1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Göç Yasası' mecliste tartışıldı
Göç Yasası mecliste tartışıldı

'Göç Yasası' mecliste tartışıldı

Yorgancıoğlu, “Eğer bu ülkeyi kendimiz yönetmek istiyorsak ki inanıyorum ki istiyoruz, eğer birileri çok yüksek birileri düşük alıyorsa alacağımız tedbirler arasında bunu da gözeteceğiz”

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, halk arasında “Göç Yasası” olarak adlandırılan yasanın yürürlükten kaldırılması için TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın sunduğu yasa önerisinin ivediliği oy çokluğuyla reddedildi; ivedilik görüşülürken tartışmalar yaşandı.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, göç yasası olarak nitelendirilen yasanın gerçekten kaldırılması isteniyorsa Meclis’e sunduğu yasa önerisine destek verilmesini istedi.

Göç yasasıyla kamuda 2011’den sonra işe alınanlar yanında KTHY ve CAS çalışanları ile 2009 öncesi devlete girenler arasında eşitsizlik ve adaletsizlik baş gösterdiğini anlatan Çakıcı, bu yasaya karşı 6 saatlik konuşma yaptığını hatırlattı.

Mehmet Çakıcı, yasanın kaldırılması için bir zaman verilmesini istedi ve kandırılmak istemediklerini söyledi.

Çakıcı, Göç Yasası’yla ilgili önceliklerinin değişiklik değil yasanın kaldırılması olduğunu yineledi.

“Bugünkü hükümetin UBP’den farklı olduğunu düşünmüyorum” diyen Çakıcı, yasanın ortadan kalkması için sundukları öneride, yasanın kalkması için 3 ay öngördüklerini belirtti ve herkesin samimi duruşunu halka göstermesi gerektiğini söyledi.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, söz konusu uygulamanın prensip olarak yanlış ve haksız olduğunu söyledi.

“Bu bir gerçektir, bunun muhakkak değişmesi lazım. Ama tek başına konunun tartışılır olması da bir faydadır” diyen Soyer, başka boyutlar da bulunduğunu kaydetti.

Soyer, Çakıcı’nın “samimiyetten” bahsettiğini belirterek, Çakıcı’nın yasa geçerken sözünü kesen Derviş Eroğlu iken, faturayı İrsen Küçük’e kestiğini ifade etti.

Yasanın 2009’da imzalanan protokol sonucu geldiğini; Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Başbakan olduğu dönemde bu yasanın geldiğini belirten Ferdi Sabit Soyer’in konuşması sırasında UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın yasayı CTP’nin de getirdiğini söylemesi ve izleyicilerden onay istemesi üzerine Soyer, “Bu adamın yaptığı terbiyesizliktir, kendini şiddetle kınarım” dedi.

“DAYATMAYI KABUL ETMEDİĞİMİZ İÇİN ERKEN SEÇİM KARARI ALDIK”

Soyer, “Bu konuda biz erken seçim kararı aldık. Biz dayatmayı kabul etmediğimiz için erken seçim kararı getirdik. Erken seçim kararıyla hepsi kadük oldu” diye konuştu.

Soyer, Tatar ile arasında yaşanan gerginliğin ardından konuşmasını sürdürdü ve yasanın Göç Yasası olarak tanımlanmasını kabul etmediğini çünkü kamuda çalışmayan herkesin ülkeden kaçmak mecburiyetinde mi olduğunu sordu.

CTP-BG Milletvekili Soyer, “Kendi gelirimizle kendi giderimizi karşılayacak noktaya gelmek siyasetin temel noktası olmalıdır. Komitedeki tasarının görüşülmesi gerekir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, çok önemli bir önerinin gündemde olduğunu, ülke siyasetinde değişikliklere yol açacak içerikte olduğunu söyledi.

“Bu yasa geçti de insanları farklı kategorilere koyduk da çok mu mutlu olduk” diyen Çavuşoğlu, ülkede emeklilik haklarında da yıllar itibarıyla birçok değişiklik yaşandığını; her değişiklikle bir öncekinden daha az hak verildiğini anlattı.

UBP grubu olarak Angolemli ve Çeler’in sunduğu yasa önerilerini değerlendirdiklerini, yasanın değiştirilmesini desteklediklerini ancak Çakıcı’nın direkt yasayı kaldırmayı önerdiğini ve bunun yaratacağı yansımanın rakamsal boyutunu öngöremediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Çakıcı’nın sunduğu yasa önerisinin zaten komiteye gideceğini, orada diğer önerilerle birleştirilip tartışılabileceğini ancak ülkenin bütçesini yıkmadan, dökmeden, gelecek nesillere daha iyi bir bütçe bırakmak gerektiğini anlattı.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, önlerinde şu anda iki öneri bulunduğunu belirterek, bu önerilerin daha önce de değişik biçimlerde sunulduğunu söyledi.

Komiteye gönderilen tasarıların sanki hükümetin engellemesi için gönderildiği gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, yaratılan adaletsizliğin düzeltilmesi için hamle yapılması gerektiğini ama zaten bu tasarıların Meclis gündeminde bulunduğunu ifade etti.

Yorgancıoğlu, bazı milletvekillerinin “en çok biz istiyoruz”u göstermek için peşi sıra öneri sunduğu görüşünü ifade etti.

Yapılacakların bütçe olanakları çerçevesinde olması gerektiğini vurgulayan, bu tespitin ötesinde yapılacak her şeyin ülkenin geleceğini ipotek altına almakla eş anlamlı olacağını söyleyen Yorgancıoğlu, “Bu yasanın kaldırılmasının getireceği yük ne kadardır?” diye sordu.

Alt baremli dar gelirli gruplarının gelirinin az olduğunu ancak hükümete sürekli kamuya istihdam yapmayı telkin edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yapılan önerinin nereden finanse edileceğini söylememenin işin kolayına kaçmak olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu, “Eğer bu ülkeyi kendimiz yönetmek istiyorsak ki inanıyorum ki istiyoruz, eğer birileri çok yüksek birileri düşük alıyorsa alacağımız tedbirler arasında bunu da gözeteceğiz” dedi.

İki barem tablosunun anomali yarattığını kaydeden Yorgancıoğlu, 6 ayda bunun düzeltilmesi için ne kadar kaynak gerektiğinin hesaplanması gerektiğini vurguladı ve “Bütçemizi zora sokmadan, alt gelir gruplarına daha fazla artış vererek, iki barem listesini yakınlaştıracağız. Ben ocak ayında gereğini yapacağım, oyalamayacağım” diye konuştu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, özel sektörde çalışanların haklarını da gözetmek gerektiğini, hükümetin sadece kamu çalışanlarını düşünemeyeceğini belirtti.

CTP’nin UBP’ye benzediği söylemlerini eleştirerek, bunun siyasetin istismar edilmesinin dik alası olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, ivediliğe olumlu oy vermeyi düşünmediklerini söyledi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, CTP’nin dayatma paketlere karşı erken seçime gidip bunların kadük olmasını sağlamak yerine halkı da sendikaları da arkasına alıp dik durmasının daha iyi olacağını söyledi.

Çeler, birden çok öneri sunuldu diye TDP suçluymuş gibi gösterilemeyeceğini belirterek, “Dik durabilseydiniz bugün çok daha farklı olurdu” dedi.

Doğruları söylemekten yana olduklarını vurgulayan Zeki Çeler, “Eşit işe eşit ücret uygulamasını getirin, baremlerini doğrulayın, sosyal güvencelerini sağlayın, o zaman kimse kamuya gelmek istemeyecek” dedi.

Zeki Çeler, hükümete dik durma çağrısı yaptı.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da bir yanlışı durdurmak için tartışılırken popülist davranılarak yeni bir yanlış yapıldığını söyledi.

Serdar Denktaş, yasanın “Göç Yasası” diye isimlendirilmesine ta başından karşı çıktıklarını belirterek, “bu yasa asla kamuya girişleri azaltmayacak” dediklerini ve haklı çıktıklarını kaydetti.

