1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GREVE 60 GÜN ERTELEME
GREVE 60 GÜN ERTELEME

GREVE 60 GÜN ERTELEME

Hava Trafik kontrolörleri Sendikası, yarın 24 saatlik uyarı grevi gerçekleştireceğini duyurdu

A+A-

 Bakanlar Kurulu olağanüstü toplanarak, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası ve/veya bağlı bulundukları diğer tüm sendikaların başlatacakları Sivil Havacılık Dairesi ve bağlı birimlerinde ve/veya Havaalanı hizmetlerindeki grevin yarından itibaren 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar şöyle:

“Bakanlar Kurulu, 42/1996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası'nın 16'ncı maddesinin (3)'üncü fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak, Elzem Hizmet görevi yürüten Sivil Havacılık Dairesi’nin tüm hizmetlerinde Ercan Havalimanı ve Ercan Tavsiyeli Hava Sahasında ‘ELZEM HİZMETLERİN AKSAMAMASI’ için Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası ve/veya bağlı bulundukları diğer tüm sendikaların başlatacakları Sivil Havacılık Dairesi ve bağlı birimlerinde ve/veya Havaalanı hizmetlerindeki grevin 22 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi.”

 

 

----------------

'Hava'dan 24 saatlik UYARI GREVİ'

 

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası(HTKS) Sivil Havacılık Dairesi Müdürü’nün açıklamalarına tepki olarak Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde yarın saat 08:30’dan itibaren 24 saatlik grev yapacağını duyurdu.

HTKS Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kapısız yaptığı yazılı açıklamada, grev nedeninin Sivil Havacılık Dairesi Müdürü’nün yaptığı son açıklamada Hava Trafik Kontrolörleri’ni küçük düşürmesi olduğunu kaydetti.

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi’nin açıklamasını “Sivil Havacılık Dairesi tarihinde personele atılmış kara bir leke” olarak niteleyen Kapısız, “Kontrolörlere yapılan bu aşağılamayı protesto etmek için 22 Temmuz Salı günü 24 saatlik uyarı grevi yapacağımızı bildiririm” dedi.

KKTC’deki kontrolörlerin çalışma koşullarının tüm dünyada nasılsa öyle olduğunu belirten Kapısız, kontrolörlüğün dünyanın en riskli işleri arasında olduğunu ifade etti.

Görev başında iki saatten fazla duran kontrolörlerin ekranda uçak hareketlerini takip etmekte zorlandığı ve hata payının arttığının yapılan araştırmalarda görüldüğünü kaydeden Kapısız,  Sivil Havacılık Dairesi yetkilisinin açıklamasında kontrolörlerin istirahat sürelerine atıfta bulunmasını eleştirdi.

Hava trafiğinde sürekli artış yaşanmakta olduğunu, bunun üzerine yeni personel alınması için pek çok kez çağrı yapmalarına rağmen personel alınmadığını iddia eden Kapısız, “Bir kontrolörün yetişmesi 2-3 yılı bulmaktadır. Bunlar daire tarafından iyi bilinmesine rağmen konuya gereken önem verilmemekte ve ‘Nasıl olsa işler döner’ mantığı ile personelin sırtına daha da yük bindirilmektedir” dedi.

Daire yetkilisinin, sendikanın ek personel talep etmesindeki nedenin ek mesai gelirlerinin artırılması olduğu görüşüne da atıfta bulunan Kapısız,  “Sendikamız gece nöbetlerinde oluşan yorgunluğun azaltılması amacıyla sadece geceleri ekiplerdeki kontrolör sayısının bir artırılmasını talep etmiş ek-mesai sorununa ise gündüz ekiplerinden gece ekiplerine personel kaydırılarak çözüm bulunabileceği önerisini yapmıştır. Buna rağmen kontrolörler ‘ek-mesai açgözlüsü’ olmakla suçlanmıştır” dedi.

Kapısız, Sayıştaylığa Sivil Havacılık Dairesi’nde çalışan hem üst düzey hem alt düzey personelin tamamının ne görev yaptığı ve ne kadar ek-mesai aldığının araştırılması çağrısı yaptı.

Bazı kontrolörlerin, üzerinde baskı oluşturmak için Sivil Havacılık Dairesi’ne çağrıldığını da iddia eden Kapısız, sendikanın sindirilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Kurum Müdürünün yaptığı açıklamanın çalışma ortamını gerdiğini da ifade eden Kapısız, Kurum Müdürünün açıklamalarının ‘çalışanı aşağılayıcı olduğu ve açgözlü olarak gösterdiği’ gerekçesiyle sendikanın Sivil Havacılık Dairesi ile olan tüm ilişkilerini askıya aldığını da kaydetti.

Kapısız TAK’a yaptığı açıklamada ambulans uçaklar, VIP ve acil durumlar hariç uçaklara hizmet verilmeyeceğini kaydetti.

(TAK)

Bu haber toplam 2913 defa okunmuştur