1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eğitim Bakanı Arabacıoğlu YENİDÜZEN'e konuştu
Eğitim Bakanı Arabacıoğlu YENİDÜZENe konuştu

Eğitim Bakanı Arabacıoğlu YENİDÜZEN'e konuştu

YENİDÜZEN, sordu, Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ‘kolejlerdeki yatay geçişleri- öğrenci nakilleri'ni anlattı

A+A-

Meltem SONAY

Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ‘Kolejler arası nakiller’le ilgili konuştu, “34 müracaat oldu, 27’si uygun bulundu. 21’i Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne, 4’ü Girne 19 Mayıs’a, 1’i Mağusa’ya, 1’i de İskele Bekirpaşa’ya yatay geçiş yaptı. Hepsi de mevzuata uygun” dedi.
Son değerlendirmenin 15 Eylül’de yapılıp okullara bildirildiğini kaydeden Arabacıoğlu, bundan sonra yapılan başvuruların da değerlendirilmeyeceğini kaydetti.
“Bakanlıkta kriz vardı” diyen Bakan Arabacıoğlu, krizleri çözmekle uğraştıklarını ifade etti.
Arabacıoğlu, “Mevzuat dışı yaptığımız bir şey yok ama sistem hasta” şeklinde konuştu. Yatay geçişlerle ilgili bir takım sıkıntılar olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Arabacıoğlu, “Bana göre bu uygulama yanlış, ben bu uygulamadan rahatsızım” dedi.

“Yatay geçişin ‘koşulları’ var”
Kolejlere alımların sınavla olduğuna işaret eden Bakan Arabacıoğlu, hangi koleje kaç öğrenci alınacağının da önceden bir bildirgeyle bildirildiğini ifade etti.
“Bizden önceki dönemde çift tercih uygulaması vardı. Yani kolej sınavına giren bir çocuk Lefkoşa ile birlikte Güzelyurt’u da tercih edebilirdi, Girne’yi de Mağusa’yı da tercih edebilirdi” diyen Arabacıoğlu, öğrencinin 1 yıl bulunduğu okulda eğitimine devam ettikten sonra yatay geçiş için müracaat et hakkı olduğunu aktardı.
Yatay geçişte ‘koşullar’ olduğuna işaret eden Arabacıoğlu, koşullardan birinin  ‘adres değişikliği’ olduğunu belirtti.

“Kontenjan sayısını müdürlerden almamız gerekirdi”
“Bize bu müracaatlar yapıldı, biz de tüzük kapsamında var olan müracaatları değerlendirdik ve yatay geçişleri sağladık” diyen Arabacıoğlu şöyle devam etti:
“Burada eksik olan nedir veya tüzükte olması gereken veya olması gereken nedir, bir kolejden başka bir koleje öğrencilerle ilgili yatay geçiş yaparken, o sınıflardaki kontenjan sayısını müdürlerden almamız gerekirdi” dedi.
“Bir okuldan başka bir okuldaki bir sınıfa yatay geçiş sağlarken, kaç kontenjan sağlanabileceğini okul müdürlüklerinden yazılı olarak almamız gerekirdi” diyen Bakan Arabacıoğlu, bu zorunluluğun olmadığı tüzükle ilgili hukukçulara talimat verdiğini, tüzükte çalışmanın başlatıldığını kaydetti.

“Var olan tüzüğe göre hareket ettik”
Müracaatların tümünün, adres-  iş yeri değişikliği veya sağlık sorunu nedeniyle olduğunu ifade eden Bakan Arabacıoğlu, “Biz var olan tüzüğe göre hareket ettik” dedi.
Uyguladıkları içerisinde mevzuata uygun olmayan hiçbir şey olmadığını savunan Bakan Arabacıoğlu, ilk değerlendirmenin 10 Eylül’de, son değerlendirmenin de 15 Eylül’de yapılıp yatay geçişlerin okullara bildirildiğini ifade etti.
Müracaatlardan birinin ‘uyum sağlayamama’ gerekçesiyle, birinin ‘Lefkoşa’ya dersaneye gittiği’ gerekçesiyle yapıldığını söyleyen Arabacıoğlu, tüzükte öyle bir gerekçe olmadığı için kabul edilmediğini söyledi.
Bir başvurunun da sağlık sebebi nedeniyle yapıldığını kaydeden Arabacıoğlu, Türkiye’deki bir doktordan alınan bir rapor olduğu için kabul edilemediğini ve Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Üyesi bir doktordan rapor istendiğini belirtti.