Şimdi bilerek kamuya girenlerin maaşlarının değiştirilmesi için yasanın kaldırılmasının konuşulduğunu ancak bunun kamu bütçesine ne kadar yük getireceğinin düşünülmediğini belirten Denktaş, “Hükümet bulsun ödesin deniyor. Nasıl bulacak TC’ye gidecek isteyecek ve biz alem ahkam devam edeceğiz. Burada birbirimize madik atmaya devam edeceğiz. Seyircilere bakarak konuşma yapan milletvekili var” diye konuştu.

Bu yaklaşımlarla hiçbir yere varılamayacağını kaydeden Serdar Denktaş, ülkenin bütçe ve imkanlarının belli şeyleri yapmalarını önlediğini vurguladı.

Kamuda ikilem olamayacağını ta baştan söylediklerini; kamu reformu ve teşkilat yasalarıyla bu yönde çalışmalar yapıldığını anlatan Denktaş, eylemler yapılıyor diye her şeyin yapılamayacağını söyledi.

“Muhalefetteyiz diye atın gitsin, nasılsa iktidara da gelmeyeceksiniz. Ayağımız yere bastığımız gün kendi ülkemizin efendisi olabiliriz” diyen Denktaş, göç yasası denilen yasanın protokol uyarınca hazırlandığını ancak amacına ulaşamadığını belirtti.

Hep birlikte o protokolün değişmesini tartışmak gerektiğini belirten Serdar Denktaş, esas yapılması gerekenlere odaklanılmasını istedi.

1976’dan beri ayakların yere basmadığı konularda herkesin özveri göstermesi, siyasilerin de, sendikaların da mentalitesinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Denktaş, “Başka türlü kendi evimizin efendisi olamayız” dedi.

Denktaş, aynı konuda 5. yasa önerisinin sunulduğunu belirterek, popülizm yapıldığını kaydetti ve “Sonra, sonrası yok, sonra da avuç açma.. bu mu istediğimiz?” diye konuştu.

Denktaş’ın konuşmasının ardından ivedilik istemi oy çokluğuyla reddedildi. İvedilik istemine sadece TDP’liler olumlu oy kullandı.

“GÖÇ YASASINA DUR DE İNİSİYATİFİ” MECLİS’TE EYLEM YAPTI

“Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi”, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası Önerisi’nin Meclis komitesinde ivedilikle görüşülmesinin oy çokluğu ile onaylanmasının ardından genel kurul salonunda eylem yaptı.

Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi, hükümete mensup milletvekillerinin bazılarının da onay oyu verdiği yasa önerisinin ivediliğinin Meclis’te 17’ye karşı 14 oyla ve oy çokluğuyla onaylanmasının ardından “Hade Barra” pankartları açtı ve “hükümet hade barra” sloganı attı.

O sırada Meclis oturumunu yürüten UBP Milletvekili Zorlu Töre bunun üzerine konukların salonu terk etmesini istedi, ancak eylemciler salonu terk etmeyince oturuma 10 dakika ara verdi. Bunun üzerine sendikacılar salonu olaysız boşalttı.

Eylemciler, Genel Kurul toplantısını izlemek üzere izleyici locasına girmezden önce Meclis önünde basın açıklaması da yapmıştı.

MECLİS ERTELENDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sırasında nisap sorunu yaşandı; toplantı yarın saat 10.00’a ertelendi.

“Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi” eylemcilerinin salonu boşaltması için verilen aranın ardından Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında toplanmayı deneyen Meclis Genel Kurulu’nun toplantısı, nisap olmamasından dolayı yarına ertelendi.

YARINKİ GÜNDEM

Yarınki toplantının gündeminde bugünden kalan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 24 Mart 2008 Tarihinde İmzalanan Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Protokolün Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” bulunuyor.

Daha sonra yeniden değerlendirilmek üzere komiteye iade edilen “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni de ele alacak Meclis Genel Kurulu, ayrıca, “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesini yapacak.

BÜTÇE KOMİTESİ GENEL KURULDAN SONRA

Öte yandan Meclis Genel Kurulu’nun yarınki toplantısının ardından Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi de toplanarak 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeyi sürdürecek.

 

(tak)

Bu haber toplam 2717 defa okunmuştur