1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İşte 'YANGIN' toplantısından çıkan kararlar
İşte YANGIN toplantısından çıkan kararlar

İşte 'YANGIN' toplantısından çıkan kararlar

Cumhurbaşkanlığı’nda, yangınla ilgili tüm birimleri içeren geniş katılımlı koordinasyon toplantısı tamamlandı.

A+A-


Cumhurbaşkanlığı’nda, yangınla ilgili tüm birimleri içeren geniş katılımlı koordinasyon toplantısı tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısıyla, olası yangın tehlikelerine ilişkin hazırlıkların ve eksikliklerin ele alındığı toplantı, bir buçuk saat sürdü.

Toplantıda, yangın tehlikesine karşı yürütülecek çalışmalar ve alınması gereken önlemler değerlendirilerek somut kararlar alındı. Toplantıda alınan kararlar, yarından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantının tamamlanması ardından, yangın felaketi riskine karşı yarın itibarı ile uygulanacak önlemleri ve tamamlanacak eksikliklerin neler olduğunu açıkladı.

Yangınla mücadele konusunda, araç gereç ve insan gücü konusunda bazı eksiklikler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, ancak bunların hızla tamamlanması yönünde gerekenlerin hükümet tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “En ciddi eksikliğimiz, bir kriz merkezi oluşturularak olası bir yangın felaketine karşı müdahalenin nasıl koordine edileceğinin henüz tamamlanmamasıdır” dedi.

“TÜZÜK VAR, UYGULAMA YOK”

Bu konuda 2013 yılında hazırlanan bir tüzüğün olduğunu ancak orada öngörülen mekanizmanın hayata geçirilmediğini belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle devam etti:

“Yangın felaketleri karşısında farklı birimler arasındaki koordinasyonun nasıl sağlanacağı ile ilgili 2013’te bir tüzükle kararlaştırılan mekanizma, yarından itibaren çalışmaya başlayacak.”

Yangınla mücadele konusunda bilgi toplama ile sevk ve idarenin tek merkezden yapılmamasının da ciddi bir eksiklik olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Tüzük ve altyapısı hazır, ancak uygulama eksik. Söz konusu tüzükte görevlendirilen koordinasyonun sağlayıcıları, kurulun başkanı ve üyeleri, yarından itibaren süratle hazır hale getiriliyor. Teknik sorunlar da yarından itibaren çözülecek. Bu toplantıda ele aldığımız böyle büyük bir eksiğin giderilmesi yönünde Sayın Başbakan’ın adım atması son derece önemlidir” dedi.

ARAÇLARDAKİ VE UYARI SİSTEMİNDEKİ ARIZALAR, HEMEN GİDERİLECEK

Yangınla mücadele için mevcut araçların bazılarının bakıma ihtiyacı olduğunu da açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hortumu delik, vanası bozuk itfaiye araçları var. Bu eksiklikleri de ayrıntılarıyla ele aldık. Hepsi çok hızlı bir şekilde giderilecek” dedi.

Ormanların yangın tehlikesine karşı erken uyarı  sistemi çerçevesinde gözetleyen 16 kameralı bir erken uyarı ve gözlem sistemi olduğunu, ancak kameraların da çalışmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu da büyük ve çok ciddi bir eksikliktir. Kameralar ve bu sistem de süratle tamir edilecek, hemen devreye girecek” şeklinde konuştu.

Yangınlara havadan müdahalenin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki yangın helikopterlerinden birinin KKTC’de konuşlanması yönünde çalışmaların yürütüldüğünü geçtiğimiz günlerde Sayın Büyükelçi ile değerlendirmiştik. Ardından hükümetin de bu yönde girişimleri oldu. Olası yangın durumlarında çok hızlı bir müdahale imkanı verecek bu kararın, bir an önce hayata geçmesini bekliyorum.”

“3 FARKLI İHBAR HATTI BİRLEŞTİRİLECEK”

Yangına karşı 3 farklı ihbar hattı olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İtfaiye için 199, Orman Dairesi için 177 Sivil Savunma teşkilatı için de 101’i aramak gerekiyor. Halbuki bu hatların bire indirilmesi, hem bilgilerin tek merkezde toplanması hem de sevk ve idarenin daha etkin, hızlı ve sağlıklı yönetilmesi için çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu 3 farklı ihbar hattının tek bir merkeze yönlendirilmesi, kademeli olarak da tek bir yangın ihbar hattının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin bu yönde de süratle adım atmasının da gerekli olduğunu belirtti.

Ateşli piknik alanları dışında mangal yakılmaması, yakılan mangalların söndüğünden emin olunması için yurttaşların azami dikkati göstermesini isteyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Mangal keyfimizi, yüzyıllar içinde oluşan ortak servetimiz ormanlarımızın yok olacağı bir felakete çevirmemek için, özellikle bu mevsimde tüm yurttaşlarımın büyük hassasiyet göstermesini rica ederim. Hükümet bu konuda ateş yakmanın serbest olduğu piknik alanlarında kimsenin mangal keyfine engel olmadan, üzerine düşeni ciddiyetle yapacak ve denetimleri sıklaştıracak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kamu spotları ile radyo ve televizyonlardan yayınlanacak mesajlarla kamuoyunun yangın riskine karşı duyarlılığının sürekli geliştirilmesi ve yangına karşı toplumsal hassasiyetin ilerletilmesi için, hükümetin ilgili tüzük kapsamında oluşturacağı komitenin, hızlı bir şekilde çalışması gerektiğini de söyledi.

“GÖSTERİ AMAÇLI DEĞİL, GERÇEK TATBİKAT”

“Felaketi önleyebilmenin yolu, felakete hazırlıklı olmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle devam etti:

“Bu sadece araç gereçle olmaz. İnsan gücünü de eğitimi de ilgilendiriyor. Gidilip belli bir sahada sadece gösteri amaçlı ‘Biz hazırız size hazırlığımızı gösterelim’ mantığıyla yapılan tatbikatlarla olmaz. Hazırlıkla insan gücünü ve tatbikatla sahada yaşanmasını içeriyor. Temmuz ayı içinde Cumhurbaşkanlığı’nın vereceği talimatla, koordinasyon merkezlerini de içerecek bir şekilde, önceden bilinmeyen, gerçek bir yangın varmış gibi gerçek bir yangında nasıl davranılıyorsa öyle davranılacak bir tatbikat yapılacak.”

Bütün bu hazırlıkların bugünkü toplantıda karara bağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakanlığın söz konusu tüzük çerçevesinde başlayacağı çalışmalarla, tüm hazırlıkların yarın itibarı ile devreye gireceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yangını başlatmadan, felaketi yaratmama fikri ve tutumuyla hareket etmek büyük önem taşır. Tüm yurttaşlarımızın bu konuda büyük özen göstermesini rica ederim” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başlayan ve 11.30’da tamamlanan toplantıya, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Bumin Paşa, Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Sivil Savunma Başkanı Fatih Yarımbaş, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müdürü Gülden İlkman, Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Kazım Türkan, Sivil Savunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hakan Büyükçulha, İtfaiye Müdür Muavini Ahmet Özmenek, Sivil Savunma Koordinatörü Ali Gürtekin, Sivil Savunma Arama Kurtarma Şubesi Müdürü Cemal Betmezoğlu katıldı.

(TAK)

Bu haber toplam 3201 defa okunmuştur