1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GAÜ: “Yüksek İdare Mahkemesi kararları hiçe sayılıyor”
GAÜ: “Yüksek İdare Mahkemesi kararları hiçe sayılıyor”

GAÜ: “Yüksek İdare Mahkemesi kararları hiçe sayılıyor”

Girne Amerikan Üniversitesi ile Girne Üniversitesi arasında “Girne” ismi üzerine sürdürülen hukuk tartışması devam ediyor.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi ile Girne Üniversitesi arasında “Girne” ismi üzerine sürdürülen hukuk tartışması devam ediyor.

Başsavcılık tarafından “Girne Üniversitesi’nin Yüksek İdari Mahkemesi kararının tersine bir icraatı yoktur” yönündeki açıklaması sonrası, bu kez Girne Amerikan Üniversitesi’nde açıklama geldi.

Rektör Prof Dr. Kutsal ÖZTÜRK imzası ile yapılan açıklama şöyle:
Bilindiği üzere, Üniversitemizin, Yüksek İdare Mahkemesinde ikame ettiği YİM No.82/2013, YİM No.144/2015 ve YİM No.176/2015 sayılı davalarda taraf olan ve bu günkü görüşlerinde ısrar eden ve aynı görüşleri savunan Başsavcılık, İlgili Şahıslarla birlikte müdafaada bulunmuş ve kullandıkları isimlerle ilgili olarak aleyhlerine iptal kararı ve/veya ara emri verilmiştir. Bu gün iptal kararı ve verilen ara emirleri kesinleşmiştir.

Yukarıdaki, davalarda taraf olan ve aleyhine kararlar verilen Başsavcılık, bu gün mezkur davaların sonuçlarıyla sanki bu davaların tarafı değilmiş ve tarafsızmış gibi,  devlet kurumlarına görüş vermekte,  bu kurumları ve kamu oyunu bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yanıltmaktadır. Muhterem Mahkemenin kararları kullanılan isimlere yöneliktir ve “Girne Üniversitesi” isminin kullanılması Muhterem Yüksek İdare Mahkemesinin kararıyla durdurulmuş ve/veya engellenmiştir. İdari kararların mahiyetleri itibarıyla bütün idari organları bağladığı hukuki bir gerçek olmasına rağmen, bu davaların tarafı olan Başsavcılığın aksi görüş vermesini anlamak bizce mümkün değildir, ancak, değerlendirmeyi kamu oyuna bırakmayı tercih etmekteyiz.
KKTC’de isim tescili yapmaya yetkili tek kuruluş Şirketler Mukayyitliği olup, başka herhangi bir kurum ve/veya kuruluşun isim tescil etmeye yetkisi yoktur. YÖDAK’ın, isim tescili yapabilme yetkisi olmadığı açık ve kesin olmakla birlikte, yasasında da böyle bir yetki içeren yasal düzenleme de yoktur. YÖDAK üniversite tescil yapar ancak, isim tescili yapamaz.

Bizler, Hukuka atfettiğimiz büyük değer ve saygı çerçevesinde, Yüksek İdari Mahkemesi’nin kararları ve uygulanmasının hem Girne Amerikan Üniversitesi hem de KKTC devleti için büyük önem taşımakta olduğunun bilincindeyiz.  Bizler adalete ve Mahkeme kararlarına sonuna kadar saygılı bir eğitim kurumuyuz. Bununla birlikte YİM Kararları ve uygulanması konusunda, davaların tarafı olan Başsavcılığın devlet kurumlarımıza yorumlarda bulunurken, “Girne Üniversitesi”nin, “YİM” kararının hilafında (tersine) herhangi bir icraatı olmadığını ve ayrıca  Kamu Tüzel Kişiliği ile ilgili de herhangi bir sorununun bulunmadığına işaret eden” görüşünün, YİM kararlarının üstüne çıkan veya onu hiçe sayan bir durum arzettiğini üzüntü ve şaşkınlıkla karşılıyoruz. Buna rağmen yargı kararlarına eninde sonunda uyulacağına inancımızı  hala koruyor ve bunu bekliyoruz.

Burada bir kere daha altını çizmek ve hatırlatmak istediğimiz husus, YÖDAK’ın isim mercii olmadığı ve isim tescili yapamayacağıdır. YİM’in verdiği kararlar –YÖDAK ve devlet daireleri dahil-  bütün idareyi bağlar.

Başsavcılığın, Yüksek İdare Mahkemesi (YİM) kararları hilafındaki farklı yorumlarını anlamakta güçlük çekiyor, tarafsızlığı konusunda yorum yapmayarak, Başsavcılığın bu tutumunu, KKTC halkı ve kamuoyu nezdinde saygılarımızla paylaşıyoruz.

Prof Dr. Kutsal ÖZTÜRK
Rektör

Bu haber toplam 1297 defa okunmuştur