1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GİRNE’DEKİ OTEL İNŞAATI
GİRNE’DEKİ OTEL İNŞAATI

GİRNE’DEKİ OTEL İNŞAATI

Girne’de 4 Eylül günü 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu’nun hayatını kaybettiği otel inşaatındaki iş kazası ardından çalışmaları durdurulan inşaat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı izni ile yeniden faaliyete geçti. Kontrollü olarak izne tabi inşaat çalışma

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne’de 4 Eylül’de Kıbrıs İnşaat’a ait otel inşaatında meydana gelen ölümlü iş kazası soncunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan inşaat çalışmaları ‘gerekli tedbirler alındığı’ gerekçesiyle yeniden başlatıldı. Ancak dün sabah inşaat alanında görüntülediğimiz bazı çalışanların ‘gerekli önlemi’ almayarak işlediği görüldü. Demir kesimi için uğraşan bir işçinin başında ‘koruma kasketi’ bulunuyorken, bir işçi sadece şapka ile diğeri ise tamamen korunaksız olarak inşaat alanında çalışırken gözlemlendi.

Bakanlık devrede

YENİDÜZEN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ulaşarak, konuyu aktarması üzerine müfettişleri devreye koyarak incelemelerde bulundu. Firma sahiplerinin işçilere kasket verdiği ancak zemin dökümü başlamadan, ön çalışma sırasında işçilerin kendilerinin kasketi takmadığının tespit edildiği belirtildi. Ancak inşaat alanında herhangi bir yetkili şahısın, işçilileri ‘ön hazırlık’ aşaması da olsa uyarmadıkları görülürken, Müfettişlerin uyarısı üzerine tüm işçilerin kasket taktığı öğrenildi.

“İş kazası soruşturması bitmek üzere”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,  otel inşaatının özel bir işlem gerektirdiğini ve kazı çalışmalarının yağmur dönemine denk gelmemesi için ‘gerekli tedbirler’ altında Teknik Komite kararıyla yeniden başlatılmasına ‘kontrollü’ olarak izin verildiğini söyledi. Kazıdaki tehlikeli durumu ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasına dair uzman kişilerce hazırlanan bir iş planı ile inşaatın yeniden başlatılmasına izin verildiğin aktaran Bakan, tehlike içerebilecek kısımların biran evvel tamamlanması için Pazar günleri de inşaatın sürdürülmesine izin verdiklerini söyledi. Bakan, zemin dökümü yapılmadan önce bazı işçilerin kendilerinin koruma kasketi takmadığı bilgisi aldığını belirterek, Çalışma Dairesi Müfettişlerinin gerekli uyarıları yaptıklarını belirtti. Bu arada Bakan Gürpınar, iş kazası soruşturmasının sürdüğünü, gerekli ifadeler ve raporların incelenerek bir hafta sonra sonuç alınabileceğini ve ardından Başsavcılığa gönderileceğini de aktardı.

--------------------------------------------------------------------------------------

Bakan Gürpınar: “Kontrollü olarak izin verildi”

YENİDÜZEN’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, söz konusu inşaatta ciddi bir göçük tehlikesi bulunması ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Yapımı bakımından otel inşaatının özel bir kazı işlemine tabi tutulması gerektiğini söyleyen Bakan, bu nedenle tehlikeli durumu ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasına dair uzman kişilerce hazırlanacak bir rapor ve buna dayalı bir iş planı hazırlanması durumunda inşaatın başlatılmasına izin verilebileceğini firmaya aktarıldığını belirtti. Bunun üzerine Kıbrıs İnşaat’ın Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Tahir Çelik’i görevlendirerek, söz konusu inşaatta yürütülecek çalışmalarla ilgili bir proje ürettiğini aktardı. Bu arada konuyla ilgili olarak Çalışma Dairesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji ve Maden Dairesi ile Girne Belediyesi’nden birer yetkilinin Teknik Komite oluşturarak, inşaatın yapı denetimi ve yapı güvenliği açısından değerlendirme toplantısı yapıldığını söyledi. İlk toplantıya İnşaat Encümeninin de katılarak bilgi verdiğini aktaran Bakan, 26 Eylül Cuma günü gerçekleşen toplantıya ise Prof. Tahir Çelik’in katılarak yürütülecek çalışmalar ve önlemler konusunda bilgi verdiğini aktardı. Otel inşaatının özel bir işlem gerektirdiğini ve kazı çalışmalarının yağmur dönemine denk gelmemesi için ‘gerekli tedbirler’ alınarak yeniden başlatılması konusunda hem fikir oluşturulduğunu söyleyen Gürpınar, güvenlik açısından ‘kontrollü’ olarak inşaatın başlatılmasına izin verildiğini söyledi.

Aziz Gürpınar, inşaat çalışmaları sırasında bir İnşaat Mühendisi ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı bulundurulması ön koşul olarak konulduğunu söyledi.  Gürpınar, “bu çok özel bir işlem özelliği olan bir kazıdır. Dolayısıyla çalışmalarda özel tedbirler ve yöntemler çalıştırılması gerekiyordu. İş kazası ortaya çıktıktan sonra bu tedbirlerin alınması gerektiğini belirttik. Bu tür çok özel yapılar için uzman kişilerin projeleri ihtiyaçtı bizde de olmadığı için firmaya bilirkişi ile çalışmalar yürüterek proje sunması ve teknik komite onayıyla yeninden özel izin verilebileceğini belirttik. Firma Prof. Tahir Çelik’in projesiyle bunu oluşturarak, komiteye sundu ve özel uygulamaları ve yöntemleri aktardı. Mevsim nedeniyle yağmurlardan dolayı herhangi bir tehlike oluşmaması için söz konusu tedbirler altında kontrollü olarak Pazar günü de dahil özel izin verildi.”

Bu haber toplam 6547 defa okunmuştur