1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Enerjide işbirliği, siyasi işbirliğinden kolay"
Enerjide işbirliği, siyasi işbirliğinden kolay

"Enerjide işbirliği, siyasi işbirliğinden kolay"

Coyle, "Enerji konularında işbirliği yapılması siyasi beraberliğe göre daha kolay, çünkü enerji herkesin çıkarı doğrultusundadır" dedi.

A+A-

Kıbrıs'ın açıklarındaki doğal gaz rezervlerinin taraflar arasında ekonomik olarak paylaşılması durumunda bile bunun siyasi uzlaşmaya yol açmayabileceği belirtiliyor.

ABD Chapman Üniversitesi uluslararası politika uzmanı James Coyle, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, tarafların politik sorunlara rağmen enerji konusunda ortaklaşa çalışma yapabileceğini, fakat bunun siyasi beraberliğin önünü açmasının zor olduğunu söyledi.

Coyle, "Enerji konularında işbirliği yapılması siyasi beraberliğe göre daha kolay, çünkü enerji herkesin çıkarı doğrultusundadır" dedi.

Birleşmiş Milletler’in 2004 yılında sunduğu Annan Planı kapsamındaki referanduma Kuzey’in ''evet'' demesine rağmen Güney’den ''ret'' cevabının geldiğini hatırlatan Chapman, taraflar arasındaki siyasi sorunların yakın zamanda aşılmasının güç olduğunu belirtti.

Washington Enstitüsü Körfez ve Enerji Politikaları Direktörü Simon Henderson da Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki politik güçlüklerin İsrail ve Filistin sorunundan daha zorlu olduğunu öne sürdü.

Henderson, Güney Kıbrıs’ın Afrodit gaz sahasında sahiplik iddiasına Türkiye'nin karşı çıktığını anımsatarak, "Kıbrıs'ta ve çevre bölgelerinde başka doğal gaz sahalarının bulunması durumda adanın enerji güvenliği bakımından önemi artacak. Bu da AB ve ABD'nin Kıbrıs'ta çözüme daha çok destek vermesini sağlayabilir" dedi.


(AA)

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur