1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Haspolat arıtma tesisinde süresiz grev başlıyor
Haspolat arıtma tesisinde süresiz grev başlıyor

Haspolat arıtma tesisinde süresiz grev başlıyor

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı EMEK-İŞ , Haspolat arıtma tesisinde süresiz grev başlatıyor.

A+A-

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı EMEK-İŞ , Haspolat arıtma tesisinde süresiz grev başlatıyor.

EMEK-İŞ Başkanı Koral Aşam’ın konu ile ilgili açıklama şöyle:

Bilindiği üzere DEV-İŞ kurulduğu günden günümüze özel sektörde sendikal örgütlülüğü geliştirmeyi kendine şiar edinmiş bir İşçi Federasyonudur. Bu anlamda, ülkemizde özel sektörde patronaj sisteminden dolayı örgütlülüğün çok zor olduğunu ama çalışanların birliği ve kararlılığı sağlandığı takdirde imkânsız olmadığının bilinci ile federasyona bağlı sendikalarıyla birlikte örgütlenme çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

DEV-İŞ’e bağlı EMEK-İŞ sendikası bu bilinçle hareket edip, yıl içinde tüm zorluklara ve işverenin direncine rağmen, Haspolat’ta iki topluma da atık su arıtma hizmeti veren yabancı sermaye (Alman) WTE Wassertechnik GmbH şirketinde örgütlülüğünü tamamlayıp TİS imzalamıştır. Fakat TİS’in imzalanmasından sonra işverenin çalışanlar üzerindeki baskısı giderek artmış ve işyeri temsilcimiz ve aynı zamanda EMEK-İŞ yönetim kurulu üyesi olan bir çalışan hedef olarak belirlenmiştir.

2 Eylül günü kendisinin direkt dahlinin olmadığı bir tartışma gerekçe gösterilerek TİS’e aykırı olarak işverenin tek taraflı kararıyla süresiz olarak işten uzaklaştırılmıştır. Sendikamız bu durumun kabul edilir olmadığını belirterek derhal ilgili TİS maddeleri doğrultusunda hareket edilmesi için 5 Eylül gününe kadar uzlaşı zemini aramış karşılık bulamadığı içinde, 5 Eylül günü 2 saatlik uyarı grevi gerçekleştirmiştir. Disiplin kurulunun en erken zamanda oluşturulup ilgili yönetmeliğin ve ceza cetvelinin oluşturulması konusundaki ısrarımız karşısında Kıbrıs’ta yetkili temsilcileri olmasına rağmen, yetkili kişinin Almanya’dan geleceğini ve hemen gelemeyeceğini belirtmeleri üzerine sendikamız uzlaşmacı bir tavır sergileyerek iki hafta gibi makul bir süre içinde hiçbir eylem yapmamıştır. 20 Eylül günü ilgili şahsın gelmesinin ardından takip eden 3 gün boyunca kısır döngü içinde toplamda 15 saat havanda su dövülmüş ve işverenin sendikamıza şantaj niteliğinde yapmış olduğu teklif karşısında esas amaç su yüzüne çıkmıştır.

İşveren, sendikamızın işyeri temsilcisi ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan çalışanı, mesnetsiz gerekçeler ve tek taraflı işveren kararı ile süresiz uzaklaştırmada tutmak sureti ile rehin almış ve ilgili şahsın işe başlamasının ön koşulunun disiplin kurulu yönetmeliğinde tek taraflı işten atma yetkisinin işverene verilmesi olduğunu belirtmiştir.

Sendikamız tabi ki bu şantaja boyun eğmemiş ve en geç 26 Eylül pazartesi, ilgili çalışanın işe başlamasını ve TİS’e uygun olarak disiplin kurulunda konunun objektif olarak değerlendirilmesini talep etmiş fakat işveren işten atma yetkisi kendilerine verilmediği takdirde ilgili çalışanın işe başlayamayacağında ısrar etmektedir.

Bu durumda, sendikamızın daha önceden bildirimi yapılmış olan süresiz grevi, pazartesi sabah 8.00 itibarı ile hayata geçirmekten başka çaresi kalmamıştır.

Aslında yapılmak istenen çok açıktır. Çalışanları tek taraflı işten atma yetkisi ile tehdit altında tutup, önce sendikayı hiçleştirmek ve ardından çalışanları sendikadan istifa ettirmek.

Fakat WTE Wassertechnik GmbH arıtma tesisindeki emekçiler, sendikaları ile birlikte örgütlü güçlerinin bilincinde ve emekçiler açısından olmazsa olmaz olan güvenceli çalışma haklarına ve yönetim kurulu üyesi ve çalışma arkadaşlarına pazartesi sabahı sonuna kadar sahip çıkacaklardır.

Bu haber toplam 1714 defa okunmuştur