1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KIB-TEK KARDA!
KIB-TEK KARDA!

KIB-TEK KARDA!

Gürkan, “Kurum 2014’ü zararsız kapattı, kara geçti” dedi.

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, kurumun mali yapısının büyük oranda iyileşmesiyle yıllardan beri ihmal edilen yatırımlara hız verdiklerini belirtti. Gürkan, “Kurum 2014’ü zararsız kapattı, kara geçti” dedi.

Gürkan, geçtiğimiz aylarda alınan yeni santralların haziran ayında üretime dahil edileceğimi, 145 bin sayaç için 4 ihalenin sonuçlandırıldığını, sokak aydınlatmasında led lambalara geçilmesi için 10 bin adetlik ilk ihalenin sonuçlandığını ve 6 liftli araç alındığını açıkladı.

LİFTLİ ARAÇLAR GELDİ

Gürkan yaptığı yazılı açıklamada, “enerji maliyetlerinin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanması” hedeflerine bağlı olarak yapılan yatırım çerçevesinde arazi tipi araç üzerine monteli yeni liftli araç  araçların geçtiğimiz gün adaya geldiğini kaydetti.

Gürkan, “Araçlar, sektöründe öncü, İngiltere’de faaliyet gösteren Cumberland Platform Ltd. adlı firmadan kurumumuz Satın Alma Komisyonu vasıtasıyla direk satın alma yöntemi ile toplam 307 bin 891 Sterling fiyat ödenerek satın alınmıştır” dedi.

Söz konusu araçlar ile şebeke arızalarına daha etkin ve süratli müdahale olanağı yaratılmasının, sokak aydınlatma hizmetinin daha sağlıklı sunma imkânı sağlamanın yanı sıra bu hizmetleri gören Kıb-Tek elemanlarının iş sağlığı ve güvenliğinin de azami düzeyde korunmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

KURUM KARA GEÇTİ

Gürkan şöyle devam etti:

“Enerji maliyetlerinin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanması hedeflerine ulaşabilmek adına tahsilatlar Kurum genelinde sıkı denetim altına alınmış, uygulanan mali politikalar ile kurumun borç yükü önemli ölçüde azaltılmıştır.  Geçmiş yıllara ait bilançolarda sürekli zarar eden kurumumuzun, 2014 yılını zararsız kapattı, kara geçti.

Kurumun mali yapısındaki iyileştirmelere paralel olarak yıllardır ihmal edilen yatırımlara da bu dönemde hız verilmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 35 MW gücünde yeni dizel santral üniteleri üretici firma ile imzalanan sözleşme kapsamında ülkemize getirtilmiş ve halen kurulum çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu santrallerin haziran ayında üretime katılmaları hedeflenmektedir.”

SAYAÇLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ…

Kıb-Tek’in dağıtım şebekesine bağlı yaklaşık 160 bin adet sayaç bulunduğunu kaydeden Gürkan, mevcut mekanik sayaçların, uzaktan erişimli elektronik sayaçlarla değiştirilmesi projesi kapsamında önceden mevcut 20 bin 850 adet sayaca ek olarak tüm sayaçların değiştirilebilmesi için geri kalan toplam 145 bin adet sayaç için dört ihalenin sonuçlandırıldığını belirtti.

Sonuçlanan ihaleler kapsamında sayaç değişimlerinin devam ettiğini ifade eden Gürken, “Bugüne kadar yaklaşık 44 bin adet sayacın değişimi gerçekleştirilmiştir. İhalesi tamamlanan diğer sayaçların teslim alınıp sisteme monte işlemi neticelendirildiğinde, uzaktan erişimli elektronik sayaçlarla kayıp-kaçak oranının azaltılması başta olmak üzere mevcut mekanik sayaçlara kıyasla sağlayacağı birçok yenilik sayesinde ciddi tasarruf imkânları elde edilmiş olacaktır” dedi.

SOKAK AYDINLATMASI

Yine enerji verimliliği hedefine bağlı olarak, halen sokak aydınlatmada kullanılan enerji tüketimi yüksek civa buharlı lambalar yerine çok daha az elektrik tüketimi olan LED lambalara geçilmesi için 10 bin adetlik ilk ihalenin de sonuçlandığına işaret eden Gürkan, şöyle devam etti:

“İlk aşamada Lefkoşa’daki sokak aydınlatma armatürlerinin değişimi hedeflenmektedir. Yönetim kurulumuzun verdiği direktifler doğrultusunda enerji maliyetlerinin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanması hedeflerine uygun olarak çalışmalarımız devam edecektir.”

(TAK)

Bu haber toplam 1673 defa okunmuştur