1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu, Meclis Platformu’nu bilgilendirdi
Eroğlu, Meclis Platformu’nu bilgilendirdi

Eroğlu, Meclis Platformu’nu bilgilendirdi

Nami: “Kıbrıs Türk tarafının çözümü zorlaması gerek”

A+A-



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis’te temsil edilen CTP-BG, UBP, DP-UG ve TDP’nin oluşturduğu Meclis Platformu’nu, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ve Kıbrıs Rum tarafından gelen istekler konusunda detaylı bilgilendirdi. Toplantı sonrası basına açıklama yapan siyasi parti başkan ve temsilcileri, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında her zaman anlaşma için oturduğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu yönde atacağı adımlara destek belirtti ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalmasını istedi. CTP-BG Lefkoşa Milletvekili, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecinin beklenen yönde, olumlu olmadığını, bazı sıkıntıların bulunduğunu ancak devam etmesinin ümit verici olduğunu kaydetti. Özdil Nami, Kıbrıs Türk tarafının çözümü zorlaması gerektiğini ve Cumhurbaşkanını bu yönde destekleyeceklerini ancak Kıbrıslı Rumların da buna olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı. Nami, BM, ABD ve İngiltere’nin de artık Kıbrıslı Rumların uzlaşmaz tavırlarına karşı daha ciddi tavır koyması gerektiğini ifade etti. Özellikle BM’nin bu konuda daha etkin olması ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne sadık kalması gerektiğini kaydeden Nami, Türk tarafının bunu yaptığını ancak Rumların da bu şekilde davranması gerektiğini belirtti. Nami, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun toplantıdan, işleri dolayısıyla ayrıldığını söyledi.

“BM’nin müzakere sürecinde Rum tarafına ‘dur’ demesi gerek”
DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, BM’nin artık Kıbrıs Rum tarafının “el freni olmayan talepleriyle” görüşme sürecini baltaladığını ve  bu taleplerin görüşme sürecini tıkadığını görmesi gerektiğini söyledi. Denktaş, BM’nin ayrıca Kıbrıs sorunu stratejisine göz atması gerektiğini kaydetti. Denktaş, Kıbrıs Türk tarafının suçlu görüldüğünü, tanınmamışlığının kullanıldığını ifade ederek, Kıbrıs’ta zorla bulunacak bir çözümün yeni bir çatışmanın başlangıcı olacağını ve kendilerinin Kıbrıs’ta artık yaşayabilir bir çözüm istediklerini vurguladı. Denktaş, BM’nin müzakere sürecinde Rum tarafına “dur” demesi gerektiğini kaydetti.

------------------------------------------------------------

“11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalınması konusunda ısrarcıyız”

Cumhurbaşkanının kendilerini müzakerelerle ilgili bilgilendirdiğini kaydeden Özyiğit, 11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalınması konusunda ısrarcı olduklarını kaydetti. Kıbrıs müzakerelerinde yakınlaşma sağlanan konulardan yana tavır konulması ve üzerinde uzlaşılamayan konular üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, dönüşümlü başkanlığın Kıbrıs Türk halkı için “olmazsa olmaz” olduğunu, bu konularda sürekli başa dönülmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti. Özyiğit, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Toprak” ve “Mülkiyet” konularında daha esnek olunması gerektiğini savunarak, yapıcı bir şekilde masaya oturulması durumunda çözümün bulunacağına inanç belirtti.

Özgürgün’den 11 Şubat vurgusu

Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının her zaman anlaşma için masada olduğuna işaret ederek, liderler görüşmesinde 11 Şubat Ortak Metni’ndeki yol haritasına göre hareketin önemine vurgu yaptı. Özgürgün, müzakerelerle ilgili süreçte siyasi partilerin ufak tefek farklılıklarının olabileceğini ancak genel olarak ortak görüşlerin bulunduğunu kaydetti. K.Rum tarafının toprak ve vatandaşlık konularındaki isteklerinin “ciddi endişe verici” olduğuna işaret eden Özgürgün, K.Rum tarafının bu yerleri isimleriyle verdiğini, ayrıca “yerleşikler” diye hitap ettiği vatandaşların tamamen gönderilmesi gibi konuları da “kırmızı çizgimiz” olarak ortaya koymasının ciddi endişe yarattığını dile getirdi.

(TAK)

Bu haber toplam 1797 defa okunmuştur