1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GÜNDEM KOALİSYON
GÜNDEM  KOALİSYON

GÜNDEM KOALİSYON

Sandıktan hiçbir partiye tek başına hükümet kurma şansı çıkmaması, gözleri koalisyon ihtimallerine çevirdi. Seçimin galibi, birinci parti CTP önceliğin “program” olduğuna dikkat çekerken, DP yetkilileri de aynı görüşe işaret ediyor. UBP ise şimdilik kendi

A+A-

NAMİ: “UZUN SOLUKLU, İSTİKRARLI BİR HÜKÜMET…” Erken Genel Seçim sonuçlarına göre halkın CTP-BG liderliğinde yeni bir Hükümet için irade ortaya koyduğuna işaret eden CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, CTP-BG’nin ortaya koyduğu ve seçmen tarafından benimsenen reformları gerçekleştirecek ‘Uzun soluklu, istikrarlı bir Hükümet’in kurulması gerekliliğine işaret etti…

ARABACIOĞLU: “BAKANLIK SAYISI DEĞİL YAPILACAKLAR ÖNEMLİ” Oluşacak olası bir koalisyonda, bakanlık sayısından önce yapılacakların önemine işaret eden DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, bundan sonraki sürecin, vatandaşların istemleri doğrultusunda ilerleyeceğini ifade etti.

TATAR: “KOALİSYON KONUŞMAK İÇİN HENÜZ ERKEN” Genel Başkan İrsen Küçük’ün partinin bölünmesine seyirci kaldığını ifade eden UBP Milletvekili Ersin Tatar, koalisyon ihtimalleri ile ilgili ise henüz yorum yapmanın erken olduğu söyledi.

Meltem SONAY


CTP-BG’nin birinci parti çıktığı Erken Genel Seçim’in henüz resmi olmayan seçim sonuçlarının ‘koalisyonu’ işaret etmesi, ‘Koalisyon hesapları’nı da başlattı.
CTP-BG oluşacak Hükümet için ‘reformlar, uzlaşı ve istikrarı’ ön planda tutarken, DP-UG’de ‘Bakanlık sayısı’ hesaplarının yapıldığı iddiaları basına yansıdı.
Seçimde yaşanan şoku henüz üzerinden atamayan UBP ise koalisyonu düşünmek için ‘henüz erken’ diyor.

“Halk CTP-BG liderliğinde Hükümet iradesi koydu”
Erken Genel Seçim sonuçlarına göre halkın CTP-BG liderliğinde yeni bir Hükümet için irade ortaya koyduğuna işaret eden CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, seçmenin UBP’ye ise muhalefet görevi verdiğini kaydetti.
Halkın, partilerin seçim dönemlerinde ortaya koyduğu programlarının değerlendirmesini de ortaya koyduğuna işaret eden Nami, seçmenin CTP-BG’nin ortaya koyduğu programı benimsendiğini net bir şekilde ortaya koyduğuna vurgu yaptı.
Seçime katılım ve karma oy oranları ile ilgili ‘abartılı’ yorumlar olduğuna işaret eden Özdil Nami, olağanüstü bir durumun işaret edilip erken seçime gidildiğini ve %70 katılım oranının oldukça iyi bir katılım oranı olduğunu kaydetti.

“Halk, CTP-BG’nin net duruşunu benimsediğini ortaya koydu”
CTP-BG’nin Türkiye ile yapılan ekonomik protokol, yurttaşlık ve Kıbrıs Sorunu gibi konularda net duruş sergilediğinin altını çizen ve bu duruşun UBP ile taban tabana zıt olduğuna dikkat çeken Nami, halkın da seçim sonuçlarıyla UBP’nin duruşunu benimsemediğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

‘Uzun soluklu, istikrarlı bir Hükümet
Ülkenin istikrarlı bir Hükümete ihtiyacı olduğuna işaret eden Nami, seçim döneminde de CTP-BG’nin ortaya koyduğu ve seçmen tarafından benimsenen reformları gerçekleştirecek bir Hükümet’in oluşması gerektiğini kaydetti.
‘Uzun soluklu, istikrarlı bir Hükümet’in gerekliliğinin altını çizen Nami, oluşacak Hükümet’in tam bir uyum içinde çalışmasının önemine de vurgu yaptı.
“Oluşacak Hükümet ekonomik reform, sivilleşme ve Kıbrıs Konusu için uyum içinde çalışmayacaksa, CTP-BG de böyle bir Hükümet içinde olmaz” diyen Nami, CTP-BG’nin seçim sürecinde açıkladığı programının koalisyon için de esas olduğunun altını çizdi.

