1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. HUZURA DİNAMİT!
HUZURA DİNAMİT!

HUZURA DİNAMİT!

Lefkoşa’nın en işlek caddesine 2 ayrı düzenek halinde hazırlanmış 12 adet dinamit lokumu yerleştirildi, ülke 'bomba' gerginliği yaşadı. Bölgedeki kamera kayıtlarını inceleyen polis henüz kimseyi tutuklamadı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Lefkoşa’nın göbeğine kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından dinamit yerleştirildi.
Başkentin en işlek caddesine yerleştirilen 2 ayrı düzenek halinde hazırlanmış 12 adet dinamit lokumu dün sabahın erken saatlerinde Lefkoşa Türk Belediyesi Temizlik Şubesi çalışanları Menderes Gürburak ve Abut Biricik tarafından bulundu.
Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi duvarı ile Londra Temizleme Evi’nin ara sokağında çöp bidonunun yanında bulunan dinamitlerin KKTC bayrağına sarılı vaziyette olduğu ortaya çıktı.
Dinamitlerin tespit edilmesi nedeniyle polis ekipleri bölgeyi trafiğe kapattı, geniş güvenlik önlemleri aldı.
Abdi İpekçi Caddesi üzerinde dün sabah saat 06.57 sıralarında yaşanan olay sonrasında polis ekipleri bölgede yaya geçişine de izin vermedi, deyim yerindeyse kuş uçurtmadı.
Korku ve paniğe neden olan olay sonrasında bulunan dinamit lokumları bomba imha ekipleri tarafından etkisiz hale getirilerek, incelenmek üzere Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne götürüldü.
Polisler ekiplerinin yapacağı araştırma ve incelemenin ardından dinamit lokumlarının imha edileceği açıklandı.

‘Dinamitlerin 15 Eylül’de konulduğu’ iddiası…
Öte yandan çöp kutusunun yanında KKTC bayrağına sarılı vaziyette bulunan dinamitlerin bölgeye 15 Eylül’de bırakıldığı da iddialar arasında yer alıyor.
Belediyenin temizlik ekipleri tarafından 2 gün sonra bulunduğu sanılan dinamitlerin olduğu bölgenin ise Lefkoşa’nın en işlek caddelerinden biri olması ve okula çok yakın bir yere bırakılması da dikkat çekiyor.

Uçurum ve Coşkun da inceleme yaptı
Olayın duyulmasının ardından Cürümleri Önleme Şubesi (CÖŞ) Amiri Ömer Uçurum ve Adli Şube Amiri Arslan Coşkun bölgeye gelerek incelemede bulundu.
Bölgeyi ablukaya alan polis ekipleri, bölgedeki iş yerlerinin güvenlik kamera kayıtlarını mercek altına aldı.
Londra Temizleme Evi’nin güvenlik kamerası görüntülerini temin eden ekipler, ipucu bulabilmek için iz peşine düştü.
Polislerin dünkü güvenlik kameraları kayıtlarını incelediği ancak hiçbir sonuç elde edemediği de dinamitlerin 15 Eylül’de bırakıldığı iddiasını güçlendiriyor.

Bölge halkından bilgi alındı
Olayın yaşanmasının ardından bölge halkından bilgi toplanılmaya çalışıldı.
Polisler, topladıkları bilgiler ile dinamit düzeneklerini çöp içerisine yerleştiren kişi veya kişilerin kim olduklarını bulmaya çalıştı.

1 çalışanın ifadesi alındı
Öte yandan kamera kayıtlarını inceleyen polis ekipleri temizleme evinde çalışan bir kadının önceki gün saat 16.30 sıralarında dinamit düzeneklerinin bulunduğu çöp kutusuna, çöp poşeti bıraktığını gördü.
Bunun üzerine söz konusu çalışan çöp kutusu içerisinde hangi poşetin kendisine ait olduğunu polis ekipleri göstererek, bilgi verdi.
Daha sonra polis ekipleri, ilgili çalışanın ifadesine başvurdu.

 

Bombayı bulan belediye çalışanları konuştu: “Bombadır diye şaka yaptık, doğru çıktı…”

LTB Temizlik Şubesi’nde görevli Menderes Gürburak, dün sabah saatlerinde temizlik rotasını aldıklarını ve ilk noktadaki çöpleri almalarının ardından dinamitlerin bulunduğu Abdi İpekçi Caddesi üzerinde Londra Temizleme Evi’nin olduğu noktaya yöneldiklerini söyledi.
Gürburak, temizleme evinin olduğu duvarın kenarında ot ve ev tipi yığınların yerde atılı olduklarını gördüklerini belirtti.
Bir kepçe çöpü aldıktan sonra ikinci kepçe çöpü almaya yöneldiklerinde KKTC bayrağının olduğu plastik borunun kepçenin arasına sıkıştığını ifade eden Gürburak, bu sırada çalışma arkadaşı Abut Biricik’in bayrağı aldığını kaydetti.

