1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erkut Şahali Hükümet’i eleştirdi
Erkut Şahali Hükümet’i eleştirdi

Erkut Şahali Hükümet’i eleştirdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin, ithal ürünlere uygulamaya başladığı yüzde 3’lük fonu eleştirerek, hükümetten kararı derhal geri çekmesini istedi.

A+A-

Şahali yaptığı yazılı açıklamada, 18 Ağustos tarihli Bakanlar Kurulu kararının ekonomiye ve üretici kesimlere vereceği zarar bir yana, TÜK Yasası’nın 10. maddesine de aykırı olduğunu savundu.

Kurum yasasının “gelirler” yan başlıklı 10’uncu maddesinde böyle bir gelirin öngörülmediğini ve gayrı yasal bir uygulamanın söz konusu olduğuna dikkat çeken Şahali şöyle devam etti:

“Hayatı pahalılaştırmaktan başka bir işe yaramayacak”

“Alınan kararda, uygulamanın yerli üretimi desteklemekle ilintisinin kurulmamış olması son derece dikkat çekicidir. Hükümet, kararında, ülkemizde üretilip üretilmediğine bakılmaksızın, 109 kalem ithal ürün ve ürün grubuna fon koymak suretiyle TÜK’ü kurtarmayı hedeflediğini açıklıyor. Hükümetin bu yaklaşımı, TÜK’ü kurtarmak ya da ek gelir elde etmek amacıyla hayatı pahalılaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Dahası, hayat pahalılığının maaşlara doğal olarak yansıması sonucunda Maliye’ye ek yük getirmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyecektir.”

“Amaç, faturayı halka kesmek…”

Amacın sorumluluk üstlenmeksizin faturayı halka kesmek ve oluşan açığı kısa yoldan kapatmak olduğunu; kalıcı herhangi bir olumlu sonuç yaratılamayacağını ileri süren Şahali, ilgili bakanın yaptığı açıklamada, Genel Tarım Sigortası’nın yönetim kurulu kararıyla TÜK’e verdiği borcun kuraklık tazminatlarının ödenmesini zorlaştırdığını söylemesinin, hükümetin derdinin sorun çözmek yerine, polemikle gün geçirmek olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
“Sayın Bakan bir önceki hükümetin ortağı olduklarını ve bu borçlanmanın hükümet kararıyla gerçekleştirildiğini akılda tutsa, bu talihsiz açıklamayı yapmazdı” diyen Şahali, şöyle devam etti:

“Bu borç 2015 zahire ürün bedellerinin ödenmesi için verildi ve doğrudan üreticimize aktarıldı”

“Üstelik bu konuda gerçekten kaygı duyuyor olsaydı, görevi üstlendiğinde Genel Tarım Sigortası Fonu'na aktarılmak üzere, yarısı blokeli olmak kaydıyla, TÜK'ün hesabında bekletilen 15 milyona yakın kaynağı hiç bekletmeden sigortaya aktarırdı. Ya da bunu en geç blokenin kalktığı temmuz ayı itibarıyla yapmış olmalıydı. Altı çizilmelidir ki, bu borç 2015 zahire ürün bedellerinin ödenmesi için verilmiş ve doğrudan üreticimize aktarılmıştır. Aynı açıklamada Kıb-Tek’i unutarak TÜK’ün kendi emeklilerinin maaşını ödeyen tek kurum olarak belirtilmesi ise bir başka iş bilmezlik göstergesidir.”
Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nun denetimi halen devam ederken ve sonuç henüz ortaya çıkmamışken, Bakan Nazım Çavuşoğlu tarafından ortaya konulan zarar rakamlarının, Toprak Ürünleri Kurumu’nu daha da yıpratarak, itibarsızlaştırdığını savunan Şahali, şöyle devam etti:

“Sorumlu Çavuşoğlu”

“Toprak Ürünleri Kurumu’nun bilançolarında oluşan ve henüz büyüklüğü kesinleşmemiş kayıpların ana nedeni 2009 yılında ödenmeyen TC Toprak Mahsülleri Ofisi’ne olan borcuna tahakkuk eden kur farklarıdır. Bu ödemenin yapılmamış olmasının sorumlusu tek başına iktidarda olan UBP ve dönemin bakanı Nazım Çavuşoğlu’dur. Borcun en büyük kısmı kendinden kaynaklanırken, başka nedenleri ön plana çıkartarak bunun arka plana itilmesi, gerçeği gizleme gayretinden başka bir şey değildir.”

“Sayıştay’ın kurumu denetlemesini sağlamak ertelenemez görev”

TÜK’ün mali yapısı, borç durumu ve bunun sorumlularının, Sayıştay Başkanlığı’nın 2007-2015 dönemi bilançolarını denetlemesini müteakip, net olarak ortaya çıkacağını ifade eden Erkut Şahali, TÜK Yasası’na göre denetim yetki ve sorumluluğuna sahip Sayıştay’ın kurumu denetlemesini sağlamanın ertelenemez bir görev olarak ortada durduğunu söyledi.
Şahali, “Bu noktada, hükümeti yasal dayanaktan yoksun bu kararını derhal geri alarak günü kurtaracak popülist söylemlerden kaçınmaya ve ciddiyetle sorumluluk üstlenerek iş yapmaya çağırırız” dedi.

(TAK)

Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur