeklinde başlayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,
Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yürütülecek görüşmelerde her zaman bulunacaklarını ifade etti.  Siyasette gelgitler ve gerginlikler olabileceğini ifade eden Yorgancıoğlu, gerginlikler ne kadar tırmanırsa tırmansın çözüm masada olacağını bu bağlamda Anastasiadis’in masadan kaçmasının anlamsız olduğunu belirtti. Yorgancıoğlu, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bir an önce sorunun çözümü için masaya gelmesi gerekir diye düşünüyoruz. Sorunun çözümün yalnızca Kıbrıslı Türklere değil Kıbrıslı Rumlara da yararı vardır bölge barışına Kıbrıs etrafında yaşayan insanlara yararı vardır, TC-Yunanistan ilişkilerinin gelişmesine yararı vardır ve bu doğal zenginliklerden daha çok insanın daha dengeli yararlanmasına yararı vardır. Bu nedenle masadan kaçmış olmanın artık son bulması gerekir diye düşünüyoruz. Kıbrıs sorununu çözmek yanında ülkemiz ekonomisini geliştirme sorumluluğumuz vardır. Bir yıllık dönemde bu konuda mesafeler kat ettiğimizi söyleyebiliriz. Aldığımız ekonomik tedbirlerle gelirlerimizin arttığını ifade edebiliriz ama daha yürümemiz gereken yol olduğu da açık bir gerçek olarak önümüzde duruyor.”

Reformlar…

“Ülkemizdeki reformları gerçekleştirme adına çalışmaları sürdürüyoruz. Ekonominin gelişmesi adına istikrar kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz ülke yönetimindeki istikrarını koruma adına da gerçekten özveride bulunuyoruz. Çünkü sonuçta ortaya çıkacak yararların Kıbrıs Türk halkının gelişimine katkı koyacağını biliyoruz. Bütün bunları TC’nin tabi ki destek ve yardımlarıyla yapıyoruz ve biz bu anlamda TC hükümetlerine teşekkür etmek durumundayız”


Kıbrıs'ta bir an önce barış, çözüm ve yoğunlaştırılmış müzakere çağrısı

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'ta bir an önce barış, çözüm ve yoğunlaştırılmış müzakere çağrısında bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, "O olmazsa ortak komite oluşturulması ve doğal kaynakların barışı teşvik edici şekilde kullanım için değerlendirilmesi ama bunların ikisine de 'hayır' deniyorsa bilinsin ki Türkiye ve KKTC'ye Doğu Akdeniz kapatılamaz. Doğu Akdeniz'in ve Kıbrıs'ın bütün münhasır ekonomik bölgesinde iki toplumun da eşit hakkı vardır. Bu hakların kullanılması yönünde de hiçbir tereddüt gösterilmez" dedi.  Başbakan olduktan sonra ilk ziyaretini Kıbrıs'a gerçekleştirdiğini anımsatan Davutoğlu, ziyarette hem Kıbrıs görüşmelerinde gelinen noktayı Başbakan olarak değerlendirme imkanı hem de yeni hükümet olarak atılacak adımları istişare etme olanağı bulduklarını ifade etti. Yorgancıoğlu ile görüşmelerinde, KKTC'nin siyasi ve ekonomik alandaki gelişmelerini değerlendirdiklerini aktaran Davutoğlu, Kıbrıs'ın yerleşik güçlü bir demokrasi olarak 2015'te seçimlere gideceğini, KKTC'nin siyasi istikrarının çok önemli olduğunu belirtti.

“İstikrarın hakim olması öncelikli tercihimiz”

Görüşmede, müzakerelerle ilgili kanaatlerin de paylaşıldığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:"KKTC'nin demokratik anlamda yerleşik kültürünün güçlenmesi ve istikrarın hakim olması bizim öncelikli tercihimizdir. KKTC birçok seçimlerde, demokratik olgunluğunu ispat etti. İnşallah önümüzdeki dönemde de siyasi istikrarı koruyarak, ondan sonra da demokratik çizgisini her zaman sürdürecektir. Siyasi istikrar içinde bu istikrarın korunması anlamında da ekonomik reformların, ekonominin güçlendirilmesinin büyük bir önemi, rolü var. Türkiye ile KKTC arasında çok yakın ilişkilerle ekonominin, ortak ekonomik faaliyetler konusunda ciddi adımlar atılmıştır. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri inşallah Anadolu'yu Kıbrıs'a, anavatanı yavru vatana bağlayacak olan su geçişidir." Ada'da yürütülen müzakerelerin önemine işaret eden Davutoğlu, geçen hafta sonu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın İstanbul'da bulunduğunu ve kendisiyle görüşmeler yaptıklarını anımsattı.

“Türkiye ve KKTC güçlü iradeye sahip”
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok kez vurguladığımız gibi Türkiye ve KKTC, bir an önce hemen bir barışın gerçekleşmesi yönünde güçlü iradeye sahiptir. Bunu 2004 referandumunda gösterdik daha sonra müzakereler tekrar başladığında gösterdik. Son dönemde de hep Türkiye Cumhuriyeti, her türlü müzakerelerde destek vermeye hazır olduğunu beyan etti, diğer garantör devletleri de buna destek vermeye davet etti. Ayrıca uluslararası konferans davetinde bulundu."

"Rum yönetimi tüm uyarıları karşılıksız bıraktı"

KKTC'nin müzakerelerde hep ön alan, müzakereleri hızlandırma çabası içinde olan taraf olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef Hristofyas döneminde elde edilen sonuçlar ile Sayın Anastasiadis'in döneminde ortaya çıkan ümitvar tabloya rağmen, muhafaza edilemedi. Sayın Anastasiadis, önce ekonomik kriz, arkasında diğer gerekçeleri öne sürerek sürekli bir zaman kazanma çabası içinde oldu ve son olarak da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sismik çalışmalarla ilgili hususu bahane etti. Halbuki biz en başından itibaren, Kıbrıs'ın ekonomik bölgesinde, münhasır ekonomik alanındaki doğal kaynakların barışın itici bir gücü olacağı kanaatini serdettik. Hep 'ya bir an önce müzakerelere gidilsin, bir an önce barış sağlansın ve bu kaynak barıştan sonra Kıbrıs'ın inşası için, güçlenmesi için kullanılsın. Aynı zamanda da hep iki toplumu birbirine kaynaştırsın hem de Türkiye ile Yunanistan'ın ortak bir Doğu Akdeniz barışını gerçekleştirmesinde önemli bir zemin teşkil etsin' dedik. Eğer bu zor olacaksa vakit alacaksa müzakereler bir müddet daha sürecekse ki biz bir an önce bitmesini isteriz, bu sefer de ortak bir komite kurulmasını teklif ettik. Bu ortak komite, iki tarafın haklarını da gözeten çalışmalarla bu doğal kaynakların kullanımına yönelsin." Bütün bu çağrılara rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tek taraflı olarak sismik, sondaj çalışmaları için ihalelere çıktığını, emri vakiler yaptığını, bütün uyarıları da karşılıksız bıraktığını dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin de bunun üzerine Barbaros Hayrettin Gemisi ile sismik araştırmalara başladığını, KKTC ile Türkiye arasında anlaşmalar imzalandığını kaydetti.

“Bir an önce barış, çözüm ve bunun için yoğunlaştırılmış müzakere” 

Türkiye Başbakanı Davutoğlu, "Şimdi de çağrımız açıktır, bir an önce barış, çözüm ve bunun için yoğunlaştırılmış müzakere. O olmazsa ortak komite oluşturulması ve doğal kaynakların barışı teşvik edici şekilde kullanım için değerlendirilmesi ama bunların ikisine de 'hayır' deniyorsa bilinsin ki Türkiye ve KKTC'ye Doğu Akdeniz kapatılamaz. Doğu Akdeniz'in ve Kıbrıs'ın bütün münhasır ekonomik bölgesinde iki toplumun da eşit hakkı vardır. Bu hakların kullanılması yönünde de hiçbir tereddüt gösterilmez" dedi Bu görüşleri ABD Başkan Yardımcısı Biden ile de paylaştığını dile getiren Davutoğlu, Biden'ın Kıbrıs'a yaptığı ziyaret sonrasında müzakerelerin ivme kazandığını, başta ABD olmak üzere tüm tarafların müzakerelere ivme kazandırmak için yapacağı çalışmalara olumlu baktıklarını söylediğini aktardı.

“Ümit ederiz…”

Türkiye Başbakanı Davutoğlu, "Ümit ederiz bu tıkanıklık aşılır, bir çözüm perspektifinde buluşulur. Ümit ederiz doğal kaynaklar bu çözüm perspektifinin altyapısını oluşturur" diyerek, Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında olmaya devam edeceğini bildirdi. "Kıbrıs'ta siyasi istikrarın ve ekonomik kalkınmanın sürmesi için Türkiye, her zaman olan desteğini vermeye devam edecek" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini, Yorgancıoğlu'nu Ankara'da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek tamamladı.

Bu haber toplam 1647 defa okunmuştur