“2 adet siyah elektrik bant yapıştırıcısına sarılmıştı”
Gürburak, Biricik’in bayrağı almasının ardından bayrağın açıldığını ve 2 adet siyah elektrik bant yapıştırıcısına sarılmış üzerinde sarı maddelerin ayaklarının içerisine düştüğünü dile getirdi.
Bu sırada Biricik’in söz konusu maddeleri her iki eline alarak şaka olarak “Usta bak bomba buldum” dediğini anlatan Gürburak, “Arkadaşımın elindeki şeylere baktığımda bomba olduğunu anladım. Dinamit lokumlarından birinin kağıdı yırtıktı. Elimi sürdüm gerçekten bomba olduğunu anladım. Hemen aldığımız yere koyduk. Geri çekildik” dedi.

“Çok korktuk…”
Gürburak, çok korktuklarını anlattı.
20-30 cm arasında dinamitlerin üzerinde fitil olduğunu gördüklerinden bahseden Gürburak, polisi aradıklarını ve kısa süre içerisinde polis ekiplerinin olay yerine geldiğini kaydetti.
Gürburak, polis ekiplerinin yaptıkları incelemenin ardından bomba imha ekibinin bölge geldiğini kendilerinin de olay yerinden ayrıldığını aktardı.
Yaklaşık 20-25 dakika sonra polislerin kendilerini arayarak durumdan haberdar ettiklerini söyleyen Gürburak, Adli Şube Amirliği’ne giderek burada ifade verdiklerini dile getirdi.

“Dinamitler ayaklarımın içerisine düştü”
Dinamiği bulan diğer belediye çalışanı Abut Biricik ise yaşananları anlattı.
Çöpleri aldıkları sırada KKTC bayrağının çöp kepçesine sıkıştığını gördüğünü söyleyen Biricik, bu sırada bayrağı almak istediğini kaydetti.
Biricik, bayrağı çekerken iki parça dinamitin dizlerinin arasına düştüğünü, bayrağı duvarın kenarına koyduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Ben ustama dönerek bak bomba buldum dedim. Şaka yaptım. Hayatımda bomba görmedim. İki ayrı yere sarılmış düzenek vardı. Bomba olduğunu anladık. Hemen yere bıraktık ve polisi aradık. Korku dolu anlar yaşadık. Kepçe sıkıştırsa belki de patlayabilirdi…”

Dinamitler ülkeye nasıl giriyor?

Taş Ocakları Birliği Başkanı Metin Uluğ: “Polis ve Patlayıcı Madde Müfettişliği gözetiminde ülkeye giriyor”

Öte yandan YENİDÜZEN, dinamitlerin ülkeye nasıl ve hangi koşullarda girdiğini araştırdı.
Taş ocaklarının talebi doğrultusunda limanlara gelen dinamitlerin Polis ve Patlayıcı Madde Müfettişliği ekiplerinin denetimi doğrultusunda ülkeye giriş yaptığını söyleyen Taş Ocakları Birliği Başkanı Metin Uluğ, söz konusu dinamitlerin Değirmenlik bölgesindeki merkezi depolara yerleştirildiğini kaydetti.
Uluğ, depolara yerleştirilen dinamitlerin sayımlarının yapılmasının ardından orada bulunan ve her taş ocağı işletmesi için ayrılan depolara ayrı ayrı yerleştirildiğini dile getirdi.
Stokun belli olduğunu ve kullanılan dinamitlerin özel bir deftere kayıt edildiğini ifade eden Uluğ, taş ocakları işletmelerinde yine Polis ve Patlayıcı Madde Müfettişliği gözetiminde dinamitlerin patlatıldığını aktardı.
Uluğ, bir patlamada 20 veya 30 kilo dinamit kullandığını da söyleyerek, “Dinamitler aslında ateşleme için kullanılır. Esas patlayıcı aleminyüm nitratı ateşlemek için kullanılıyor. Zaten dinamitler aşırı kullanılmıyor” dedi.
Uluğ ayrıca dün yaşanan olayın ardından polis ekiplerinin dinamit depolarına gelerek sayım yaptığını sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 5504 defa okunmuştur