1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gazeteciler Birliği açıklama yaptı
Gazeteciler Birliği açıklama yaptı

Gazeteciler Birliği açıklama yaptı

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, reşit olmayan suçlu çocukların isimlerinin açık şekilde yazılmasını eleştirdi.

A+A-

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, reşit olmayan suçlu çocukların isimlerinin açık şekilde  yazılmasını eleştirdi.

Açıklamada şunlar yer aldı:
"Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak, reşit olmayan çocukların şiddet unsurlarına konu edilmesine ve yargı tarafından suçu sabit olsa da çocukların basın organlarında isimleri ve fotoğrafları yayınlanarak deşifre edilmesine karşıyız. Bu tip konuların haber yapılmasında etik kurallara bağlı kalınmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz. Suça yönelmiş çocuklarla ilgili haberler de dahil, çocukları konu alan bütün haberlerin çocuk haklarına ve etik ilkelere bağlı yapılmasının önemli olduğunu da vurgulamak isteriz.

Suça karışmış veya suç işlediği iddia edilen çocukların medyada teşhir edilmesinin sonuçlarını da düşünerek, basın mensuplarına mesleki etik kurallara uyması çağrısı yapıyoruz.

18 yaşın altındaki her bireyin medyada suçlu ve mağdur olarak temsil edilmesi, teşhir edilmesi, medya tarafından damgalanması ve dışlanmasının, çocuğun çocuk olma hakkını elinden aldığını da hatırlatırız.

Son günlerde bazı medya organları tarafından etik kurallar çiğnenerek haber yayınlandığını üzülerek izlemekteyiz.  Mecliste bekletilen “Bilişim Yasası”nın boşluğundan faydalanan bazı internet gazete sahipleri ve çalışanlarının, sarı basın kartı sahibi olmayan,  basın meslek ilkeleri ile insan ve çocuk haklarına saygı duymayan kişi veya kişilerin yaptığı haberlerden ötürü basın mensuplarının zan altında kalmalarına daha fazla sessiz kalmayacağız.  Bu konuda kısa süre içerisinde gerekli adımları atacağımızı kamuoyuna duyururuz."

Bu haber toplam 1975 defa okunmuştur