1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İçişleri Bakanı Uluçay YENİDÜZEN'e konuştu
İçişleri Bakanı Uluçay YENİDÜZENe konuştu

İçişleri Bakanı Uluçay YENİDÜZEN'e konuştu

İçişleri Bakanlığı’nın kırsal kesim arsası dağıtımında ‘yasa’ ve ‘alt yapı’ vurgusu…

A+A-

İçişleri Bakanlığı, bugüne kadar alt yapısı tamamlanmış 241 kırsal kesim arsasını ‘yasa gereği puanlama sistemine göre hak sahiplerine’ dağıttığını açıkladı. YENİDÜZEN’e konuşan İçişleri Bakanı Uluçay, arsaların ‘yasa gereği puanlama sistemiyle’ dağıtıldığına vurgu yaparken, ‘alt yapısız arsa dağıtılmayacağının’ da altını çizdi…


Meltem SONAY

İçişleri Bakanlığı, bugüne kadar alt yapısı tamamlanmış 241 kırsal kesim arsasını yasa gereği puanlama sistemine göre hak sahiplerine dağıttı.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay kırsal kesim arsalarının dağıtımının değiştirilmiş şekliyle 63/2007 sayılı Konut Edindirme Yasası ve tüzüklerin getirdiği hükümler uyarınca, ‘puanlama’ sistemine göre yapıldığının ve hak sahipleri arasında ayrım yapılmadığının altını çizdi.
Alt yapısı hazır olamayan yerlerin dağıtılmayacağına ilişkin, göreve geldiği günden bu yana yaptığı açıklamaları hatırlatan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, bu kapsamda geçtiğimiz yıl Nisan ayında 13 köyde yasa gereği toplu dağıtım için ilana çıkıldığını anımsattı.
İlanların yine yasa gereği 1 ay askıda kalmasının ardından müracaatların alındığını kaydeden Bakan Uluçay, “Bugün itibarıyla 13 köyden 7’sini tamamladık” şeklinde konuştu.

“Yasa gereği, puanlama sistemine göre dağıtıldı… Hak sahipleri arasında ayrım yapılmadı”
Alt yapısı hazırlanmış 240 kırsal kesim arazisinin yasa gereği, puanlama sistemine göre, puanları hesaplanarak belirlenen hak sahiplerine dağıtıldığını altını çizen Bakan Uluçay, hak sahiplerinin belirlenmesinde yasada belirlenen puanlama sistemine göre gidildiği ve hak sahipleri arasında kesinlikle ayrım yapılmadığına vurgu yaptı.

“Arsa sayısı 90’dan 241’e çıkarıldı”
“Yola çıktığımız zaman bu 7 köyde alt yapısı hazır olan elde mevcut kırsal kesim arsası 90 adetti” diyen Bakan Uluçay, süreç içerisinde, az kaynak gerektirecek alt yapısı müsait yerlerin de dahil edilerek arsa sayısının 90’dan 240’a çıkarıldığını belirtti.
Bu arsaların alt yapısı için 700 bin TL’ye yakın yatırım yapıldığını ifade eden İçişleri Bakanı Uluçay, en başta konan hedef doğrultusunda, ‘Alt yapısı hazır olmayan yerleri dağıtmayacağız, mutlak surette alt yapılarını hazır hale getirip öyle dağıtacağız” politikasını hayata geçirmiş olduklarını belirtti.
Uluçay, bölgedeki gençlerin, bölgelerinde ikametlerini sağlamak ve ekonomik aktivitenin o bölgelerde daha canlı olabilmesi açısından hayata geçirilmiş olan kırsal kesim projesini, kırsal nüfusu da orada tutarak sonuçlar elde edebilmek amacıyla bu adımların atıldığını kaydetti.

“Sürecin uzama neden alt yapı hazırlıkları”
Kırsal kesim arsalarının dağıtılması sürecinin uzamasının nedeninin alt yapı hazırlıkları olduğuna işaret eden Bakan Uluçay, geriye kalan 6 köyde de çalışmaların devam ettirilip sonuçlandırılacağını ifade etti.

“Eski hükümetin dağıttığı arsaların alt yapısına 1 milyon 300 bin TL yatırım”
Geçmiş hükümet döneminde kırsal kesim arsası olarak dağıtılan ancak alt yapısı hazır olmayan 480 arsanın alt yapısına dönük yatırımlar yapıldığını da belirten Bakan Uluçay, bu 480 adet arsanın elektrik, stabilize yol ve su alt yapıları için 1 milyon 300 bin TL yatırım yapıldığını da açıkladı.

“Alt yapısı hazır olmayan arsaların dağıtımı söz konusu olamaz”
Bütçe olanakları el verdiği ölçüde alt yapısı olmayan yerlerin, alt yapılarının tamamlanması çalışmalarının devam edeceğini de belirten İçişleri Bakanı Uluçay, bundan sonra da alt yapısı hazır olmayan arsaların dağıtımının söz konusu olmayacağının, politikalarının bu doğrultuda süreceğinin altını çizdi.

