1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DENİZDE İNSANLIK DRAMI
DENİZDE İNSANLIK DRAMI

DENİZDE İNSANLIK DRAMI

İki hamile kadın ve tansiyon sorunu olan üç kişi ve beş refakatçı adada kalıyor

A+A-

23 KASIM PAZAR

SAAT 14:30

225 Suriyeli mülteci Kuzey Kıbrıs'tan ayrıldı. İki hamile kadın ve tansiyon sorunu olan üç kişi ve beş refakatçı adada kalıyor. On kişinin durumu  doktor raporuna göre belli olacak.

SAAT 14:05

Suriyeli mülteciler, Girne Limanı'na vardı. Mersin'e Akgünler III gemisiyle gidecek mülteciler, gemiye binmeye başladı. Akgünler III gemisine, Sahil Güvenlik eşlik edecek, geminin içerisnde ayrıca 10 tane silahlı polis  bulunuyor.

 

SAAT 13:38

Suriyeli mülteciler Türkiye'ye gönderiliyor. Mülteciler silahlı polis eşliğinde otobüslerle Girne Limanı'na hareket etti. Ertuğrul Apakan Spor Salonu’ndan 4 otobüs ile yola çıkan mültecilerin az sonra limana varması bekleniyor.


SAAT 12:34

SIGINMACILARIN sayısı KESINLEŞTİ: 216'sı SURiYELi - 19'u IRAKLI - 157 ERKEK - 2'si hamile 31 KADIN - 47 COCUK

SAAT 11:40

222 Suriyeli mültecinin saat 13:00 sıralarında Mersin'e gönderilmek üzere yola çıkması bekleniyor. Yetkililer Türkiye ile istişare ediyor: "Uluslar arası kurallar uygulanacak"

 

SAAT 11:25

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makam ve kuruluşlarının koordineli çalışmasıyla Girne açıklarında batmaktan kurtarılan gemide bulunan 228 Suriye uyruklu mülteci, Girne de Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na yerleştirildi.

Aralarında 25 kadar çocuğun da bulunduğu mültecilerin salonda barınmaları için gerekli tedbirler alınarak salona yataklar yerleştirildi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı tarafından salon önünde seyyar mutfak oluşturularak mültecilere sıcak yemek verildi. Ayrıca basın ile mobil kriz koordinasyon merkezi çadırları kuruldu.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler salona gelerek bilgi aldı.

Yapılan sağlık kontrollerinde mültecilerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Mültecilerin 4 gün sonra sıcak yemek yedikleri öğrenildi.

TAÇOY

Kurtarma, operasyon  ve alınan tedbirler hakkında bilgi veren Taçoy, dün saat 17:00 den itibaren ilgili tüm makamların çalışmasıyla mültecilerin bu sabah saat 07:00 sıralarında sağ olarak limana ulaştırıldıklarını ifade etti.

Taçoy, denizde kaybolan mültecin bulunmadığını, gemi kaptanı ve müretebbatın soruşturmasının devam ettiğini söyledi. Gemide tahliye sırasında bazı mültecilerin inmek istemediğini belirten Taçoy, bu kişileri konuşarak ikna ettiklerini, psikolojik olarak olaydan etkilendiklerini anlattı.

Taçoy bundan sonra mülteciler için Türkiye ile istişare halinde uluslararası hukuk çerçevesinde gerekenlerin yapılacağını belirtti. (TAK)

 

SAAT 09:47

Suriyeli mülteciler otobüslerle Ertuğrul Apakan Spor Salonu'na götürülmeye başlandı. Salonda şu sıralar 209 mülteci bulunuyor. 13 kişi hastaneye kaldırıldı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, TDP Milletvekili Zeki Çeler  ve  PGM Vekili Pervin Gürler olay yerinde.

Taçoy: Mültecileri bir süre misafir edip, öğleden sonra Türkiye'ye göndereceğiz. 

SAAT 09:44

Polis, Suriyeli mültecileri taşırken batma tehlikesi yaşayan ve Girne Limanı’na getirilen geminin kurtarılması operasyonu ve bundan sonraki süreç hakkında açıklama yaptı.

Mültecilerin kimlik tespitine başlayan Polis, “sığınmacıların geldikleri yere iadeleri için gerekli girişimler de ilgili makamlarca başlatılmıştır” dedi.

SAAT 8:30

Suriyeli mültecileri taşırken Girne açıklarında batma tehlikesi geçirdiği için dün akşam SOS çağrısı yapan ve Tatlısu sahiline sürüklenen gemi, Girne Turizm Limanı’na getirildi.

KKTC ve Türkiye ekipleri tarafından saat 23.15 civarında kurtarma operasyonu başlatılan Tanzanya bayraklı 50 metre boyundaki "Haj Zaher" isimli gemi, 07.30 sıralarında Limana çekildi.

1’i hamile 40 kadın, 30-35’i çocuk olmak üzere 300’e yakın mültecinin tahliyesine başlanırken; bazı mülteciler Avrupa’ya gitmek için yola çıktıkları gerekçesiyle gemiden inmek istemedi.

