1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu, New York'ta basın toplantısı düzenledi
Eroğlu, New Yorkta basın toplantısı düzenledi

Eroğlu, New York'ta basın toplantısı düzenledi

Eroğlu, "46 yıldır taraflar birbirlerini suçlayarak boşa zaman kaybettiler ama bundan en fazla Kıbrıslı Türkler olarak biz zarar gördük"

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta yeniden başlayan müzakerelerin bu yılsonuna kadar bir anlaşmayla sonuçlanması ve her iki tarafta referanduma sunulması beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Eroğlu, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşmesinin ardından Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

New York'a Kıbrıs Rum tarafını suçlamaya gelmediklerini dile getiren Eroğlu, "46 yıldır taraflar birbirlerini suçlayarak boşa zaman kaybettiler ama bundan en fazla Kıbrıslı Türkler olarak biz zarar gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Çözümün gün geçtikçe daha da zorlaşacağını anlatan Eroğlu, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununun çözümüne "her iki tarafın da aynı oranda ihtiyaç duymasını" sağlama görevi olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk toplumunun 21. yüzyılda artık uluslararası toplumun parçası olmak istediğini vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:
"Kapsamlı çözüm bulunması konusunda 10 yıl önce cesaretle iradesini ortaya koyabilen bir halkın artık daha fazla ikinci sınıf muamele görmesi adil değildir. Bu adaletsizliğin, bu haksızlığın düzeltilmesinin yollarından birisi kapsamlı çözümse biz buna hazırız. Ama bunu tek başımıza bulamayacağımıza göre, 'zaten müzakereler devam ediyor' denilerek insanlarımızın görmezden gelinmesine, ayrımcılığa, izolasyon ve ambargolara maruz bırakılması kabul edilemez. Bunun net şekilde anlaşılmasını istiyoruz. Tüm samimiyetimle söylüyorum, biz bu çözümü yapmaya varız."

"MÜZAKERELERİN UZAMASI UMUTLARI AZALTIR"

Müzakerelere başlanmış olmasının, bir anlaşma olacağı konusunda kendilerini ümitlendirdiğini ifade eden Eroğlu, ancak müzakerelerin uzaması ve Kıbrıs Rum tarafının aşırı isteklerde bulunması halinde bu umudun azalacağını vurguladı.

Eroğlu, müzakerelerin çok uzun sürmesini istemediklerini ve daha önce yapılan müzakerelerin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "(Şimdi her şeye yeniden başlayalım) diye düşünürsek, takdir edersiniz ki zaman kaybı olur. Aslında ne bizim halkımızın ne de Kıbrıs Rum halkının müzakerelerin bir 40 yıl daha sürmesine tahammülü olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

Müzakere masasında hep "taviz vermesi gereken tarafın Türk tarafı" olduğu anlayışının bulunmasını da eleştiren Eroğlu, bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

Eroğlu, "Sadece Türk tarafı verecek, Rum tarafı alacak anlayışı içerisinde müzakerelerin devam ettirileceği sanılırsa o zaman anlaşmaya varmanın zorluğu kendiliğinden ortaya çıkar" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE İLE HER ZAMAN İSTİŞARE HALİNDEYİZ"

Derviş Eroğlu, müzakere sürecinde Türkiye ile her zaman istişare halinde olduklarını da kaydederek, Kıbrıs konusunun hem Türkiye'nin hem de KKTC'nin milli davası olduğunu, son dönemde Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmelerin bu davayı etkilemeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkı ve anavatan Türkiye'nin Kıbrıs'ta anlaşma niyetinde olduğunu defalarca gösterdiğini belirten Eroğlu, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in Brüksel'de, 2015 yılı sonunda bir anlaşma olabileceği yönünde açıklamasını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, eğer anlaşmaya varılacaksa bunun bir an önce görüşülerek sonuca bağlanması ve daha fazla beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, çözüm olmaması durumunda alternatiflerinin ne olduğunun sorulması üzerine de, "Şu anda müzakere masasındayız. Dolayısıyla alternatifleri düşünmek yanlış olur. Niyetimiz anlaşmadır" değerlendirmesinde bulundu
(AA)

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur