1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KIB-TEK için MECLİS elektriklendi!
KIB-TEK için MECLİS elektriklendi!

KIB-TEK için MECLİS elektriklendi!

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında elektrik konuşuldu.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında elektrik konuşuldu.

Türkiye ile elektrik konusunda bağlantı kurulmasını zorunlu gördüğünü kaydeden Denktaş, “Alım garantilerinin bütünüyle ele alınması, Enerji Dairesi’nin mutlaka kurulması gerek” dedi.

Kıb-Tek’in mevcut santralinde üretimin durdurulması, santralin satışa sunulması ve gazla çalışan santral kurulması gerektiğini de söylenen, bunların tartışılması gereken konular olduğunu söyledi.

Denktaş, “Eğer senkron paralel santral bağlantısında inada girilirse suda yaşanan inat olacak. Su konusunu ancak bu kadar iyileştirebildik” dedi.

Türkiye’yi ötekileştirenlerden olmadıklarını, buradaki bürokratlarla zaman zaman ters düştüklerini, bunun da normal olduğunu dile getiren Denktaş, “74’e kadar ötekileştiren Rumdu, sonra Türkiye oldu, bu yanlıştır” şeklinde konuştu.

“Elektrikte tek hedef daha ucuz, sürekli kaliteli elektrik"

Denktaş, elektrikte tek hedefin daha ucuz, sürekli ve kaliteli elektik olduğunu söyledi.

Kıb-Tek yönetiminin elinde, “fakir fukaranın” kullandığı ilk yüzde 20’lik dilime de geriye kalan diğer dilimlerde de artışı öngören bir karar olduğunu söyleyen Denktaş, “Bu halk bunu kaldıramaz” dedi.

Ev inşa edenlere ‘trafoyu da sen al’ denildiğini ancak daha önceki uygulamalarda trafo ücretinin sadece o bölgeye ilk evi yapacak kişiden talep edildiğini dile getiren Denktaş, kurumun bu tür kararlarının insanların önünde engel olarak durduğunu dile getirdi.


Denktaş: “KIB-TEK  bugünkü şekliyle yola devam edemez"

Kıb-Tek’in alışılagelmiş uygulamalarının değişmesi gerektiğini, Kıb-Tek’in bugünkü şekliyle devam edemeyeceğini ifade eden Denktaş, “Komite oluşsun önerisine sıcak bakıyoruz, kabloyla elektrik gelsin mi gelmesin mi değil, neden pahalıyız, elektrik nasıl ucuzlar, AKSA kalmalı mı, tazminatı ödenip sökülüp gönderilmeli mi? Bunları konuşmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Bu arada yerinden söz alan CTP Mağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “ihale yasasına bağlı tüzük yayınlanacak mı?” diye sordu.

Denktaş, bu konudaki tüzüklerin hazır olduğunu söyledi.

Su konusunda da Denktaş’a yerinden bir soru yönelten Soyer, “Su geçiş dönemi için Ankara’da ihale açılacaktı, sonuçlandı mı? Su fiyatında bileşenler açıklanmadı, 28 belediye parayı topluyor, bu para nerede toplanıyor?” dedi.

Soyer, Denktaş’ın “Kıb-tek’in santralleri kapansın, gazla işleyenler açılsın” açıklamasını eleştirerek, 8 santralin kapanmasının ve gazla çalışır hale gelmesinin mümkün olup olmadığını sordu.

Başbakan Yardımcısı Denktaş bunun üzerine, “Ankara’daki su ihalesinin sonucu ne zaman çıkar göreceğiz. Bu  ihale sulama sisteminin kurulması içindir” dedi.

Belediyelerin suyu 2.30 TL üzerinden almaya başladığını da anımsatan Denktaş, 17 Temmuz’dan 1 Eylül’e kadar geçen sürede Maliye Bakanlığı’nın belediyeler adına DSİ’ye 2 milyon TL civarında bir ödeme yaptığını, 1 Eylül’den sonraki ödemelerin belediyelere ait olduğunu belirtti.


:::

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun

"KIB-TEK geleceğe taşınmalı”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, konuşmasının devamında Elektrik Kurumu’nun öneminden bahsetti. “Elektrik Kurumu geleceğe taşınmalıdır” diyen Atun, kurumu kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını kaydetti. Elektik Kurumu’nun çözüm sürecinde daha da değerli hale geldiğini anlatan Atun, Kıb-Tek’in Kıbrıs Türk halkının iletim teşkilatı olarak devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Kıb-Tek’in kitlere benzetilemeyeceğini dile getiren Atun, kurumun çözümden sonra da varlığını sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Elektrik Mühendisleri Odası Raporu’ndan bahseden Atun, bu rapordan kesitler aktardı.
Elektrik ihtiyacının tamamı Türkiye’den karşılansa bile Kıb-Tek’in yaşamaya devam etmesi gerektiğini ifade eden Atun, dağıtım maliyetlerinin kontrol altına alınması gerektiğini de kaydetti.
Türkiye ile elektrik anlaşması yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Atun, Aksa’nın sözleşmesinin biteceği 2024’ün Kıb-Tek için kritik eşik olduğunu kaydetti.
Kıb-Tek santrallerindeki makinelerin hızla eskidiğini, 2020-2024 arası onların da ömrünün biteceğini kaydeden Atun, Aksa’nın zamanında bir ihtiyaç gereği geldiğini, ancak bugün bir yük halini aldığını anlattı. Elektrik Kurumu’nun, “ulusal güvenlik adına” çalışanları ve makineleriyle hazır halde bulunacağını dile getiren Atun, hiçbir makinanın işlevsiz hale gelmeyeceği bir sistem kurulacağını dile getirdi. Alım garantisinin, enerji türü yatırımlarda bir gerçeklik ve çoğu zaman bir gereklilik olduğunu anlatan Atun, kesin bir alım garantisinin henüz verilmediğini kaydetti.

