1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eide: 'Müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı zayıf'
Eide: Müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı zayıf

Eide: 'Müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı zayıf'

Eide, müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini vurguladı.

A+A-

BM Gene Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Espen Barth Eide, bazı konularla ilgili masada fikir birliği olmasına rağmen; bu konular hikayenin bir parçası olarak sunuldukları zaman büyük bir karışıklık yaratılabildiğini söyledi ve müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Eide Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlıkla ilgili açıklamasıyla ilgili, “eğer ne dediğini okursanız, Anastasiadis basitçe bir tarafın bir görüşe diğer tarafın ise diğeriyle zıt bir başka görüşe sahip olduğunu  ve bunun müzakere edildiğini söylediğini de açık şekilde görürüsünüz” dedi.

Eide Liderlerin Cumartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmede bu konuyu ele almalarını beklediğini kaydetti.
Eide ile Akıncı yaklaşık 1,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da başlayan görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.
Görüşme sonrasında Eide basına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.
Eide, Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmenin iyi geçtiğini  ve bundan mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Liderlerin Cumartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmeyi ele aldıklarını kaydeden Eide, gündemde olan  bazı halkla ilişkilerle alakalı konuları görüştüklerini de ifade etti. Eide, bazı konularla ilgili masada fikir birliği olmasına rağmen; bu konular hikayenin bir parçası olarak sunuldukları zaman büyük bir karışıklık yaratılabildiğini söyledi ve müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini  vurguladı.

GELECEKLE İLGİLİ ORGANİZASYON

Eide, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini, gelecek aylarla ilgili bir program yaptıklarını ve bugünkü görüşmede zamanın çoğunu gelecek ayların nasıl organize edileceğini konuşmakla geçtiğini söyledi.
Eide ilerleyen aylarda öncelikle çok önemli olan bazı  teknik konuların ele alınacağını da söyledi.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

Eide Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlıkla ilgili açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, “Eğer ne dediğini okursanız, Anastasiades basitçe bir tarafın bir görüşe diğer tarafın ise diğeriyle zıt bir başka görüşe sahip olduğunu  ve bunun müzakere edildiğini söylediğini de açık şekilde görürüsünüz” dedi.

Bunun hiç kimse için yeni olmadığını, bilinen bir pozisyon olduğunu da dile getiren Eide, müzakerelere  başlandığında bazı konular üzerinde fikir birliğine varılamadığını ancak konu konu ilerlendiğini ve olay bittiğinde tüm konularda anlaşmaya varıldığını  kaydetti.

Bu hususun kendi açıklamasının çok öncesinden bilindiğini  ve bunun iki liderin farklı görüşlere sahip olduğu bir  nokta olduğunu belirten Eide, Anastasiades’in de bu konunun masada olduğu ve müzakere edildiğini söylediğini kaydetti.

Cumartesi günkü Liderler görüşmesinden ne beklediğinin sorulması üzerine ise Eide, öncelikle Liderlerin  son toplantıda yaptıkları işi biraz daha detaylı olarak teyit etmelerini beklediğini,  gelecek aylarda ele alınacak bazı teknik konuların nasıl organize edileceğiyle ilgili bazı sorular bulunduğunu belirtti. Eide, Liderlerin  halkla ilişkiler konusuyla ilgili nasıl davranacaklarını ve halkla birlikte paylaşacakları bir konu olup olmadığını  iyi bir diyalogla ele almalarının sağlıklı olacağını düşündüğünü de kaydetti.

“GAZETELERE BAKANLAR KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞAYABİLİR”

Kendisinin müzakerelerde neler olduğunu bilen insanlardan biri olduğunu söyleyen Eide, iyi ilerlendiğinin görüldüğünü, fakat her iki taraftaki gazetelere bakanların herhangi bir konuda bir anlaşma olup olmadığıyla ilgili tamamen kafa karışıklığı yaşayabildiğini kaydetti. Eide, ancak bir çok konuda anlaşma olduğunu söyledi ve  kendisinin bu konuyla ilgili gazete okuyucularına sempati duyduğunu, bunun halledilmesi gereken bir konu olduğunu ve Liderlerin bununla  nasıl baş edileceğini görüşeceğini dile getirdi.

(tak)  

Bu haber toplam 1980 defa okunmuştur