1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Düve ve damızlık sığır ihracatı için protokol imzalandı
Düve ve damızlık sığır ihracatı için protokol imzalandı

Düve ve damızlık sığır ihracatı için protokol imzalandı

KKTC’den Türkiye’ye düve ve damızlık sığır ihracatına imkan sağlayacak protokol imzalandı

A+A-

KKTC’den Türkiye’ye düve ve damızlık sığır ihracatına imkan sağlayacak protokol imzalandı.

Tarım, Gıda ve Enerji Bakanlığı’nda yer alan törende protokole, Kıbrıs Türk Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden ve KKTC Hayvancılık Dairesi Müdür ve Müsteşar Vekili Ercan Sınay imza attı.

Düve ve damızlık sığır ithalinde önemli olan sığırların soy kütüğü, süt verimi ve hastalıklardan ari işletmelerin önemi göz önünde bulundurularak hazırlanan protokol, KKTC’de soy kütüğü kayıt sistemi oluşturulması ve soy kütüğü kayıt sistemi, döl kontrolü, besleme, yetiştirme ile sürü idaresi gibi konularda eğitim yapılmasını öngörüyor.

SINAY

KKTC Hayvancılık Dairesi Müdür ve Müsteşar Vekili Ercan Sınay, toplantıda yaptığı konuşmada, soy kütüğü kayıt sisteminin oluşturulması ve damızlık sığır işletmelerinin kayıt altına alınması çalışmalarının 2011’de başladığını ancak pek çok nedenden dolayı yeterli ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

Sınay, et, süt ve damızlık hayvan ihracatına yardımcı olacağından ari, damızlık sığır yetiştiren işletmelerin kayıt altına alınması ve soy kütüğü sisteminin oluşturulmasının bakanlığın öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

“PROJEYE SAHİP ÇIKILMASI ÖNEMLİ”

Ercan Sınay, damızlık sığır yetiştiren işletmelerin geliştirilmesi projesi kapsamında Hayvancılık Dairesi olarak hayvan kayıt sistemi için bilgisayar altyapı sistemini oluşturma çalışmalarını başlattıklarını kaydetti.

Sınay, Kıbrıs Türk Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin de kurumsal bir yapıya kavuşmasının ve projeye sahip çıkmasının önemli olduğunu söyledi. Sınay, protokolün, ülke hayvancılığına katkı koyacağına emin olduğunu söyledi.

ÖZDEN

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden ise, ilk adımın 2011’de atıldığını belirtti.

Özden “Deneyim ve bilgilerimizi paylaşmaya hazırız” dedi.

YEŞİLADA

Kıbrıs Türk Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada da, birliğin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin katkılarıyla kurulduğunu ancak 2011 imzalanan işbirliği kapsamında bir ilerleme kaydedilemediğini kaydetti.

Yeşilada, “Bundan sonra birliğimiz Türkiye’deki birlik gibi gelişerek, ülkemizden damızlık sığır ve düve satışına olanak sağlanacağına inanıyoruz” dedi.

Ahmet Yeşilada, hayvan üreticilere yeni uygulamaya dahil olma çağrısı yaptı.

(tak)

Bu haber toplam 1224 defa okunmuştur