1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İçişleri Bakanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü bütçeleri onaylandı…
İçişleri Bakanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü bütçeleri onaylandı…

İçişleri Bakanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü bütçeleri onaylandı…

Uluçay: “Vatandaşlık konusunda siyasetçinin yorumuna yer vermeyecek bir yasa öngörüyoruz”

A+A-

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 181 milyon 561 bin 773 TL olarak öngörülen İçişleri Bakanlığı bütçesi ile 198 milyon 393 bin 470 TL olarak öngörülen Polis Genel Müdürlüğü bütçelerini oy çokluğuyla kabul ederek dünkü çalışmalarını tamamladı.
Genel Kurul bugün Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçelerini ele alacak ve 2015 yıl bütçesinin genelini oylayacak.
Böylece Meclis Genel Kurulu’nun 8 Aralık’tan beri hafta sonları hariç aralıksız sürdürdüğü 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri tamamlanacak.

Çakıcı: “Cezaevinde yaşam koşulları sağlıklı değil”

İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, sık sık yapılan afları eleştirerek, sistem düzeltilmediği takdirde her zaman af yapılması gerekeceğine dikkat çekti.
Denetimler olmadığı sürece, af kapsamının devam edeceğini belirten Çakıcı, son affı aile konusunu kapsadığı için desteklediklerini vurguladı.
Sanayi Bölgesi’nde önceki gün yaşanan su baskını olayına değinen Çakıcı, su bendiyle ilgili yapılan işlemle ilgili LTB’ye heber verilmemesini anlayamadığını söyledi.
Neden LTB’ye haber verilmediğini soran Çakıcı, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diledi. Çakıcı, bu tür olaylarda istişare içinde çalışılması gerektiğine işaret etti.
Lapta Belediyesi’nden işten çıkarılanlar konusuna da değinen Mehmet Çakıcı, Belediyeler Yasası’yla ilgili çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Yasada yapılacak çalışmayla, “seçim öncesi işe alınma ve sonrasında işten çıkarılmanın” önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, diğer belediyelerde yaşanan sorunlara da değindi.
Konuşmasında Şartlı Tahliye Kurulu’na da değinen Mehmet Çakıcı, kurula bu haliyle karşı olduklarını, kurulun bazı kararlarının adil olamayabileceğini, bu sebeple de kriterlerinin yeniden belirlenmesi önerisinde bulundu.
Çakıcı, Cezaevi’nin yaşam koşullarının sağlıklı olmadığını ve atıl durumda bırakıldığını ileri sürerek, her türlü suçluların aynı cezaevinde yer almasının doğru olmadığını söyledi.
Çakıcı, gardiyanların sıkıntılarının olduğunu belirterek, greve gitmeyen gardiyanların cezalandırılmasını eleştirdi.
Çakıcı, uyuşturucu bağımlılarının tedavi görmeden hapse atılmasını insanlık suçu olarak niteleyerek, bunun önüne geçilmesini istedi.

Saner: “Su baskını trajikomik”

Çakıcı’dan sonra söz alan UBP Mağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde yaşanan su baskınına değinerek, yağmur yağmadan sel basması olayını “trajikomik” olarak niteledi.
Saner, medyada bu konuda yer alan haberleri ve Karayolları Dairesi’nin açıklamasını okudu.
Bakanlık tarafından Ülkesel Fiziki Plan’la ilgili hazırlık çalışmaları yapıldığını ifade eden Saner, plan içerisinde bazı sıkıntılar olduğunu düşündüklerini söyledi.
Saner, bu planın daire dışındaki kişiler tarafından hazırlanmasını eleştirdi.
Cezaevinin yetersiz olduğunu ve ülkede yeni cezaevine ihtiyaç duyulduğunu belirten Saner, yeni cezaevinin dünya konjonktürüne uygun yapılmasını istedi.
 

Gündüz: “1875 dernek var, çoğu tabela derneği”

DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, bütçeleri olmayan kaymakamlıkların yaşadığı sorunlara değindi.
Gündüz, kaymakamlıkların olay olmadan önlem almak zorunda olduğunu, ancak sel felaketi gibi olaylarda ilgili makine ve teçhizatların diğer kurumlardan karşılandığını anlattı.
Güzelyurt’un yıllardır merkezden yönetildiğini söyleyen Gündüz, “Biz artık yerelden yönetilmek istiyoruz” dedi.
Gündüz, ülkede 1875 dernek bulunduğunu söyleyerek, bunların çoğunun tabela derneği olduğunu, dernekler, birlikler ve kulüpler konusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Gündüz, Muhaceret Yasası’na bağlı olarak bir de sicil affı çıkarılması gerektiğini belirtti.
 

Uluçay: “750 milyon TL belirlendi, 250 milyon TL ayrıldı”

Konuşmaları yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay dile getirilen öneri ve eleştirilerin çalışmalarında ışık tutacağını kaydetti.
Dile getirilen konulara cevap veren Uluçay, yabancıların taşınmaz mal edinmelerine ilişkin prosedürü kolaylaştırdıklarını, güvenlik soruşturması süresini çok aşağılara çektiklerini, bu yıl içerisinde yapılan başvuruların tamamını sonuçlandırdıklarını söyledi.
Uluçay, 10 bakanlığın gerçekleştirmeyi amaçladıkları yatırım için bütçe çalışmalarında 750 milyon TL bütçe belirlediğini ancak Maliye’nin bütçe disiplinini de gözeterek 250 milyon TL bütçe ayırdığını bildirdi.
Bakan Uluçay, kırsal kesim arsaları konusunda ise alt yapısı tamamlanan kırsal kesim arsalarına yöneldiklerini, geçmiş 4 yılda verilen arsaların yüzde 70’inin alt yapısının olmadığını vurguladı.
Uluçay, yaklaşık 200 alt yapısı hazırlanmış arsa yaratıldığını, bunların yakında dağıtılacağını, geçmişte verilen 500’ü aşkın arsanın alt yapısı için de kaynak ayrıldığını kaydetti.

Belediyelere daha şeffaf yapı

Yerel yönetimlere değinen Uluçay, belediyelerin daha özerk ve şeffaf bir ortama taşınabilmesi için yasa tasarısı hazırladıklarını ve komiteye sunduklarını belirterek, yasayla belediyelerin daha şeffaf bir yapıya kavuşturulmuş olacağını söyledi.
Bakan Uluçay belli başlı köylerde bazı projeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini, kırsal kesim arsası dağıtılamayacak köylerde arsalara elektrik altyapısı koyma düşünceleri bulunduğunu anlattı.

2015’te av çalıştayı

Uluçay, av konusunda 2015 yılı içinde bütün paydaşlarla bir çalıştay yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına taşınması çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı Uluçay, Muhaceret Yasası’nın oy birliğiyle ailelerin birleştirilmesi amacıyla yapıldığını, kendilerine gelen taleplerin de bu yönde olduğunu, bu nedenle yasanın dar kapsamlı tutulduğunu söyledi.

“Siyasetçi yorumuna yer vermeyecek bir vatandaşlık yasası”

Uluçay, vatandaşlık konusundaki yasa tasarısının bitme aşamasında olduğunu, siyasetçinin yorumuna yer vermeyecek bir yasayı öngördüklerini anlattı.
Teberrüken Uluçay, e-devletin en hazır konusunun e-kimlik olduğunu, e-kimliği e-imzasız olarak bütün altyapısıyla vermeye hazır durumda olduklarını söyledi.
Uluçay, Cezaevi güvenliği konusunda birtakım adımlar attıklarını, Şartlı Tahliye Tüzüğü ile ilgili çalışmaların yakında tamamlanacağını, yeni Cezaevi konusunda ihaleyi KKTC’de yapmak amacıyla projeyi 2014’te gerçekleştirmediklerini bu veya başka bir formülle 2015 yılında hayata geçireceklerini belirtti.

Polis Genel Müdürlüğü bütçesi

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın konuşmasının ardından İçişleri Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı ve Polis Genel Müdürlüğü bütçesine geçildi.
Polis Genel Müdürlüğü bütçesinde ise söz alan milletvekili olmadığı için doğrudan oylamaya geçildi ve oy çokluğuyla kabul edilerek toplantı tamamlandı.

(tak)

Bu haber toplam 1637 defa okunmuştur