7 köyde, 241 kişiye kırsal kesim arsası

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz ay itibarıyla bazı köylerde hak sahiplerine kırsal kesim arsası dağıttı.
İçişleri Bakanlığı Konut Edindirme Birimi, Aralık ayı içerisinde Dağyolu ve Yıldırım köylerinde, geçtiğimiz hafta sonu da Geçitkale, Yenierenköy, Gaziköy ve Dikmen köylerinde kura usulüyle hak sahiplerine kırsal kesim arsası dağıttığı.
Dağıtılan kırsal kesim arsalarından 13’ü Dağyolu, 6’sı Yıldırım, 44’ü Türkmenköy, 53’ü Geçitkale, 44’ü Dikmen, 33’ü Yenierenköy ve 48’i Gaziköy’deydi.

Seçim yasaklarına takıldı…
Seçim yasakları nedeniyle Serdarlı, Büyükkonuk, Mutluyaka, Psaşaköy, Ötüken ve Aygün köylerinde arsa dağıtımı askıya alındı.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay seçim yasaklarının ardından bu köylerde de alt yapıları tamamlanan arsaların dağıtımının yasa uyarınca yapılacağını belirtti.

İki ay içerisinde sözleşme imzalanmalı
Hak sahibi kişilerin iki ay içerisinde arsa satış bedellerinin en az yüzde 20’sini yatırarak Devlet Konut Edindirme Birimi ile sözleşme imzalaması gerekiyor.
Buna göre, sözleşme yapmayan kişilerin hak sahipliği geçersiz sayılacak. Sözleşme imzalayan hak sahiplerinin, bir yıl içinde inşaatlarına başlaması da yasa gereği.

---------

Konut Edindirme Yasası ne diyor?

Amaç, ‘Oturmaya elverişli bir konutu olmayan yurttaşlara temin etmek’
Değiştirilmiş şekliyle 63/2007 sayılı Konut Edindirme Yasası amacında açıkça, KKTC’de ikamet eden veya yurt dışında ikamet edip kesin dönüş yapacak, kendisinin, eşinin veya velâyeti altındaki çocuklarının, oturmaya elverişli bir konutu olmayan yurttaşları, mortgage sistemi ile satış veya uzun süreli icar yöntemiyle sağlık koşullarına uygun, sağlam, ucuz ve kaliteli birer konut sahibi yapmak veya bu kişilere oturmaya elverişli konut temin etmek veya konut yapımı için arsa veya arazi temin etmek olduğu belirtiliyor.

Kırsal Kesim arsası hak sahipliği için aranan nitelikler neler?

Yasaya göre, kırsal kesim arsası hak sahibi olmak için aranan nitelikler arasında, KKTC yurttaşı olmak, 20 yaşını doldurmuş olmak veya 20 yaşından küçük olması durumunda evli olmak,
kendinin, eşinin veya çocuklarının oturmaya elverişli tapulu bir konutu olmaması ve/veya konut yapmaya elverişli arsası ve/veya arazisi olmaması ve kendi başına bir konut yapmasına olanak sağlayacak düzeyde geliri ve mali imkanı olmaması bulunuyor.
        
Mahkeme emriyle mecburi satış dışında konutunu ve/veya konut yapmaya elverişli arsasını ve/veya arazisini Yasa kuralları uyarınca konut edinmek için yapacağı başvuru tarihinden önceki beş yıllık sürede satış, hibe veya benzeri şekilde devretmemiş olması,
Sözleşme ile taksit yöntemiyle konut ve/veya arsa satın almamış olmamak, KKTC’de ikamet etmek, KKTC yurttaşı olup da yurt dışında yaşayanların ise kesin dönüş yapacağını yazılı beyan etmesi de aranan nitelikler arasında.

Kırsal kesim arsası hak sahibi olmak için, bu Yasa veya bu Yasa ile yürürlükten kaldırılan Sosyal Konut Yasası veya Hali Araziler (İcarlama ve Yönetim) Yasası uyarınca konut ve/veya kırsal kesim arsası almamış olmak da gerekiyor.

Puanlama nasıl yapılıyor?

İçişleri Bakanlığı’nca ilan etmesinin ardından, ilanın asılı kaldığı bir ay süre içerisinde Konut Edindirme Birimi müracaat kabul ediyor.
Konut Edindirme Birimi’nde, ‘Konut Edindirme İdaresi’nce yasanın ilgili maddesi uyarınca müracaatların değerlendirilmesinin ardından ‘hak sahipleri’ saptanıyor.
Hak sahiplerinin puanları, Konut Edindirme Yasası tahtındaki ilgili tüzük uyarınca belirleniyor.

Bu haber toplam 5038 defa okunmuştur