1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gümdemde hellim vardı
Gümdemde hellim vardı

Gümdemde hellim vardı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Avrupa Komisyonu Temsilciği Başkanı Georgios Markopouliotis ile görüştü.

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Avrupa Komisyonu Temsilciği Başkanı Georgios Markopouliotis ile görüştü.

KTSO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu Temsilciği Başkanı Georgios Markopouliotis ile yapılan görüşmede, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın genel olarak çalışmaları hakkında bilgi veren Ali Çıralı, özellikle hellim konusunun Kıbrıslı Rum’lar tarafından Avrupa Birliği’nde tescil süreci ile ilgili Sanayi Odası’nın düşüncelerini ve hassasiyetlerini dile getirdi.

Bu noktada özellikle üreticilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Ali Çıralı, Hellim’in hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ortak kültürel bir ürünü olduğunu ve hellim konusunun Kuzey Kıbrıs’ta çok geniş bir kesimi doğrudan ilgilendiren bir konu olduğunu kaydetti.

Hellimin Kıbrıs Türk kültüründeki yeri, standartları, üreticiler ve yurt dışı ihracatındaki yaklaşık yüzde 25’lik payı itibarı ile Kıbrıs Türk ekonomisindeki yerini ve önemini aktaran Çıralı, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’ın Hellim ve Halloumi isimleri ile coğrafi tescil başvurusunun değerlendirilmesi aşamasında Kıbrıslı Türkleri mağdur etmeyecek bir formül geliştirmesinin önemine dikkat çekti.

Çıralı, “Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak Kıbrıslı Türk üreticilerin ve sektörde faaliyet gösteren hiç kimsenin mağdur edilmemesi gerekir” dedi.

Adada devam eden müzakere sürecinin zarar görmemesi açısından Hellim konusunda hassas davranılmasının şart olduğunu söyleyen Ali Çıralı, “Şu anda Avrupa Birliği konuyu değerlendirme aşamasındadır. Bu süreçte AB Komisyonu Temsilciliği’nden de destek bekliyoruz” diye konuştu.

Ali Çıralı ayrıca; müzakere süreci, güven yaratıcı önlemler, Yeşil Hat Tüzüğü ve adada Güney ve Kuzey ekonomilerinin yakınlaşması ile alakalı konularda AB Komisyonu Temsilciliği Başkanı Markopouliotis’e düşüncelerini aktardı.

Görüşme esnasında Çıralı’ya Kıbrıs Türk Sanayi Odası Dış İlişkiler Birimi yetkilileri Anıl Kaya ve Suha Vekil eşlik etti.

(tak)

Bu haber toplam 1290 defa okunmuştur