1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'İnşaat' kaçak çıktı
İnşaat kaçak çıktı

'İnşaat' kaçak çıktı

“İnşaat yasalara aykırı kaçak ve ruhsatsız başlatıldı. Yaşanan çökme tesadüf değil”

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde çöken ve Cem Akkan isimli işçinin yaralandığı inşaat ile ilgili tespitlerini açıkladı:

 

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde önceki gün plaka beton dökümü sırasında çöken ve Cem Akkan isimli işçinin hafif yaralanmasına neden olan Levent Group’a ait inşaatın ‘kaçak’ olduğu ortaya çıktı.

Söz konusu inşaat ile ilgili projenin İnşaat Mühendisleri Odası Vize Bürosu’ndan vizelenmediği ve Lefkoşa Türk Belediyesi’nden de ruhsat alınmadığı belirlendi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, söz konusu inşaatın ‘yasalara aykırı kaçak ve ruhsatsız’ başlatıldığını dile getirerek, yaşanan çökmenin ‘tesadüf’ olmadığını vurguladı.
Aysal, yapılan inşaat faaliyetinin  kaçak olduğunu belirterek, “Proje, 21/2005 sayılı yasaya aykırı olarak İnşaat Mühendisleri Odası Vize Bürosu’ndan da vizelenmemiştir” dedi.
Proje ile ilgili yapılan araştırmada planlama makamına başvurulduğu fakat daha onay aşamasına gelmediği ve Lefkoşa Türk Belediyesinden ruhsat alınmadığının tespit edildiğini dile getiren Aysal, ilgili makamların kaçak başlatılmış inşaatı durdurması gerektiğine dikkat çekti.
Aysal, yasal mevzuat içerisinde gerekenin bir an önce yapılmasının şart olduğunu da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan olay inşaat mühendisinin inşaatın tüm safhalarını, yapı malzemelerini ve özellikle taşıyıcı bir sistem olan kalıp sisteminin doğruluğu ile sağlamlığını kontrol ederek onaylamasının önemini gözler önüne sermiştir”
Aysal, 2014 yılı Ocak ayından itibaren LTB sınırları içerisinde yapı denetiminin başlatılmış olmasına rağmen  ilgili firmanın gerekli işlemleri yapmadan inşaatın başlatılmasının ‘kabul edilebilir’ olmadığını vurguladı.

“Soruşturma başlatılacak”

İnşaat Mühendisleri Odası’nın bağlı olduğu mevzuat çerçevesinde gerekli soruşturmayı başlatacağını açıklayan Aysal, meydana gelen çökmenin sebep ve sonuçlarının tespitine yönelik de ilgili makamlarla birlikte çalışma yapmaya hazır olduklarını duyurdu.


“Yapı denetimi yasal statüye geçmeli”

Aysal, yıllardır yasallaştırılması için mücadele verdikleri yapı denetiminin yasal statüye oturtulmasının önemine dikkat çekerek, aksi halde bu ve benzeri olayların yaşanmasının kaçınılmaz olacağını vurguladı.
Lefkoşa Türk Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası ve paydaşların katılımı sonrası başlatılan yapı denetimlerinin, en erken zamanda ülke geneline yayılması gerektiğini kaydeden Aysal, “İnşaat  mühendisi sahada olmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1447 defa okunmuştur