“Kişilerin beyanatlarının değil, partilerin kurumsal bazda yapacakları açıklamalar önemli”
Olası koalisyonlar üzerine parti yetkililerinin beyanlarının sorulması üzerine ise Nami, kişilerin beyanatlarının değil, partilerin kurumsal bazda yapacakları açıklamalarının, takınacakları tavırlarının önemli olduğuna işaret etti.
Halkın verdiği mesajın net olduğuna ve bu mesaja saygılı davranmak gerektiğine vurgu yapan Nami, ‘Oluşacak Hükümet’in Geçiş Hükümeti’nin yarattığı olumlu havayı devam ettirmesi ve Kıbrıs Konusu’nda da etkin olması gerektiği’ düşüncesini belirtti.

***

DP-UG Milletvekili Dr. Arabacıoğlu:
“Sayıdan önce yapılacaklar önemli”

DP-UG Lefkoşa Milletvekili, deneyimli siyasetçi Dr. Mustafa Arabacıoğlu, DP-UG içindeki toplantıların sürdüğüne işaret ederek, yetkili organların koalisyonla ilgili görüşmeleri devam ettirdiğini ve kararların da şekillenmeye başladığını ifade etti.

‘Kimi ödüllendirildi, kimi de cezalandırıldı”
Olgun, demokratik süreçte bir seçim yaşandığını belirten Dr. Arabacıoğlu, “Herkesin görüşüne saygı duyuyorum ve tüm seçmenlere de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Seçmenlerin seçim sonucuyla ‘çok güzel mesaj verdiğini’ kaydeden Arabacıoğlu, bazı partileri ödüllendiren seçmenin, bazı partileri de icraatlarından dolayı cezalandırdığının altını çizdi.
Bundan sonraki sürecin, vatandaşların istemleri doğrultusunda ilerleyeceğini ifade eden Dr. Mustafa Arabacıoğlu, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Cuma günü konuyla ilgili detaylı açıklama yapma hazırlığında olduğunu da açıkladı.

“Bakanlık sayısından önce yapılacaklar önemli…”
Soru üzerine DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya’nın basında yer alan ‘5 bakanlık istemi’ iddiaları üzerine de yorum yapan Arabacıoğlu, “Bengü Şonya parti Genel Sekreteri ama DP-UG kurumsal bir yapı. Oluşacak olası bir koalisyonda, sayı önemli değil, önemli olan yapılacaklardır. Tabi ki bakanlık sayısının da önemi var ama ondan öncelikli oluşacak Hükümet’in yapacaklarıdır” şeklinde konuştu.

***


UBP Milletvekili Tatar:
“İrsen Küçük partinin bölünmesine seyirci kaldı”

Parti içerisinde uzlaşmanın bir türlü sağlamamasından dolayı hükümetin düştüğünü belirten Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, yine aynı sorun sebebi ile partinin oy kaybına uğradığı bilgisini verdi.
Parti içerisinde yaşanan olaylar sebebi ile hükümetten düşmelerini  “kendi kendimize çelme attık” şeklinde yorumlayan Tatar, Genel Başkan İrsen Küçük’ün partinin bölünmesine seyirci kaldığını vurguladı.

“Koalisyon yorumu yapmak için erken…”
Koalisyon ihtimalleri ile ilgili ise henüz yorum yapmanın erken olduğu açıklamasında bulunan Tatar, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kime nasıl bir görevlendirmede bulunacağının bilinmediği ifadesinde bulundu. Olabilecek koalisyon ihtimallerine karşı kesin olan tek şeyin, iki partinin anlaşmak zorunda olduğu bilgisini veren Tatar, “oldukça enteresan bir süreç olacak” şeklinde konuştu.
Kurultay süreci ile ilgili olarak Tatar, Genel Başkan İrsen Küçük’ün görevini bırakacağı açıklamasını hatırlattı ve sürecin istifadan 45 gün sonra başlatılması gerektiği bilgisini verdi. Küçük’ün görevinden ne zaman ve ne şekilde istifa edeceğinin henüz netleşmediğini vurgulayan Tatar, büyük olasılıkla bayram sonrasında konunun netleşeceği mesajını verdi.

Bu haber toplam 2917 defa okunmuştur