“Elektrik faturası istedik”
İşyeri veya adres değişikliği için müracaatlarda ‘elektrik faturası’ istediklerini söyleyen Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, uygun görülen tüm müracaatlarında faturalarının olduğunu söyledi.
“Hepsi dosyamızda, yapamadığımızı da niçin yapmadık onun da izahını verebiliriz” diyen Arabacıoğlu, “Üç süzgeçten geçti ve en son da ben gördüm. Ben de bu konularda çok hassasım” dedi.

‘Nakil’ tamam, ‘taşımacılık’ yok
Arabacıoğlu, “Sen şimdi bana yanlış adres belirtirsen… Yanlış adres derken, evi olabilir başka yerde ama orada kalmaz ve oranın faturasıyla yatay geçiş için başvurur, o zaman taşımacılıktan yararlanmayacaksın diye not düşerim altına” şeklinde konuştu.


Sunat Atun kızı ‘adresi değişikliği’nden…

Sunat Atun’un kızının geçişinin ‘adres değişikliği’ müracaatı sonucu gerçekleştiğini söyleyen Arabacıoğlu, “Bölgeden 3 kişi müracaat etti, 15 kişi müracaat etseydi belki Sunat Bey’in çocuğunun da müracaatını dikkate almayacaktım çünkü oradaki sınıf 25 kişilik” dedi.
Geçen yıl da geçişlerin yapıldığını ancak bu yıl Sunat Atun’un kızının nakili ile olayın farklı boyuta geldiğini ve ‘yanlış yapılmış gibi’ yansıtıldığını kaydeden Arabacıoğlu, “Hiçbir siyasetçi çocuğu yasaklı değil benim nazarımda, kusura bakmasınlar” dedi.

“Rakamların artması için çalışıyorum”
Arabacıoğlu’nun ifadeleri devamla şöyle:
“İskele Koleje biz 25 öğrenci alırız. 8. Sınıfa kadar kolejlerde sorun yoktur çünkü eğitim bir bütündür. Öğrenci 9. Sınıfa geçtiği zaman GCE bölümü vardır, ya onu seçeceksin, ya da ÖSYM bölümün, seçeceksin. 25 kişilik sınıfın 10’u GCE’yi seçti, ÖSYM’de 15 kişi kaldı. ÖSYM’nin de 3 bölümü var. 15 kişiyi 3’e böldüğün zaman 5’er kişilik sınıflar oluştururuz. 25 kişiyle okul oldu mu? Sekizden sonra sorun başlar. Aynı şey Girne için de geçerli… Orada da rakam 50
Bu rakamların hepsini ben bu yıl düzenleyeceğim, hepsini artırmak için çalışıyorum”.

“Tek tercihte de sıkıntı taban puan farklılıkları”

Bakanlık görevine gelir gelmez ilk kaldırdığı düzenlemenin ‘çift tercih’ olduğunu belirten Arabacıoğlu, “Çift tercih olayı yatay geçişleri hızlandıran bir olaydı. Biz de tek tercih getirdik” dedi.
Tek tercihte sıkıntının da, bölgeler arasındaki taban puanı farklılıkları olduğuna işaret eden Mustafa Arabacıoğlu, “Lefkoşa’daki kolej için taban puanı yüksekken, Güzelyurt için daha düşük. Bu da tabi bölgeler arasındaki eğitim eşitsizliğinin sonucudur. İskele’de bir öğrencinin eğitim şansı ile Lefkoşa’daki bir öğrencinin şansı eşit değildir” şeklinde konuştu.