Şahali: “Elektrik kurumunun deneyim ve kapasitesinden yararlanılmalı”
Ardından söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, elektrik konusunda hem yasal altyapı hem de idari yapılanma eksikliği olduğunu anlattı.
Elektrik konusundaki işbirliğinin karşılıklı yararı gözetmesi gerektiğini söyleyen Şahali, yatırım maliyetleri ve teknik uyumluluk konularına da ağırlık verilmesini istedi. Şahali, bundan sonraki süreçte elektrik kurumunun deneyim ve kapasitesinden yararlanılması gerektiğini de dile getirdi. Kıb-Tek’in ülkenin elektrik enerjisinin karşılanmasında önemli rolü olduğunu anlatan Şahali, düzenleyici denetleyici bir yapının gerekliliğine vurgu yaptı.

:::

Akansoy: “Hükümet KIB-TEK’i tasfiye etme üzerine kurulu bir politika yürütüyor”

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Asım Akansoy ise, UBP-DP hükümetinin Kıb-Tek’i tasfiye etmek üzerine kurulu bir politika yürüttüğünü iddia etti. Bu partilerin geçmişte de benzer tutumlar sergilediklerini dile getiren Akansoy, hükümetin bağımsız bir kuruluştan kapsamlı bir rapor hazırlatmak durumunda olduğunu, bu konunun sadece bir komite tarafından ele alınmasının yeterli olmadığını dile getirdi. Konuşmaların ardından toplantı gruplar arası mutabakatla tamamlandı.Genel Kurul’un sonraki birleşimi 31 Ekim Pazartesi günü olacak.



:::


Dinçyürek: "Bu proje değerli bir projedir"

Kürsüye çıkan Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi projesinin değerli olduğunu söyledi.

Dinçyürek, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın genel hatlarıyla bir çerçeve anlaşması olduğunu, bu anlaşmada karşılıklı olarak niyetlerin ortaya konulduğunu, bunu da desteklediğini belirtti.

Dinçyürek, Türkiye’de enterkonnekte sistemin 2 ağdan oluştuğunu belirterek, Türkiye’ye 154 kilovattan bağlanılacağını söyledi.

“Ülkedeki enerjinin doğru planlanması konusunda gösterilen hassasiyeti memnuniyetle karşılıyorum” diyen Dinçyürek, kamuoyunda, elektrik anlaşmasıyla Kıb-Tek’in göz ardı edileceği yönünde tartışmalar olduğunu da belirtti.

Söz konusu tartışmaların doğru olmadığını dile getiren Dinçyürek, Kıb-Tek’in yaptığı önemli işler olduğunu, bunların da devam edeceğini dile getirdi.

Enerjiyle ilgili yasa çalışmaları konusuna da değinen, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı döneminde Petrol Yasası hazırladıklarını ve bu yasanının tamamlandığını anımsatan Dinçyürek, yasanın ivedilikle meclise getirilmesinin faydalı olacağını belirtti.

Hakan Dinçyürek, KKTC’deki üretim maliyetlerinin, herkesin ihtiyaç duyduğu kadar ve istediği zaman elektrik enerjisi kullanabilmesi, halka uygun şartlarda elektrik tüketme hakkı sağlanabilmesi için gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

KKTC’deki elektrik maliyetlerinin birçok gelişmiş ülkenin üzerinde olduğunu söyleyen Dinçyürek,  enerji üretimi, çevre ve insan sağlığı konularına da değindi, bu konuda Kıb-Tek’e eleştiri yöneltti; Kıb-Tek’in çevre dostu olma konusunda atım atmadığını söyledi.

Hakan Dinçyürek, kabloyla elektrik gelmesiyle ülkede çevre dostu enerji tüketilmesinin yolunun açılacağını söyledi.

Dinçyürek, yaklaşık 3 aydır Güneyle enterkonnekte sistemin çalıştığına işaret ederek, Güneyle bu sistemi kurarken, lisansların ve izinlerin konuşulmadığını, Mecliste de bu konuda gündem oluşturulmadığını da belirtti.


 

Bu haber toplam 2249 defa okunmuştur