Limanda başta ambulanslar olmak üzere sağlık ve diğer ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde  karşılanan mülteciler, dün akşam hazırlanmaya başlanan Girne’deki Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na yerleştirilecek. (brt/tak)

SAAT 08:10

Kaçak göçmenler gemiden tahliye ediliyor. Göçmenlere sağlık kontrolu yapılmasının ardından Ertuğrul Apakan Spor Salonu'na yerleştiriliyor


01:02

SAHİL GÜVENLİK BOTLARININ HALATLARDAN VE GEMİLER ARASI MESAFEDEN DOLAYI GEMİYİ ÇEKEMEYECEĞİ VE BU NEDENLE SÖNDÜREN İSİMLİ ROMÖRK'Ü BEKLEME KARARI ALINDI. SÖNDÜREN 12 İSİMLİ ROMÖRK MAĞUSADAN YOLA ÇIKTI VE 2,30 - 3,00 SAATE KADAR OLAY YERİNDE OLACAK. (Kanal Sim)

00:48

SIĞINMACILARI taşıyan gemiye ulaşan kurtarma ekipleri, geminin motorunu çalıştırmayı denedi, başaramadı. GEMİNİN çekilmesi denendi, ancak olmadı. MAĞUSA'dan gelecek kurtarma gemisiyle HAJ ZAHER'in Girne'ye çekilmesi hedefleniyor. Bu işlemin 2-3 saat içinde olabileceği konuşuluyor.



00:02

BOTLARLA gemiye çıkan Sahil Güvenlik ekipleri, geminin Girne Limanı'na çekilmesi için gerekli hazırlıkları yapıyorlar.

---------------------------------------------------------------------------

22 KASIM CUMARTESİ

23:45

Kurtarma ekipleri, az önce gemiye girdi. Müdahale başladı. Geminin çevresi Sivil Savunma, Sahil Güvenlik ve diğer kurtarma gemileri ile çevrildi.

22:05

Geminin ‘yolcu gemisi’ değil TANZANYA bandıralı HAJ ZAHER isimli kargo gemisi olduğu anlaşıldı.
Türkiye'den gelen UMUT romorkörü içerisinde yolcuların olduğu gemiyi Girne Limanı'na çekmek için bekliyor. 
(Kanal Sim)

22:05

Esentepe açıklarında beklenen gemide 230’u erkek biri hamile olmak üzere 40’ı kadın ve 30’u çocuk toplam 300 yolcu var – Sahil Güvenlik’in 30 dakikaya gemiye ulaşması bekleniyor – Sahil Güvenlik botu gemiye yaklaşıyor

21:10

MÜLTECİ GEMİSİYLE İLGLİ SON DURUM

Bayındırlık ve Ulaştırma HasanTaçoy basına açıklamada bulundu:

Suriye'deki savaştan kaçan 270 civarındaki mülteci taşıyan gemi bugün saat 17:00 sıralarından, Esentepe'nin doğusunda
Gemideki uydu vericiden sahil güvelik ve KKTC sahil radyosu gemiye ulaştı.
Güvenlik saat 20:30 itibariyle sağlandı can kaybı yok
Gemi şu anda karadan 100 metre açıkta sabitlenmiş duruyor.
Mustafa Dayı isimli yük gemisi dalga kıran görevi yapıyor.
Gemide Türkçe bilen bir yolcunun açıklamasına göre: "akşam üzeri gemiye bir geminin yanaştığını ve kaptan dahil tüm mürettebatın gemiden kaçtığını söyledi"
Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu Önünde Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı kriz Koordinasyon Merkezi oluşturdu. Ayrıca kurtarılan mültecilerin salonda konaklaması için gerekli tedbirler alındı.
Sivil Savunma Teşkilatı , Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kaymakam ve Belediye Başkanları  konuyla yakından ilgilendi.
Mülteciler kurtarıldıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilecek ve Türkiye Mülteci kampına gönderilecek.
Ayrıca saat 20.00 itibariyle Mağusa'dan kurtarma gemisi yola çıktı. gece 00.30 civarı olaya mülteci gemisine ulaşması bekleniyor. Türkiye'den yardım talep edildi. Gemiler yola çıktı.
Sivil Savunma Teşkilatı mültecilerin konaklayacağı Ertuğrul Apakan Spor salonu önüne seyyar mutfağını kurdu. Mültecilere sıcak yemek verilecek.

20:40

Esentepe açıklarında 300 civarında yolcusuyla kıyıya sürüklenen geminin çapası kayalıklara tutundu, geminin sürüklenmesi şimdilik durdu.
 

20:30

Gemi karaya oturmak üzere... 300 civarında yolcu kayalıklara doğru sürükleniyor. Gemide mağdur kalan yolcular ellerindeki ışıklı cihazlarla yardım çağrısı yapıyor.
 

19:30

Başbakan Yorgancıoğlu Kanal SİM’de canlı yayında:
“Esentepe açıklarındaki gemiyle ilgili teyakkuza geçildi. Gemi mürettebatının tekneyi terketmesi insanlık ayıbı”

"Mültecilerin yaşadığı insanlık dışı bir dram. Gereklli tedbirler aliıdı. Mağusa'dan takviye ekipler yola çıktı"

19:15

Kanal SİM’e konuşan Bayındırlık ve Uluaştırma Bakanı Hasan Taçoy açıkladı:
“Esentepe açıklarında batma tehlikesi yaşayan geminin mürettebatı tekneyi terk etti”.
“Batma tehlikesi geçiren gemideki yolcuların Suriyeli olduğunu tahmin ediyoruz”.
“Gemideki yolcular için alarma geçildi. Güvenlik, sağlık ve barınma ihtiyaçları için tedbir alınıyor. Bir spor salonu da boşaltılarak hazır hale getirildi”.
 

19:05

Mağusa açıklarındaki Mustafa Paşa isimli gemi, mültecilere yönlendirildi.

19:00

Esentepe'nin 5 mil açıklarında yaklaşık 300 yolcuyu taşıyan gemi batma tehlikesi yaşıyor. Kaçak göçmenleri taşıdığı tahmin edilen gemi Esentepe'de kıyıya yaklaşıyor - Gemi kaptanlarının botlarla kaçtığı söyleniyor

Bu haber toplam 7275 defa okunmuştur