“Çift tercihi kaldırdık, o nedenle bu yıl sıkıntı yaşandı”
“Güzelyurt’ta olan biri, Lefkoşa’ya taşındı, ailevi bir neden veya görev icabıyla, şimdi bu çocuk Güzelyurt’ta olduğu için kolej hakkını elinden mi alayım” diyen Arabacıoğlu, “Çift tercih vermek koşulu ile Mağusa’ya giremeyen bir öğrenci daha düşük puan aldığı için İskele’ye girdi, İskele’de bir yıl okuduktan sonra Mağusa’ya yatay geçiş istedi” şeklinde konuştu. Arabacıoğlu, ‘Çift tercihin bu olayı sulandırdığını’ savundu.
Geçen yıl da bu uygulamanın kaldırıldığını hatırlatan Arabacıoğlu, bu yıl bu nedenle daha çok sıkıntısının yaşandığını savundu.

“Özel okullardan geçiş talep eden öğrenciler için mevzuat yok”
Özel kolejlerde okuyan ama ailevi veya ekonomik nedenlerden dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalan öğrenciler olduğuna da işaret eden Arabacıoğlu, bu öğrencilerin geçişi ile ilgili de nasıl bir düzenleme yapılacağının da planlanması gerektiğini belirtti.
Bu durumda olan öğrenciler için mevzuat olmadığını ifade eden Arabacıoğlu’nun ifadeleri devamla şöyle:
“Örneğin kolejlerdeki 10. Sınıflarla ilgili Müdür bana A Level’lara 5 kişi alabilirim derse, talep varsa ve 5’in altındaysa özelden de gelse sınava tabi tutulmadan girsin diyeyim ama 5’in üzerindeyse sınava tabi tutalım. Devlet okullarından geçecek olanlar varsa ve kontenjanın üzerinde müracaat vardır, o zaman diploma derecelerine bakalım”.


“Hepsinin talebi Lefkoşa Türk Maarif Koleji…”

“Hepsinin talebi Lefkoşa Türk Maarif Koleji… Onun için sistem bizi tıkar…” diyen Arabacıoğlu, “Şimdi Güzelyurt’tan Girne’ye veya Lefkoşa’dan Güzelyurt’a talep olsa sorun değil” dedi.
Yatay geçişlerde ağırlığın Türk Maarif Koleji’nde olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, “Konuştuğumuz zaman bana müdür bir sorun olmayacağını daha önce sözlü olarak beyan etmişti” dedi.


“Bana göre taşımacılık ücretini devletin vermesi gerekir”

Çift tercih kapsamında başka bölgelerdeki okullara giden öğrencilerin taşımacılık ücretlerinin ödenmediği ve yaşanan mağduriyet nedeniyle de öğrencilerin yatay geçiş istediği iddialarına da yanıt veren Arabacıoğlu “Bana göre taşımacılık ücretini devletin vermesi gerekir” dedi, Maliye Bakanlı ile de görüştüğünü, konuyu Bakanlar Kurulu’na götürdüğünü kaydetti.
“O şansı ben verdim o çocuğa… Sınav Tüzük Değişikliği yaptım ve ya burayı seç, ya da orayı seç dedim dolayısıyla benim ödememe şansım olamaz” diyen Arabacıoğlu, adres değişikliği nedeniyle yapılan nakiller tercih olduğu için taşımacılıktan yararlanılmayacağını belirttiklerini de kaydetti.
Arabacıoğlu, bununla ilgili sıkıntının aşılacağını kaydetti.

“Varsa ben bu koltuktan kalkıp giderim”
Türkiye’den gelen subayların çocuklarının doğrudan kolejlere alındığına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Arabacıoğlu, “Varsa örnek göstersinler. Tüm kolej müdürlerini arayın Türkiye’den gelip de bu şekilde giren var mı diye sorun. Varsa ben bu koltuktan kalkıp giderim” dedi.

Bu haber toplam 2830 defa okunmuştur